Milyen tabletet vegyünk karácsonyra?

2013.12.03. 15:00
Egy-egy nagyobb elektronikai üzletben már Magyarországon is tabletek tucatjaival találkozhatunk. Ha nem követi a híreket, vagy egyszerűen nem ért hozzá, zavarba jöhet, melyiket érdemes megvenni, különösen most, karácsony előtt, hiszen a táblagép sokaknak lehet ideális ajándék. Segítünk, elmondjuk, mire figyeljen, hogyan válassza ki a legmegfelelőbbet.

Először is szögezzük le: nincs olyan, hogy legjobb tablet. Mindenkinek mások az igényei, mást szeretne a készülékkel csinálni, így mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik a legmegfelelőbb számára. Ezúttal kifejezetten a tabletekre koncentrálunk, kihagyjuk tehát a cikkből a hibrid pécéket, a billentyűzettel laptoppá alakítható gépeket.

A méret

A tableteket két nagyobb csoportra bonthatjuk, a 8,9 hüvelykesek vagy annál nagyobbak, illetve a kicsik, vagyis 7-8 hüvelykesek. Előbbire példa az Apple iPad Air, a Nexus 10, az Amazon Kindle Fire HDX 8,9, a Samsung Galaxy Note 3 10.1 vagy a Sony Xperia Tablet Z. Utóbbiból is egyre nagyobb a választék, ide tartozik az Apple iPad Mini Retina Display, az Amazon Kindle Fire HDX, a Nexus 7, a Samsung Galaxy Tab 3 8-inch (és a 7-inch) vagy az Acer Iconia A1.

Látható, hogy mindkét kategóriában ott vannak a legnagyobb cégek, mellettük számtalan kisebb-nagyobb, ismert és kevésbé ismert gyártó. Így elsőként azt kell eldöntenie, hogy mekkora tabletet szeretne (ami rögtön az árra is erős hatással lesz).

Érvek és ellenérvek a nagyobb mellett

  • Filmnézésre, játékra, képregényolvasásra jobban megfelel
  • Könnyebb rajta dolgozni
  • Nehezebb, kevésbé mobil, táska kell hozzá
  • Két kézzel kell fogni, navigálni rajta
  • Kényelmetlenebb e-könyv-olvasóként

Érvek és ellenérvek a kisebb mellett

  • Nagyon mobil, elfér a zsebben
  • Egy kézzel is használható
  • Alig nagyobb egy nagyobb telefonnál

Részben ide kapcsolódik a tablet kijelzőjének felbontása is. Alapesetben igaz az állítás, hogy minél nagyobb a felbontás, annál több információt tud megjeleníteni. Ez élvezetesebbé teszi a filmnézést vagy más média fogyasztását, még olvasni is jobb rajta, kevésbé megerőltető a szemnek, ha nagyobb a felbontás. Ugyanakkor a kicsi kijelzőkön a nagyon nagy felbontás már visszaüthet, nehézkessé teheti a tartalom befogadását – egyszerűen túl kicsik lesznek a betűk.

Nem mindegy a betekintési szög sem, érdemes megnézni, hogy ha éles szögből nézzük a kijelzőt, mennyire torzulnak a színek. Ha például hárman ülik körbe a tabletet, hogy megnézzék a nyaraláson készült képeket, nem kell állandóan forgatni a gépet, egyszerűen az asztalra téve, különböző szögből is ugyanolyan szépek maradnak a színek.

Még mindig a kijelzőnél maradva, annak minőségére is érdemes figyelni. A Gorilla Glass például jóval biztonságosabb, kevésbé karcolódik, törik, ha véletlenül elejtjük. Márpedig el fogjuk ejteni, és egy gyengébb minőségű kijelző ilyenkor törik, reped, de legalábbis karcolódik.

Operációs rendszer

Azt gondolnánk, hogy a következő legfontosabb döntés, hogy milyen operációs rendszer legyen a tableten, de ez nem így van. A fanatikus rajongókon kívül a többségnek gyakorlatilag édesmindegy, hogy Android, iOS vagy éppen Windows RT fut a gépén, a lényeg, hogy minden feladatot a lehető legoptimálisabban tudja elvégezni rajta a felhasználó.

Nem árt azonban tudni néhány dolgot. Tény, hogy a fejlesztők valamiért jobban szeretnek iOS-re fejleszteni, a legérdekesebb és legfontosabb alkalmazások, játékok általában erre az operációs rendszerre jelennek meg először. Mielőtt elárasztanának minket a felháborodott olvasói levelek: vannak persze kivételek, a második legnépszerűbb rendszer ugyanis az Android.

