Túl korán próbálkoztak a bombariadóval

2006.05.11. 13:52
Apróbb fennakadásoktól eltekintve zavartalanul zajlott az angol nyelvi érettségi csütörtökön. Pécsen bombariadóval próbálkoztak, de reggel nyolcra már át is vizsgálták az iskolát.

Két apróbb incidenstől eltekintve zavartalanul zajlott le az angol nyelvi érettségi csütörtökön. Pécsen, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában a vizsga előtt másfél órával bombafenyegetésről érkezett bejelentés. A rendőrség tíz percen belül megkezdte az épület átvizsgálását, amivel 7 óra 55-re már végeztek is, így a vizsga elenyésző, tízperces csúszással kezdődhetett meg.

Bölcsésztempó a magyarérettségin
A bölcsészettudományi egyetemek akadémikus szemlélete határozta meg az idei magyar nyelv és irodalom érettségi feladatsorát. A kérdéssor az élményszerű olvasásnál nagyobb hangsúlyt fektetett az irodalmi megformáltságra vonatkozó ismeretekre. A tavalyi érettségin egyértelműen az emelt szintű magyar feladatok értékelése váltotta ki a legtöbb panaszt. A tapasztalatok alapján nem érdemes a dolgozat javításának egészével kapcsolatban észrevételt tenni, mert a legtöbb fellebbező az újrajavítás után rosszabb pontszámokat kapott. Járhatóbb út egy-egy, konkrétan megjelölt feladat újrajavítását kérni, mert ebben az esetben csak ezt vizsgálhatják az újrajavítók. Cikkünkben bővebben olvashat az idei, emelt szintű magyarérettségi javítási alapelveiről.

Győrben az egész városrészt érintő áramszünet okozott fennakadásokat a Szent-Györgyi Albert Általános és Középiskolában. Az áramkimaradás észlelése után az iskolában sikerült elegendő elemes magnót összeszedni, így a tanulók zavartalanul kezdhették meg a vizsgát az előírt időpontban.

A feladatlapokkal is kevesebb probléma volt a megelőző napoknál. Bár az összesen nyolc féle feladatlapból több mint 170 000 példányt kellett kipostázni, mindössze hét iskolában, összesen 139 tanulónak kellett egy-egy oldalt fénymásolni a hiányok miatt. Ez az OKÉV tájékoztatása szerint egy esetben sem okozott fennakadást a vizsga menetében.

A keddi matekérettségin szintén hét iskolában volt kevesebb feladatlap. A közel százezer diák ennek ellenére zavartalanul tölthette ki az idei teszteket. Oldalunkról letöltheti hibátlan középszintű érettségit.

Angol nyelvből 1144 középfokú tanintézmény 43 234 diákja vizsgázott, 91 százalékuk, 39 278 diák középszintű, a maradék 3956 tanuló emelt színtű vizsgát tett.