Remekül leihatjuk magunkat a karácsonyi vásárban

14
2014.12.04. 17:51
Forró alkoholos italok és remek kaják vannak az adventi vásárban. Budapest versenyre kel Béccsel, és néha le is győzi. Nagy karácsonyi vásárkalauz.

A karácsonyi vásárokról azt szoktuk gondolni, hogy inkább turistáknak való, de a Szent István téri Adventi Ünnepet egyre inkább látogatják a budapestiek is, mert használható és szerethető, és nem a turisták igényeinek megfelelően változik. A Vörösmarty és Városház téri vásárok a fővároshoz tartoznak, a Bazilika vására viszont a kerületé. Ingyenes a korcsolyázás és a korcsolyaoktatás is, de a legnagyobb sláger persze a félóránkénti fényfestés, amihez külön vatikáni engedélyt kellett kérni. 

Street food mennyország

Idén street food sétánnyá változott a Zrínyi utca, így végre megvalósult Budapesten is a hagyományos utcai étkezés, azaz tényleg az utcán állva, de normális körülmények között lehet jókat enni. Ideje volt, hiszen már mindenhol street food forradalomról beszélnek, ha más nem is, legalább a karácsonyi vásár egybeterelte a jó helyek egy részét. Betolatott például az utcába a Zing Burger, az ő hamburgereiket ma már mindenki ismeri, aki meg nem, annak pedig eljött az idő, hogy megkóstolja. Éppen mellette állomásozik a Pasta Station, ahol helyben, gyorsan készült tésztafogásokat ehetünk, mi a sütőtök szószos kacsás tésztát kóstoltunk, és határozottan meg voltunk elégedve. Kicsit mondjuk sokallunk 2500 Ft-ot egy tésztáért, de az adag bőséges, és van olcsóbb verzió is. 

A vásár igazi különlegessége azonban a Lazac Placc, ami ráadásul nem is egy étterem, csak a karácsonyi vásár idejére települtek ki. Helyben, tűzön sütik a lazacot, amit aztán salátával, illetve szendvicsként kínálnak. Rettenetesen finom, ár-érték arányban is ők a legjobbak, 1800 Ft-ét egy roskadásig megrakott lazac tálat, vagy lazacos szendvicset kapunk. A lazacfüstölés ráadásul rendkívül látványos és hangulatos, de baráti jó tanácsként mondjunk, hogy ne álljunk a füstölőhöz közel, vagy aznap már ne menjünk emberek közé. Kóstoltuk a halászlevüket is, (vegyes, passzírozott halászlé, tészta nélkül), de az meglehetősen sósra sikerült 1800 forintért. 

Alternatív karácsonyi vásárok

Stresszmentes karácsonyi vásár a Konyha galériáján, zenével, süti illattal, karácsonyi hangulattal. Egyedi tervezők saját portékáikat hozzák, érdemes szétnézni, a Konyhában ráadásul még egy jót enni is lehet. A vásárban gyűjtik a gyümölcsöt, tartós élelmiszert, tusfürdőt, sampont, bármilyen tisztálkodáshoz használható cuccot, csokit, amit a Dankó utcai óvodának szánnak, mindezt december 13-án és 14-én.

December 5-én, pénteken nyílik a Karácsonyi élményvásár a Gozsdu udvarban. Lesz sok-sok étel, antik, vintage, retro, art, kézműves, dizájn termékek, élőzene és ingyenes könyvcsere, valamint Hanuka alkalmából ünnepi gyertyagyújtás.

Idén először, a Four Seasons Gresham Palace fennállásának 10. évfordulójának apropójából adventi vásárt rendeznek a hotelben, november 25-től egészen december 30-ig. Mi már láttuk, a látvány igazán lehengerlő.

És hát ne feledkezzünk el a Karácsonyi Wamp-ról, ami december 7-tól minden vasárnap lesz a Millenárison.