Az utóbbi egy-két évben komoly fejlődést látunk itt, egyre többen részesítik előnyben az Androidot. Néhány területen nincs is lemaradás, de ha valaki például kizárólag szórakozásra (médiafogyasztás, játék) szeretné használni tabletjét, annak előbb érdemes körülnéznie az iTunes-ban és a Google Playben, hogy hol találja meg a neki megfelelő alkalmazásokat. A Windows egyelőre hátul kullog, bár egyre több alkalmazás jelenik meg erre a platformra is, még nem tudták behozni a lemaradást.

Fontos tényező, hogy mennyire szeretnénk alakítani a rendszeren. Az Apple készen szeret mindent adni, és nem tűri, hogy felhasználói egyénieskedjenek, így ez a rendszer csak nagyon korlátozottan alakítható. Az Android jóval nagyobb szabadságot biztosít. Kollégám így írt a Nexus 7-ről, miután először töltött el vele egy hétvégét:

"Igazából akkor szerettem meg ezt a vackot, amikor külső segítség (pc) használata nélkül tudtam letorrentezni egy 1995-os kalandjátékot, amit az appboltban vásárolt tömörítővel csomagoltam ki, Total Commanderrel helyeztem át, aztán patchelt emulátorral futtattam."

Lássuk az érveket az egyes rendszerek mellett, és ellen!

iOS

  • egységes rendszer, szigorúan ellenőrzött alkalmazásokkal
  • minimalista design, könnyű használni
  • a legtöbb és legérdekesebb alkalmazások először erre a platformra jelennek meg
  • fájóan elavult operációs rendszer, néhány megoldás évekkel le van maradva
  • korlátozottan képes multitaskingra, a készülék feltörése nélkül csak Apple által jóváhagyott alkalmazásokat lehet telepíteni

Android

  • a legkomplexebb operációs rendszer
  • nyílt platform, szabadon alakítható
  • nyíltsága miatt fokozottabban lehetnek biztonsági problémák
  • ahány tablet, annyi Android, nem egységes, nehéz rá fejleszteni

Windows RT

  • a legfiatalabb rendszer a legkevesebb alkalmazással
  • windowsos gépekkel, Xboxszal nagyfokú integráció (főleg játékoknál)

Amit még feltétlenül meg kell nézni, az maga a hardver. Nem mindegy, hogy milyen processzor van a tabletben, hogy mekkora a belső memóriája, az akkumulátora. Legyünk igényesek, azért mert valami olcsó, nem biztos, hogy jobban megéri. Manapság már a kevésbé ismert márkák is tudnak négymagos processzort tenni a tabletekbe, miért adjuk hát ennél lejjebb? Kezdőként nem fogunk tudni különbséget tenni a processzorok márkái között, de ha néhány alapszabályt betartunk, nem tévedhetünk sokat.

Ahogy fejlődött a mobileszközök hardvere, és az alkalmazások egyre nagyobb erőforrásra vágytak, úgy kellett gyorsítani a processzort is. A gyártók azonban nem 2 gigahertzes processzorokat kezdtek el gyártani, hanem 1-1,2 gigahertzes kétmagosokat. Később megjelentek a négymagos processzorok is, mint a Qualcomm Snapdragon és az Nvidia Tegra 3 sorozata. Ezeket érdemes keresni ma a tabletekben, de találhatunk jól működő kétmagos modellt is, ha pénztárcánk nem engedi meg a magasabb kategóriát.

Mobilitás és követelmények

Mivel a legtöbben akkor használják a tabletet, amikor úton vannak, alapvetően fontos, hogy az akkumulátor sokáig bírja. Az iOS jelenleg verhetetlen e téren, az androidos gépeket gyártóknak nem sikerült eljutni odáig, hogy ha éppen nem használjuk a tabletet, akkor ne is merüljön. Az azonos kategóriájú gépeknél alig találunk különbséget, hogy hány órát bírja egyhuzamban videónézéssel, illetve netezéssel. De ha két-három napig a tablet felé se nézünk, csak az iPadet tudjuk használni gond nélkül újra, az androidos gép általában lemerül ennyi idő alatt.

