Kultúrát karácsonyra! De ennyiért?

2014.12.19. 07:45

Régen nem igaz, hogy kultúrát ajándékozni olcsó. Ennek ellenére egyre többen döntenek úgy, hogy karácsonyra valamilyen programot vesznek, és a két ünnep között együtt megy a család színházba, moziba, koncertre. Manapság már megéri akár egymillió eurót is befektetni egy kizárólag az ünnepi időszakban látható előadássorozatba, mert ilyenkor a 25 és 50 ezres jegyek is elkelnek. De mi éri meg és mi nem?

Zenés akciómese

Mi ez? Két új előadást is be kellett állítani A játékkészítő című popmusical eredetileg tervezett hat előadása mellé, akkora volt az érdeklődés a két ünnep között játszott produkció iránt. Alig három hónap alatt 35 ezer jegyet adtak el rá, pedig az egymillió euróból színpadra állított A játékkészítő igazi zsákbamacska. Egy nemrég íródott, sehol nem látott darabról van szó, amit készítői zenés akciómesének neveznek. Az előadásban a tervek szerint vegyíteni fogják a prózai színházat, a musicalt, a cirkuszt, és lesznek táncos betétek is.

A történet szerint egy csomó mesehős, például Piroska, Jancsi és Juliska, Hüvelyk Matyi vagy a Kismalac észreveszik, hogy már nincs rájuk túl nagy kereslet, a gyerekek ugyanis inkább a Verdák vagy a Harry Potter hőseiért rajonganak. Ezért elhatározzák, hogy elmennek a Játékkészítőhöz, hogy megkérjék, csináljon róluk videójátékot. Ha lesz videójáték, akkor lesz mozifilm, ha lesz mozifilm, akkor lesznek uzsonnásdobozok is a képeikkel, és visszatér a népszerűségük. A szereposztást nem bízták a véletlenre: a Tüskecsarnokban olyan ismert színészeket láthatnak a nézők, mint Alföldi Róbert, Pokorny Lia, Szabó Győző, Nagy Feró, Oroszlán Szonja, Hajdú Steve, Bereczki Zoltán, Király Viktor és Király Linda.

Mennyibe fáj? A jegyárak borsosak: az előadás honlapja szerint nyolc különböző jegytípus van, a legolcsóbb 4450 forintba, a legdrágább pedig 49800 forintba kerül. A drágább jegyekért mindenféle extra jár, a Varázsjegy birtokosa "egy különleges élmény részesévé válik az előadás során", a Csodajegyé a főszereplők segítője lehet és hatással lesz az előadás cselekményére is. Van úgynevezett Titokjegy is, akinek ilyenje lesz, az kap egy Mese csomagot, amit hazavihet az előadás után.

Kinek éri meg? Mivel a célcsoport, az óvodás és általános iskolás korosztály még nem jár egyedül szórakozni, a felnőttek sem ússzák meg a részvételt. Így egy négytagú családnak a legolcsóbb jegy megvásárlása esetén is közel húszezer forintot kell kifizetnie. Persze az évenkénti A diótörő nézés sem olcsóbb. A játékkészítő simán lehet szuper családi élmény, és hatalmas csalódás is.

Koncertek

Mi ez? Néhány zenész már évtizedek óta, néhányan csak az elmúlt években kaptak rá arra, hogy sok kisebb téli hakni helyett egy nagy koncertet adnak szigorúan karácsony körül. Főleg az idősebb korosztály csinálja ezt, joggal számolva azzal, hogy a gyerekek, unokák így könnyen letudhatják a karácsonyi ajándékozás terhét egy koncertjeggyel. Demjén Ferenc és Fenyő Miklós mellett idén a legnagyobb kaszának a Beatünnep ígérkezik az Illés Zenekar megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebből rögtön kettőt is tartanak, két tuti időpontban, december 27-én és 28-án. Idén a fiatalabbak közül a Magna Cum Laude gondolta úgy, hogy ők is kihasználják az ünnepi időszakot, nekik is arénás koncertjük lesz karácsony után.

