Érdemes olcsó játékgépet venni?

2011.12.17. 09:48
A kézikonzolokat Magyarországon a megtűrt kategóriába sorolják a játékosok, holott játékélmény szempontjából legalább olyan minőségi szórakozást garantálnak, mint egy pár százezer forintos asztali pc. 2011 karácsonya azonban roppant szerencsétlen, átmeneti időszak a hordozható platformok történetében. A Sony PSP-je már kifutóban van, a jóval fejlettebb PS Vita viszont csak februárban érkezik. A Nintendo DS-nek már az utolsó kenetet is feladták, de az utódja még mindig nem nőtt ki a gyerekcipőből. És még ennek ellenére is jó vételnek bizonyulhatnak.

NINTENDO DS

Nintendo DS-t már 20-30 ezer forint körüli áron kaphatunk. Többféle modell közül választhatunk, bár az első, meglehetősen ronda kiadás szerencsére ma már beszerezhetetlen. Ha megvagyunk online vásárlás nélkül, érdemes a DS Lite-ot választani, ami leiskolázza a Game Boy Advance játékokat, és a kijelzője is jobb minőségű, mint a korábbi modellnek.

A Nintendo DSi sajátossága, hogy beépített böngészője van, és elérhető rajta a DSiWare online boltja is. A DSi kijelzője valamivel nagyobb, mint a Lite modelleké, de mivel a felbontása ugyanakkora, nincs számottevő különbség.

Játékfelhozatal

Talán a Nintendo DS játékpalettája a legtarkább a konzolpiacon. Vannak egyszerű minijátékok (WarioWare: Touched!), remek platformjátékok (New Super Mario Bros, Yoshi's Island), elsőosztályú kalandjátékok (Hotel Dusk, Phoenix Wright tetralógia, Ghost Trick, Professor Layton széria, Broken Sword: The Director's Cut), japán szerepjátékok (Dragon Quest IX, Chrono Trigger, Mario & Luigi: Bowser's Inside Story, The World Ends With You, Shin Megami Tensei: Strange Journey), klassz Zelda-epizódok (The Phantom Hourglass, Spirit Tracks), logikai játékok (Picross, Meteos) remek lövöldözős anyagok (Space Invaders Extreme 2, Bangai-O Spirits, Metal Slug 7), illetve stratégiai- és versenyjátékok (Advance Wars: Dual Strike, Mario Kart DS).

nintendo ds
Fotó: Y06

Online szolgáltatások

A DSi csapnivaló webböngészőjét és a DSiWare online boltját leszámítva gyakorlatilag semmilyen extra funkcióval nem találkozhatunk, kivéve az egyes címeknél elérhető hálózati játékot. Az egymás elleni vagy a kooperatív játékot helyi hálózaton vagy wifin bonyolíthatjuk, ha az adott játék felkínálja ezt a lehetőséget.

Multimédia

A DS-hez beszerezhető ugyan mp3-lejátszó szoftver, de maga az eszköz túl ormótlan ahhoz, hogy zenehallgatásra használjuk. Házilag barkácsolt videolejátszó szoftverek léteznek hozzá, de ezeknek a szánalmas és a nevetséges közt ingadozik a minősége. A DS tehát nem való médialejátszónak.

Értékállóság

A Nintendo DS strapabíró kézikonzol; egyedül az első szériás Lite gépek gerince volt hajlamos az elrepedésre, az újabb modellekkel semmi probléma nincs. Érdemes megjegyezni, hogy az alapgép 2004 végén debütált Japánban, de a vele egyszerre startoló PSP már akkor is kategóriákkal fejlettebb volt nála.

A Nintendo DS tehát mára bőven kifutott technológiává vált, de ha ez nem szempont, akkor a remek szoftverkínálat miatt jó befektetés lehet. Hosszabb távra viszont nem érdemes vele tervezni: új játékmegjelenésekre már nem számíthatunk, a Nintendo új generációs kézikonzolja, a 3DS pedig már jelenleg is kapható.

Kell ez nekem?

Ha olcsón be tudjuk szerezni (amit használtan akár tízezer forintért megtehetünk), a Nintendo DS jó befektetés lehet. A játékfelhozatala kitűnő, a DS ennek köszönhetően válhatott minden idők legnépszerűbb konzoljává. Az iOS-kínálathoz szokott felhasználóknak szokatlan lehet, hogy fapados technikai színvonalú játékokért fizessen ki több ezer forintot, de a magas árat a játékok mögött álló szakértelem az esetek többségében indokolja.

