Munkanélküli spanyolok nyerték a milliárdokat

2012.12.23. 18:27

Egy eladósodott Madrid közeli kisváros munkanélküli lakóira mesés karácsony vár: többen is megnyerték a világ legnagyobb lottójátékának az El Gordónak (A Kövér) a főnyereményét. A hagyományosan karácsony előtt megrendezett spanyol lottó össznyereménye idén 2,5 milliárd euróra rúg, a fő nyeremény 4 millió eurót tesz ki.

Idén a 76058-as szám bizonyult szerencsésnek. Az e számot viselő 180 szelvényt megvásárlók mindegyike négymillió eurót kap. A Madridtól 35 kilométerre északkeletre fekvő Alcalá de Henares városának munkanélküli lakói közül különösen sokan vásároltak ebből a szelvényből, csak ezen a településen 520 millió euróval lettek gazdagabbak az emberek.

Az 1,25 millió eurót érő második számú nyeremény a 42260-as számú szelvény megvásárlóinak jut. Utóbbit szinte mind az észak-spanyolországi Arande de Duero városában vásárolták meg. A fődíjakon kívül 27 millió kisebb nyereményt is kiosztanak a lottójátékban, amelyet 1812-ben alapítottak. Azóta a karácsonyhoz kapcsolódó ünnepi hagyománnyá vált Spanyolországban, ahol január 6-án, vízkeresztkor is tartanak egy hasonlóan nagyszabású lottójátékot, melyet a kis Jézusról El Ninónak, (Gyerek) neveznek.