Mennyibe fáj? Ezeknél a koncerteknél általában átlagos arénás, csarnokos jegyárakkal számolhatunk, Demjénre például az állóhely 9900 forint, az ülő pedig 6900 és 13900 között van. Fenyő Miklós esetében nagyobb a szórás, 5900 forinttól 18 ezerig terjednek a jegyárak. A Beatünnepre 9900 és 24900 forint között lehet jegyeket venni.

Kinek éri meg? Aki tényleg nem tud mit kitalálni a szüleinek, vagy tudja, hogy igazi rajongókról van szó. Mondjuk akkor sem illik minden évben elküldeni őket a Fenyő-koncertre.

Mozi

Mi ez? A nyár után a karácsonyi a legfontosabb mozis időszak, míg nyárra főleg az akciófilmeket, decemberre a meséket, a vígjátékokat, vagyis a családi mozikat időzítik. Ahogy tavaly és tavalyelőtt, úgy idén is A hobbit trilógia fogja uralni a mozipénztárakat. A sorozat első része, a A hobbit - Váratlan utazás annak ellenére produkált több mint egymilliárd dolláros bevételt, hogy röpke 169 percen át nézhettük, ahogy a törpök mennek a Magányos hegy felé, de nem érnek oda. A családi filmek közül a karácsonyi időszakban mutatják még be a Paddington című macis mesét, az új Asterixet, és az Éjszaka a múzeumban legújabb folytatását is.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Mennyibe fáj? Télen sem kerül többe a mozizás, mint nyáron. A karácsonyi filmek többsége persze 3D, ami drágább jegyeket jelent, így popcorn és kóla nélkül máris tízezer forintnál jár egy négytagú család.

Kinek éri meg? Aki máskor tényleg nem jut el a gyerekeivel moziba, mert ilyenkor ötször annyi ideig kell sorban állni, mint más napokon. És rögtön kétszer is ugye, egyszer a jegyekért, egyszer a büfében.

Színház

Mi ez? Egy ideje a színházak is rájöttek arra, hogy a karácsonyi időszakban több lehetőség van, mint egy-két teltházas ünnepi előadás. Persze nem kérdés, hogy például a Madách miért játssza ilyenkor sorozatban a gyerekek kedvencét, a Mary Poppins musicalt, de vannak más lehetőségek is. A Katonában például idén is megrendezik hagyományos karácsonyi vásárukat: a jegyek mellett programokkal, többek között etnodiscóval és a Kurázsi mama és gyermekei című készülő előadás nyílt próbájával várják a nézőket. Ráadásul a december 13-i hétvégén 33 százalék kedvezménnyel adják a decemberi, januári és februári előadásaikra a jegyeket. Más színházak kitelepülnek egy-egy karácsonyi vásárra, és ott próbálnak nézőket szerezni.

Mennyibe fáj? Ha kifogjuk, akkor ezekkel az akciókkal tényleg olcsóbban mehetünk színházba, mint egyébként. Ha az egész család megy, akkor több ezer forintot is spórolhatunk.

Kinek éri meg? Csak azoknak, akik amúgy is szeretnek színházba járni. Csak azért, mert valami olcsóbb, vagy hogy együtt legyen és kulturálódjon a család, nem érdemes ezzel kínozni azt, aki unja.

Kortárs képzőművészet

Mi ez? Legutóbb az Art Marketen akartak meggyőzni minket, hogy kortárs képzőművészek képeit venni, gyűjteni, ajándékozni egyáltalán nem csak a milliomosok kiváltsága. A művészet mindenkié - ez a Lumas Fotógaléria jelszava is, ahol a látogatók rögtön azt is megnézhetik, hogy egy kép hogy mutatna a nappaliban vagy a konyhában. A Londonban, Párizsban, New Yorkban és Moszkvában is megtalálható galérialánc a hagyományos, 1-5 példányban limitált fotók számát megemelve 75, 100 és 150 példányban limitált képeket kínál. (Ettől még minden fotó egyedi, aláírt példány.) 

Mennyibe fáj? A kézzel aláírt eredeti alkotások múzeumi minőségben 29500 forinttól kaphatóak, az úgynevezett nyitott szériában kiadott munkák pedig 14500 forinttól. 

Kinek éri meg? Aki szereti és érti a fotóművészetet, az értékelni fogja, hogy sokkal jobb áron juthat hozzá.