no

Zenét karácsonyra? Simán!

2013.12.18. 09:20 Módosítva: 2013.12.18. 11:00

Lemezt adni ajándékba az ezredforduló előtt, de még a kétezres évek elején is olyan karácsonyi jolly joker volt, mint a könyv vagy a zokni-sál-pizsama kombó. Csak valamennyire ismerni kellett az ajándékozott ízlését, bemenni a legközelebbi nagyobb áruházba, esetleg egy, akkor még itthon, sőt, vidéken is létező kereskedelmi egységnek számító lemezboltba és meg is voltunk. Persze egy zenebuzi esetében már akkor is simán lyukra lehetett futni, lévén az ilyeneknek minden megvan egyből a megjelenéskor, de ők is simán tudtak örülni egy-egy cédének, legföljebb az ünnepek utáni első munkanapon elmentek a lemezboltos haverjukhoz becserélni valami még hiányzóra.

Mára viszont a könnyűzenei cédé olyan dísztárgy lett, mint a hóesésben álldogáló csillogó angyalka az üvegbúra alatt. Egy átlagember csak felrakja a polcra, következő karácsonykor pedig akár újra meg is lehet venni neki, úgyis elfelejtette, hogy már megvan. A megjelenésekor a praktikusságáért szeretett cédé mára egy ormótlan műanyagdarab lett, ami csak a helyet foglalja, miközben ott a milliófajta mobil lejátszó, a telefon vagy a tablet és akkor még a számítógépekről nem is beszéltünk, amiket ráadásul nem is csak zenehallgatásra lehet használni. Szóval egy átlagos zenehallgatónak hanghordozót venni ma már inkább lustaságra, mintsem a figyelmességre vall.

Na de akkor teljes mértékben ignorálhatjuk a zenét a karácsnyi kínálatból? Nem feltétlen, van sok lehetőség azok előtt is, akik ebben gondolkoznak. Nézzük sorban!

Merchandise (ruhák, kiegészítők)

A lemezipar ugyan haldoklik, zene viszont mindig lesz. A zenekarok pedig keresni akarnak, amit a koncertek mellett a ruhák és egyéb kiegészítők eladásával tudnak. Szóval mindenki ráfeküdt a merchandise-ra, így van választék bőven. Még karácsonyi is, ahogy azt a Lángoló Gitárokon is bemutattuk nemrég. Divat lett decemberben borzasztó ronda zenekaros kötött pulóvereket gyártani, ráadásul egy átlag magyar pénztárcának ezek nem is olcsóak. Postaköltség nélkül is 20 ezer forint körül van egy-egy kötött cucc, szóval aki ilyet kap, az becsülje meg rendesen. Azt is, aki adta.

A lényeg, hogy mindenkinek van kedvenc zenekara, azoknak általában van pólója, pulcsija, sapkája, lábtörlője, kulcstartója, övcsatja, öngyújtója, gumibabája meg minden anyám kínja, csak be kell ütni a keresőbe, és pár kattintás után már jön is a csomag. Ennél egyszerűbben nem is mehetne, és ugyan meg nem mozdultunk érte, legfeljebb annyit, hogy a pénztárcát kivettük a zsebünkből, mégis mi lehetünk a legmenőbb ajándékozók.

Itt nézzünk ruhák után

A fentebb tárgyalt cuccokból elég jó átfogó oldal a Backstreetmerch.com, ahol van több karácsonyi pulcsi is, sapkákról nem is beszélve, ráadásul nem csak az undergroundba nyúlnak bele, hanem mainstream zenekaroktól is árulnak. Emellett gyorsak is, bár karácsony előtt itt is feltorlódik a sok csomag. Jó oldal még a Hellomerch.com, ahol olyan kisebb, de különlegesebb zenekarok dolgai találhatóak, mint a White Denim, a Hella, Omar Rodriguez Lopez Mars Volta-gitáros zenekarai stb. Metálosoknak ajánljuk a Deathwish kiadó boltját sok jó zenekarral, és néha nem csak a saját pártfogoltjaikat árulják, (így tűnhetett fel itt például limitált Queens Of The Stone Age-bakelit is), illetve ott a Relapse kiadó boltjának hatalmas kínálata ruhákból is. Természetesen itthonról is lehet rendelni, ami főleg azoknak jó, akik magyar zenekarokat akarnak látni a pólón. Ilyen például a Popshop.hu, ahol amellett, hogy van Iron Maiden-sör és Slayer-bor is, sok hazai zenekar pólóját is meg lehet venni. Rockereknek itthonról a Metal Shopot ajánljuk, itt akár Ossiant is lehet kapni, ha valakinek Paksi Endrére van igénye.

Koncertjegy

Ez elég egyértelmű, a lényeg, hogy lehetőleg ne az emailt vagy a visszaigazoló sms-t dobjuk át az ajándékozottnak, hanem azért jó, ha fizikai valójában is megjelenik a belépő. Ma már Magyarországon is számtalan világsztár fellép, szóval lehet válogatni egy átlagos ízlésű embernek is, a fesztiválkínálat viszont végtelen, ráadásul sok, (leginkább a külföldiek), már a fellépők egy részét is bejelentette, szóval annyira nem is zsákbamacska a dolog. Számunkra itt a mindent vivő ajándék egy glastonburys bérlet lenne, kár, hogy az egy óra alatt elfogy. Pedig a patinás angol fesztiválon boldog boldogtalan fellép, a sárban alvás, caplatás pedig biztos, hogy életre szóló élmény bárkinek.