A mobilitás miatt eldöntendő kérdés, hogy elég csak a wifis változat, vagy mobilnetet is szeretnénk bele. A felhasználónak magának kell eldöntenie, hogy szeretne-e útközben internetezni, vagy megelégszik azzal, hogy csak olyan helyeken kapcsolódik a nethez, ahol van wifi. A csak wifis tabletek jóval olcsóbbak és elterjedtebbek (figyeljünk arra, hogy a wifi támogassa a 802.11n-t!). Az emberek többsége ezeket vásárolja, ritkán vesznek mobilnetes modelleket, mivel ezekhez még havi előfizetést is kell fizetni, az meg még mindig nem olcsó mulatság. Amúgy is számtalan eszköz és alkalmazás van arra, hogy offline is tudjunk emaileket, cikkeket olvasgatni, és ha minden kötél szakad, a legtöbb okostelefon már tud a maga 3G-kapcsolatából wifi-hotspotot generálni, amire rácsatlakozhatunk a tablettel.

Kell az sd-kártya-slot

Azt gondolnánk, hogy 8 gigabájt mindenre elég, hiszen az alkalmazások néhány megabájtosak és képeket is lehet online tárolni. Ha mégsem, a 16 gigabájtos tablet már biztosan nem telhet be! Nos, ez nem így van. Elég két-három filmet vagy egy évadnyi sorozatepizódot feltölteni, mellé néhány képregényt és könyvet, majd telepíteni néhány komolyabb grafikát villantó játékot, és máris nem marad hely a képeknek.

A 32 és 64 gigabájtos tabletek drágák, így a legtöbben 16 gigabájtosat választanak. Ennek ellenére eddig kevés gyártó volt hajlandó a belső tárhely mellé sd-kártya-slotot is tenni a gépbe. Szerencsére egyre többen felismerik, hogy ez komoly igény a felhasználók részéről. Ebben nem érdemes kompromisszumot kötni: olyan tabletet vegyen, amiben lehet memóriakártyával bővíteni a tárhelyet. Ez szűkíti a kört, de ha már ennyi pénzt kiadunk tabletre, akkor ne emiatt bosszankodjunk egy év múlva.

A fentieken kívül még olyan extrákat is figyelhetünk, mint az NFC megléte, amellyel különböző eszközökhöz csatlakoztatjuk, irányíthatjuk vele az okostévét is. Vannak tabletek, amelyekhez különböző szolgáltatásokat adnak, például egyes Samsung gépekhez 50 gigabájt Dropbox-tárhely jár. Néhány gyártó különleges alkalmazásokkal próbál kitűnni, a Koobe és a Waqteq például a Mindig tv-t telepíti előre.

Tapogassa meg

Ha mindezt figyelembe veszi vásárláskor, nem csalódhat. A legfontosabb, hogy végiggondolja, mire használná a tabletet, nézegesse a különböző alkalmazásboltokat, döntse el, mekkora legyen az a tábla, és mennyi pénzt hajlandó rászánni. Innentől jelentősen leszűkül a kör. Ha már van néhány jelölt, amelyet kinézett, mindenképpen vegye kézbe, tapogassa, forgassa, töltsön el vele pár percet az üzletben. Nézze meg a kijelzőjét, hogy mennyire kényelmes navigálni, mennyire magától értetődő a menürendszer, akadozik-e a kedvenc weboldalának betöltése, illetve azon a görgetés. Ha igen, eszébe ne jusson megvenni, mert másban is alul fog teljesíteni a gép.

Végezetül néhány kategóriában ajánlunk is tableteket, hogy megkönnyítsük a választást.

Az iPad Air az egyik legjobb modell a piacon, kitűnő felbontás, egységes oprendszer, villámgyors feladatmegoldások, számtalan jobbnál jobb alkalmazás. Az iPad Minit is ide sorolhatjuk, bár ezzel kapcsolatban tesztelőnknek már voltak fenntartásai, nem sokban marad el a tízhüvelykes nagytestvértől. A felső kategóriába tartozik még a Nexus 7 és 10, LG G Pad 8.3, az itthon nem kapható Amazon Kindle Fire HDX, a vízálló Sony Xperia Tablet Z, a Samsung Galaxy Note 10.1 és 8 és a Microsoft-féle Surface 2.

A felső kategóriát meg kell fizetni, nem olcsóak ezek a tabletek. Még a Nexusok sem, itthon akár hatvanezer forintot is elkérnek az amúgy kétszáz dolláros gépért. Ha valaki olcsóbban szeretne ilyen géphez jutni, annak az Acer Iconia A1-et, az Asus Memo Pad HD 7-et, a Koobe X8 Slim Quadrumot, vagy a Wayteq xTab-79-et érdemes megnéznie. Akik Nagy-Britanniában járnak, azoknak érdemes kipróbálni a Tesco saját márkás tabletjét, a Hudlt, helyi szakírók szerint az egyik legjobb ár-érték arányú gép a piacon.