NINTENDO 3DS

A vásárló kimondottan jól járhat a Nintendo üzleti sikertelenségével. Az év első felében megjelent kézikonzol ugyanis siralmas eladásokat produkált, így az anyavállalat idén nyáron 250 dollárra csökkentette a gép árát. Magyarországon 40-45 ezer forintért juthatunk új 3DS konzolhoz.

nintendo ds2
Fotó: Emmanuel Dunand

Az eszköz különlegessége a szemüveg nélküli háromdimenziós kép, és bár ez sok esetben nem több hangzatos érdekességnél, alkalmanként tényleg képes hozzátenni a játékélményhez. Az ár-teljesítmény viszony kellemesnek mondható, főleg annak ismeretében, hogy az eszközzel hosszabb távra tervez a Nintendo. További pozitívum, hogy a 3DS kompatibilis a Nintendo DS-sel, így a régebbi játékainkat lejátszhatjuk az új platformon is.

Játékfelhozatal

A Nintendo DS remek kínálatának ismeretében azonnal szemet szúr, hogy a 3DS szűkölködik a bankot robbantó játékokban. A legizgalmasabb címek jellemzően a Nintendo saját fejlesztésű játékai: a Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, a Super Mario 3D Land, illetve a Mario Kart 7. A verekedős játékok rajongói elszórakozhatnak a Dead or Alive: Dimensionsszel vagy a Super Street Fighter IV: 3D Editionnel, és a Cave Story 3D felújított változata is példaértékű. A géphez jár egy csomag ARG kártya is, ami remek szórakozást garantál – körülbelül egy hétig.

500x newhardware
Fotó: kotaku.com

Bár jelenleg nem tűnhet indokoltnak a beruházás, jövőre igazi nagyágyúk is érkeznek. Megjelenik többek között a Resident Evil Revelations, feltűnnek a Monster Hunter játékok és a Metal Gear Solid 3D, amik kétségkívül javíthatnak a gép renoméján.

Online szolgáltatások

A céget ismerők megdöbbentőnek tarthatják, hogy a Nintendo végre figyelmet fordított az online infrastruktúrára is. Lehetőség van letölthető játékok vásárlására (ezek között több, 3D effektekkel feldobott NES játékot is találhatunk), akadnak olcsó klasszikusok és modern filléres kacatok, illetve hozzáférhetünk a DSiWare-katalógushoz is. A kínálat egyelőre nem bőséges, a felület elrendezése kaotikus, a multitasking pedig ismeretlen fogalom. A 3DS böngészője viszonylag használhatónak mondható: a kézikonzolok tudásához viszonyítva kimagasló a teljesítménye, de a legbutább okostelefon is a padlóba tiporja.

Multimédia

3D trailereket és reklámokat tölthetünk le a megjelenés előtt álló játékokról, de egyéb különlegességekre nem nagyon számíthatunk. A letölthető 3D filmek egyrészt a kis képernyő miatt sem túl izgalmasak, másrészt Magyarországról nem is érhető el a szolgáltatás. A 3D kamera jópofa szórakozásnak tűnik, de tipikusan az az alkalmazás, amire a gép megvásárlása után két héttel már senki sem emlékszik.

Értékállóság

A Nintendo hajlamos rá, hogy háromszor-négyszer is eladja ugyanazt a hardvert a vásárlóknak. A modellfrissítés lelkes hívei korábban cáfolták, hogy ilyesmire készülnének, egyes források azonban nagyon is elképzelhetőnek tartják. A géphez utólag hozzácsapott második analóg kar jövőre már megvásárolható lesz. Bár ez azt sejteti, hogy a Nintendo nincs megelégedve az alapgéppel, az is lehet, hogy épp a bizarr kiegészítő piacra dobásával szeretnék kiváltani a költséges modellfrissítést.

Arra nem számíthatunk, hogy a gép ára a közeljövőben tovább csökkenne. A kezdeti eladások visszafogottak voltak, de mostanra már sikerült elérni a Nintendo DS népszerűségét – az pedig minden idők legnépszerűbb kézikonzolja volt. A Nintendo tehát valószínűleg ragaszkodni fog a jelenlegi árhoz.

Kell ez nekem?

Egyelőre csupán a keményvonalas Nintendo-rajongóknak éri meg gépet vásárolnia, de ők valószínűleg már a megjelenés után beszerezték a 3DS-t. A vásárlást nem érdemes elkapkodni, mivel az átlagos felhasználó egyszerűen nem találhat annyi jó játékot a platformon, ami jelenleg indokolná a vételt. Aki már most szeretne felkészülni a jövő évi, jóval ígéretesebb felhozatalra, annak ideális karácsonyi ajándék lehet.

SONY PLAYSTATION PORTABLE (PSP)

psp

A jelenlegi felhozatalból a PSP ára zuhant legnagyobbat: a bevezetés idején a Sony kézikonzolja több mint kétszer ennyibe került. A legújabb, és egyben legolcsóbb modellt ma már harmincezer forintért is beszerezhetjük: ez a PSP-1004, az európai piacra szánt verzió. Az alacsony ár a wifi hiányára és a mono hangszórókra vezethető vissza.

