Matekérettségi: hét helyen nem volt elég feladatlap

2006.05.09. 13:34
Egy bonyolult nagy rendszerben mindig történnek kisebb hibák, indokolta az Oktatási Minisztérium szóvivője azt, hogy kedden hét iskolában nem volt elég tétel. Emiatt azonban sehol nem kellett később kezdeni a vizsgát. A kedden matekból érettségizők nehezebb feladatokra számítottak. Hétfőn délután egy fájlcserélőn gyanús matek tételek tűntek fel, de ezekről kiderült, hogy csak próbafeladatok.

A keddi matekérettségin hat fővárosi és egy vidéki iskolában nem volt elegendő feladatlap. A hiányzó lapokat időben le tudták fénymásolni, így az érettségit sehol nem kellett később kezdeni.

Egy helyen a tételeket a jegyzőtől átvevő igazgató összecserélte az iskoláknak járó tételdobozokat. Emiatt az egyik helyen öt feladatlappal kevesebb volt, de a hiányt fénymásolással pótolták.

Figyelmetlenség

A keddi matektételek megoldásai

Az Oktatási Minisztérium szerdán közzétette a matematika érettségi megoldásait.

A középszintű feladatlap itt, a megoldás ezen a linken érhető el.

Az emelt szintű vizsga tételeit itt olvashatja, a megoldásokat pedig ezen a címen töltheti le pdf formátumban.

Egy ilyen bonyolult rendszerben, amikor közel 100 ezer diák érettségizik 1300 iskolában, figyelmetlenségből mindig előfordulnak kisebb hibák - mondta az Indexnek Szántó Gabriella a tárca szóvivője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy emiatt sehol nem kellett később kezdeni a vizsgát és senkit nem ért hátrányt. Az igazgatóknak éppen azért kell az érettségi reggelén időben átvenni a tételeket, hogy az esetleg előforduló hiányosságokat még pótolni tudják - mondta a szóvivő.

Kedden csaknem 98 ezren írtak matematika dolgozatot, 91700-an középszinten, 6150 diák emelt szinten vizsgázott. Érdekesség, hogy matematikából tíz különböző idegen nyelven, köztük 560-an angolul és 360-an németül vizsgáztak. Ők nem csak a kéttannyelvű iskolák diákjai, az érettségi előtt bárki kérheti, hogy egyes tantárgyakból idegen nyelven tehessen vizsgát.

Az Oktatási Minisztérium hétfő délután arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes fájlcserélőkön a 2006-os matematika tételsort hirdetik. Mint Szántó Gabriella elmondta: ezek a tavalyi minta-feladatsorok voltak, kedden a diákok egészen más kérdéseket kaptak.

"Nem volt vészes"

Az Index a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjait kérdezte meg arról, milyen is volt a vizsga. Az iskolából kijövők láthatóan kellemes hangulatban fejezték be a matekérettségit, a feladatsort ugyanis egyikük sem találta igazán nehéznek, még az sem, aki emelt szintű vizsgát tett.

„Könnyű volt, bár én középszintűt írtam” – mondta Peti. „A szöveges feladatok is egyszerűen megoldhatóak, ha megvan az alaptudás, csak számolni kellett” - magyarázta a gyakorlatias tudást tesztelni hivatott feladatokról.

Évi emelt szintű matek érettségire vállalkozott, s kicsit könnyebb feladatokra számított. "Nem volt vészes a vizsga, a legnehezebbek a függvényes kérdések voltak, a többit simán meg lehetett oldani", mondta.

„Többen is megállapítottuk, hogy aki egy ilyen érettségin meg tud bukni, azt már gimnáziumba se kellett volna felvenni” – fogalmazott András, aki középszintű vizsgát tett. „Csak azért kellett küzdeni, hogy négyes vagy ötös legyen. Szerintem a szöveges feladatokon múlhat a jegyem” – tette hozzá.

A budapesti Ady Endre Gimnázium tanulója, Balázs is hasonlóan értékelte a feladatsort. „Kedvemre való kérdéseket állítottak össze, sokkal nehezebbre készültem a külön tanárommal” – mesélte.