Sütizni a Cake Shop standjához mentünk, ettünk egy cupcake-et, és szerencsések voltunk,  mert jutott még a gesztenyés macaronból is, pedig az annyira népszerű, hogy nem bírják sütni. Nem csoda, mert szép nagy, megtermett macaronokról van szó, rengeteg töltelékkel (390 Ft). Ha ennél klasszikusabb süteményre vágyik, és a hamisítatlan karácsonyi hangulatot keresi, az felkeresheti Raj Ráchel standját is, ahol valódi flódnit ehet, és persze legalább kétféle kürtöskalács közül választhatunk, hiszen az minden vásár slágere. A kicsit félreeső Zrínyi utca mellett a Szent István téren inkább a klasszikus magyar kaja képviselteti magát, a szervezők is elismerték, hogy főként a turisták miatt. Hiába akarunk leszámolni a magyar gasztro-mítoszokkal, a turisták mindig a zsírt akarják, a csülköt, a kolbászt, a gulyást. Próbálnak azért újítani sokan, a KOLBice például tölcsér alakú kenyérben, szószokkal árulja a házi kolbászt, így mind formájában, mind ízvilágában eltér a hagyományostól. A gasztrosétány felhozatalával azonban tényleg meg lehetünk elégedve, bekapcsolódtak a vásárba a tér éttermei is, mint a Lacikonyha, a KNRDY vagy a DiVino. Egyetlen hátrány, hogy az ételek kifejezetten drágák. Csipegetni tehát nem érdemes, csak éhesen odamenni, és jól belakni, vagy akár megosztani az adagokat.

A forralt boron túl

Na de kit érdekel az evés, mikor inni is lehet? Mit iszik az ember a karácsonyi vásárban, hát természetesen forralt bort. Becsületére legyen mondva a szervezőknek, hogy ők is úgy érzik, ideje lenne leszámolni a maximálisan túlértékelt, édes, és sokszor élvezhetetlen forralt borokkal, úgyhogy mi megittunk becsülettel mindent, amit lehetett, így határozottan állíthatjuk: remekül lehet italozni az adventi vásárban az ünnepekre való ráhangolódás részeként.

Receptek

Karácsonyi mámor (Christmas bár)

1 rész Becherovka
3 rész almalé
1 rész forró víz (ebben keverjük el a cukrot és fűszereket, majd szűrjük hozzá a koktélhoz)
narancs vagy narancslé
kevés cukor 
fűszerek: fahéj, szegfűszeg

Hot Buttered Spiced Bourbon (KNRDY)

50 ml Jim Beam whiskey
10 ml portói (fehér)
100 ml szűretlen almalé
10 ml juharszirup
8 gramm vaj
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
lime héj
gyömbér és szerencsendió

A forralt borral egyébként az a legnagyobb baj, hogy tényleg csak valódi, kemény hidegben esik jól, amikor átmelegíti az ember kezét is. De ha nulla fölött van a hőmérséklet, minek a kézmelegítő? Ilyenkor ezerszer jobban esik a pálinka, - meg amúgy is, mi inkább ezt ajánljuk forralt bor helyett. A vásárban egy nagyon erős, hatvan fokos Gyulai körtét kóstoltunk, ezzel indítottunk, és semmi sem volt jobb később sem. Egyetlen hátránya, hogy szabadtéren túl hidegre hűl, így fűtő hatása csak később érvényesül. Pedig a pálinkát nem érdemes hűteni, legjobban 16-18 fokon jönnek ki az aromái. Ha minden hungarikumot a turistákra hagynak, a pálinkát akkor sem érdemes kihagyni, ez tényleg egy remekül élvezhető magyar dolog.

Megkóstoltuk persze a forralt bort is, mégpedig a DiVinónál, mert az előző két évben ezt választották a vásár legjobb forralt borának. Valóban jó, nem túl édes, megfelelően fűszeres, és hangsúlyozták, hogy ők sosem forralják fel a bort, csak melegítik, hogy maradjon benne alkohol is. Erre érdemes otthon is figyelni. Forralt borból azonban inkább a rozét választanánk, ha már van választék, márpedig van, ez sokkal kevésbé fűszeres és édes, könnyű, meleg ital (a forralt bor ára egységesen 300 Ft/dl). A forralt bor mellett talán egyetlen másik meleg ital tett szert széleskörű ismertségre, az a grog. Van itt is, és jó is, mézzel, rummal, citrom- és narancslével. Finom, melegítő ital, jutalomképpen az alján marad a sok finom dió.

