Százötvenezer felvételizőre számít a minisztérium

MTI
2006.01.26. 09:36

Az oktatási tárca arra számít, hogy idén is mintegy 150 ezren jelentkeznek felsőoktatási intézményekbe. Erről Magyar Bálint szakminiszter beszélt újságírók előtt szerdán, Pécsett.

Tavaly 150-160 ezer körül volt azok száma, akik szerettek volna bekerülni a felsőoktatásba. Közülük 100-105 ezren kezdték meg tanulmányaikat, 62 ezren államilag finanszírozott képzés keretében. Ez várhatóan 2005-ben is hasonlóan alakul - mondta az oktatási miniszter az ország legnagyobb, 34 ezres hallgatói létszámú felsőoktatási intézményében, a Pécsi Tudományegyetemen tartott előadását megelőzően.

Utalt rá, hogy a fiatalok közül az eddiginél kevesebben vehetnek részt jogász-, közgazdász-, valamint különböző bölcsészképzésben, viszont többen járhatnak műszaki, természettudományi, s egyebek mellett felsőfokú szakképzettséget adó szakokra.

Magyar Bálint a bolognai folyamatról szólva azt mondta: mint minden újdonságtól, a többszintű képzéstől is sokan tartanak, ám a külföldi tapasztalatok szerint az abban végzettek könnyebben találnak munkahelyet és jobban megállják a helyüket a munkaerőpiacon.