Akit a fentiek zavarnak, annak a valamivel drágább (35 ezer forint körül kapható) PSP-3000-es szériát lehet ajánlani. Ez képes olvasni az UMD lemezeket, kompozit kábellel tévére köthető, és wifire is lehet csatlakoztatni. A PSPgo modell viszont inkább azoknak lehet érdekes, akik a digitális vásárlást preferálják, de ennek a modellnek a gyártását a Sony már leállította, és a dobozos játékokkal sem lehet használni, mivel nincs benne lemezolvasó.

A PSPgo kivételével mindegyik modellhez muszáj memóriakártyát venni; ez néhány ezer forintos plusz kiadást jelent. A PSP a Memory Stick Pro Duo kártyákkal kompatibilis. Érdemes legalább 2 gigabájtost választani, hogy legyen hely a mentett játékállásoknak, illetve a telepített és letöltött játékoknak is.

Játékkínálat

A Sony asztali konzoljaira jellemző szoftverfelhozatal a PSP-n is érezteti a hatását. Vannak pörgős versenyjátékok (Ridge Racer, Outrun 2006, Wipeout Pulse, Burnout Dominator), ötletes logikai játékok (Lumines, Locoroco), taktikai és stratégiai játékok (Jeanne D'Arc, Patapon, Final Fantasy Tactics), verekedős játékok (Dissidia: Final Fantasy, Gulty Gear, Tekken: Dark Resurrection), teljes értékű GTA epizódok (Liberty City Stories, Vice City Stories, Chinatown Wars), komoly akciójátékok (Metal Gear Solid: Peace Walker, God of War: Ghost of Sparta, The 3rd Birthday), és kellemes szerepjátékok (Crisis Core: Final Fantasy VII, Half-Minute Hero).

pps1
Fotó: Pinguet Benoit

A dobozos játékok mellett ugyancsak figyelemre méltó a digitális játékkínálat. A PlayStation Store-on számtalan, még az első PlayStationre megjelent klasszikussal játszhatunk, tökéletes minőségben. Csak néhány cím: Final Fantasy VI-VII-VIII-IX, Ridge Racer Type 4, Abe's Oddysee, Tomb Raider-tetralógia, Chrono Trigger. A letölthető játékokat 6-10 dollárért vásárolhatjuk meg.

Online szolgáltatások

Bár a PSP-hez jár alapértelmezett internetböngésző, a minősége finoman szólva is problémás. Az oldalak betöltése botrányosan lassú, a karakterkódolással súlyos gondjai vannak – a browser összességében inkább szükségmegoldás. Az online felület szerencsére áttekinthető, a vásárlások folyamata és a tartalmak böngészése egyszerű. A wifis multiplayer játék többnyire csak helyi hálózaton működik – ez annyiban aggályos lehet, hogy Budapesten vagy vidéken nyilván kisebb eséllyel találunk játékos partnereket, mint mondjuk Tokióban.

Multimédia

A Sonynak alaposan meggyűlt a baja a PSP reklámozásával, és ez többek között a multimédiás képességeknek köszönhető. Az anyavállalat nagy reményeket fűzött az UMD formátumhoz: a minidisc lemezekhez hasonló adathordozón nemcsak játékokat, hanem filmeket és koncertfelvételeket is kiadtak. A formátum azonban bukásnak bizonyult, ami a teljes UMD-piacot magával rántotta. És bár még most is fillérekért rendelhetünk hivatalosan kiadott UMD filmeket egyes viszonteladóktól, kérdés, hogy megéri-e egy bukott formátumba befektetni.

A PSP azonban a digitális tartalmak lejátszásával is megbirkózik. Filmek terén ragaszkodik a saját formátumához, de az mp3 fájlokkal jó barátságban van – igaz, zenelejátszónak kissé méretes. A korábban beharangozott képregény-olvasót ugyancsak süllyesztőbe küldte a Sony, de az alapértelmezett képnézegetővel ez a módszer házilag orvosolható.

Értékállóság

A PSP valószínűleg már egy fillérrel sem lesz olcsóbb, az E-1004-es modell kimondottan a késői elfogadókat célozta. A kézikonzolt legfeljebb a viszonylag alacsony üzemidő miatt lehetne kritizálni: ez játékok esetén 3-4 óra, zenehallgatás vagy filmezés esetén 4-5 óra lehet.

Kell ez nekem?

Érdemes figyelembe venni, hogy Japánban még karácsony előtt megjelenik a gép jóval fejlettebb (és jóval drágább) utódja, a PS Vita. Az európai piacra ez a platform csak február végén jut el, így a karácsonyt már mindenképpen lekési. Az ígéretek szerint az új kézikonzol kompatibilis lesz egyes PSP-játékokkal, de a kínálat igencsak foghíjas, ráadásul a meglévő játékok migrálása pénzbe kerül.

Akit nem zavar, hogy a játékfelhozatal legfeljebb egy-két ígéretes címmel bővülhet a jövőben, az remekül szórakozhat a PSP-vel. A szoftverkínálat jó, az egyes címek olcsón beszerezhetők a használtpiacról, a hardver ár/teljesítmény viszonya pedig kellemesnek mondható.