Vajas viszki tejszínhabbal

Na de vannak ennél sokkal cifrább dolog is, mint például a meleg puncsok. Itt van rögtön a Cherry punch, amit a Becherovka standjánál lehet megkóstolni, ugyanis Becherovka van benne – szigorúan gyógyitalként!, - emellett forró cseresznyelé és a narancslé. Vagy az egyik kedvencünkké vált Hot Mango Punch, mangólével, mangópürével, és rumlikőrrel. Ennél is jobb volt azonban a Hot Buttered Spiced Bourbon elnevezésű ital, amivel a KNRDY állt elő, (ez nem a téren, hanem az éttermükben vásárolható). Ez, ahogy a neve is mutatja, egy meleg ital viszkivel és vajjal, és aki azt gondolja, hogy biztos nagyon undorító, annak igaza van. Nehéz elképzelni gusztustalanabbat, mint egy barna lötty, aminek a tetején zsírfoltok úszkálnak, mégis meglepően finom. Minket meggyőzött, rögtön a pálinkával egy szintre soroljuk.

Taszító külseje miatt azonban mégsem ez lesz a vásár sztárja, hanem a Bombardino. Bár még kérdéses, hogy ez kapható lesz-e, mert az italt kínáló Casa Piadina inkább piadinákkal , azaz helyben sült olasz lepényekkel készült a vásárra. Nekünk azonban hoztak Bombardinót , ami ismerős lehet az olasz hüttékből , és bár iszonyú édes, megkapó külsejével mindenkit levesz a lábáról. Otthon is könnyedén elkészíthető, egy kis meleg tojáslikőrből rummal keverve, fele-fele arányban, de kerülhet bele viszki is, a miénkben is volt! A tetejére tejszínhab, ha pedig élénkítőnek szánjuk, öntsünk még bele egy erős, forró eszpresszót. Kávét egyébként idén az Omniától lehet inni, és bár hiányoznak a kézműves kávézók, megkóstoltuk az új kávéikat, és egyáltalán nem rosszak. A négy féle , területszelektált kávéhoz kifejezetten az ízvilágot figyelembe vevő sütirecepteket fejlesztettek az ÍzHuszár. Nem kell persze a gyereket sem otthon hagyni, ha szeretnénk magunkat jól leinni, van azért meleg, fahéjas almalé is. Emellett van a vásárban egy forró csokizó, a Chococo, ahol belga csokiból főzik az italt.

Mindeközben Bécsben

Megjártuk a bécsi karácsonyi vásárt is: lehengerlő és hangulatos. A városháza előtti téren muffinok és nyalókák lógnak a fákról, és karácsonyi kisvonat viszi körbe a gyerekeket, néha pedig felbukkan a Bécsi Jézuska is. Kezdjük azonban úgy érezni, hogy vége azoknak az időknek, amikor Bécsig kellett utazni egy jó kis karácsonyi vásárért, a kínált termékek között sincs már akkora különbség, a nemezelt, batikolt, füstölős cuccok még mindig megtalálhatók itt is, ott is.

A különbség a tömeg, a bécsi vásár ugyanis kezd élvezhetetlen lenni a hatalmas tömeg és turistaáradat miatt, csak a Városház előtti karácsonyi vásárt (Wiener Adventzauber) 3,5 millió ember keresi fel évente, a teljes decemberi turistaszámról nincs adat. A tömeg általában a Maria-Theresian Platzon is elviselhetetlen, aki egy kicsit élvezni szeretné a vásárt, annak a Museumsquartier és a Volkstheater mögött megbújó kis utcákat ajánljuk. A Gutenberggasse és a Spittelberggasse a leghangulatosabb részei a vásárnak, a helyiek is ezt szeretik. Ez nem annyira forgatag, inkább beszélgetős, álldogálós részt, hóesésben különösen idilli. Az étel és italkínálat azonban koránt sem olyan gazdag, mint itthon, bár a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten bio-karácsonyi vásárán egész Ausztriát végig lehet kóstolni. Gyerekekkel kötelező a Schönbrunn, a közeli állatkertet pedig minden advent vasárnap ingyen látogathatják a gyerekek.