Ők jönnek hozzánk

Peter Gabriel május 6-án, Robbie Williams április 25-én, a Nine Inch Nails június 19-én illetve aki kihagyta a Deep Purple-t idén, megnézheti őket február 17-én. Aki valami undergroundabbat szeretne, az vegyen mondjuk Anna Calvi-jegyet, ő március 3-án lép fel az A38-on, vagy nem tévedhettünk nagyot egy április 3-ára szóló müpás Rufus Wainwright-belépővel sem annál, aki se nem valami nagyra, se nem valami zúzásra vágyik. Ha valaki viszont ilyet akar, annak adhatunk Napalm Death-jegyet is, ők február 25-én jönnek a hardcore Hatebreed társaságában, de jön a pszichedelikus rock Monster Magnet is január 29-én. Fesztiválbérletet pedig mindenki válasszon kedve szerint. Csapatós embernek Balaton Soundot, rockernek Rockmaratont, fiatalnak Voltot, csak úgy simán fesztiválozónak szigeteset. Ráadásul a legtöbb fesztivál karácsony előtt akciózza is a bérleteit, szóval akár saját magát is meglepheti az ember vele.

Hangszer

Adjunk zenét félkész állapotban. A zeneipar agonizálása mellett az is tény, hogy nagyon olcsón lehet ma már előállítani a zenét. Elég egy gitár, egy mikrofon meg egy laptop, és mi lehetünk a következő felkapott hálószobazenész, akit a Ptitchfork előás a Bandcamp mélyéről, hogy megtegyen a következő Tame Impalának. Szóval azt, akiben van erre affinitás, akár a fenti három egyszerre megvásárlásával is sztárrá tehetjük. Csak bízni kell benne, és Tumblrezni sokat, az elmaradhatatlan kellék egy szobazenésznél.

Megkönnyítjük a dolgát

Klikkeljen erre a linkre, és még a keresőbe sem kell beírnia azt, hogy hangszerbolt. Amúgy vegyen gitárt, az (majdnem) mindenbe kell.

Előfizetést

Ezt mondjuk fizikailag elég nehéz megoldani, de akár előfizetést is adhatunk ajándékba. Most már minden nagy streaming szolgáltató elérhető Magyarországon, és mind a Deezernél, mind a Spotifynál lehet előfizetést ajándékozni. Éredekes, hogy sem a Google Music, sem az Itunes nem jeleskedik a magyarországi ajándékutalványok árusításában, de a linkelt két streaming cég bőven elég egy átlag zenehallgatónak, pláne, hogy rádióként is üzemeltethetők. Itthonról amúgy a Songo digitális zenebolt is árul ajándékutalványt, ezt itt lehet elérni.

Lemezt

Na és itt keveredek ellentmondásba magammal, ugyanis egy zenebuzinak simán lehet lemezt venni, mert neki általában csak a pénztárcája szab határt az évközbeni vásárlásnak. Magyarán ha nagyon, de tényleg nagyon utána érdeklődünk a kívánságoknak, annak, hogy mi hiányzik, melyik kedvenc albumának nincs még meg a 137 darabra limitált, égszínkék vinyl változata, akkor valószínűleg még a karácsonyfa alatt, az ajándékra várakozva is azon fog gondolkozni, hogy mi maradt le az átadott tízoldalas listáról, amit borzasztóan szeretett volna.

Hol keressünk?

Budapesten három boltot ajánlunk, ahol akár azonnal is megkapjuk az ajándékot. A Wave, a Musicland és a CD Pince. Előbbi kettő szinte minden műfajt felkarol, de inkább az alternatív könnyűzene jellemző rájuk, mint a metál, utóbbi viszont rock- és metálorientált, bár ők is bele-bele nyúlnak a popba, rendelésre főleg, ráadásul ők, ahogy a Musicland is, házhoz szállítást is vállalnak. Külföldről tuti tipp az Ebay vagy az Amazon, ritkaságok után pedig a Discogson lehet kutatni. Amúgy a legtöbb zenekar honlapjáról vagy Facebook-oldaláról elérhető valamilyen bolt, ahonnan meg lehet venni a zenéjüket, illetve a kiadók is üzemeltetnek online shopokat.

A gyűjtőknek ugyanis maga a Kánaán a lemezipar már sokat emlegetett haldoklása, és nem csak azért, mert sokan megszabadulnak olcsón a régi kincseiktől, lévén azok csak a helyet foglalják. Az újdonságok ugyanis mindig megjelennek valami extra kiadásban, akár vinylen (magyaroknak: bakeliten) nagyon korlátozott darabszámban, amik már az árusításuk kezdete után fél nappal ötszörös áron mennek az Ebayen. Egy zenebuzi pedig imádja azt nézegetni az Ebayen (esetleg a Discogson), hogy például a megjelenéskor vásárolt bíborszínű Arctic Monkeys-kislemeze hogyan kúszik 50 ezer forint fölé. Szóval lehet itt akár még cédét is vásárolni ajándékba, csak, ahogy azt írtam, nagyon körültekintőnek kell lenni.

(Igen, a szerző is zenebuzi, és megvan neki az Arctic Monkeys R U Mine című bíborszínű kislemeze, és alig várta, hogy ezt leírja. Ja, és erre vágyik nagyon, szóval reméli valamelyik illetékes olvassa ezt a cikket, hahó! )