Pannon Egyetemre keresztelik át a veszprémi universitast

2006.02.02. 16:54
A Veszprémi Egyetem a Pannon Egyetem elnevezést kívánja felvenni. A rektor szerint erről várhatóan még a választások előtt döntést hoz az Országgyűlés. Az intézmény felkérést kapott arra, hogy logisztikai kutatásokat végezzen a NATO-nak.

Az egyetemi tanács döntése alapján a Pannon Egyetem nevet kívánja felvenni a Veszprémi Egyetem; az elnevezés engedélyezéséről remélhetően még a mostani parlament dönt - mondta Gaál Zoltán, az intézmény rektora.

A rektor hangsúlyozta: az a regionális szerepvállalás, amelyet az egyetem dokumentumaiban rögzítettek, jobban megvalósítható ezzel az elnevezéssel. Gaál Zoltán közölte: a Veszprémi Egyetem - műszaki informatikai kara révén - "NATO kiválósági központ létrehozására" kapott felkérést. Hozzátette: "ez nyilvánvalóan a NATO-nak egy kutatóbázisa lesz".

Az egyetemen egy speciális logisztikai területen végeznek majd kutatómunkát a NATO-nak. Ennek hátterét az adja, hogy a veszprémi professzorok az operáció-kutatás és az optimálás területén már nemzetközi hírű eredményeket értek el. A NATO norfolki irányító központja egyelőre ennél több információ közlésére nem hatalmazta fel a rektort.

A 2,7 milliárd forintos beruházással épített és csütörtökön felavatott 854 férőhelyes egyetemi kollégium mellett májusra elkészül az 500 négyzetméter alapterületű, kétszintes egyetemi könyvtár is; a fejlesztés 1,2 milliárd forintot tesz ki.

A rektor ismertetése szerint felújították a szerveskémia, a radiokémia és a fizika tanszékeket, az idei nyáron pedig külön épületben helyezik el a gazdaságtudományi és az informatikai kart. Az épület-átalakítás mintegy 100 millió forintba kerül.

Gaál Zoltán kitért arra is, hogy Keszthelyen hotelt vásárolnak kollégiumi célra, a nagykanizsai kampusz fejlesztésére 100 millió forintot kaptak a Zala megyei önkormányzattól, Pápán pedig a pedagógiai alapszakok indítására ugyancsak 100 milliót fordítanak az idén.