A fadíszítésbe bele is lehet halni

2015.12.21. 14:22

Az izzósor fára pakolása ma már a karácsonyi tradíciók része. Annyira, hogy tudományos tanulmány is készült belőle: a kutatások szerint a művelet veszélyes, sokan leesnek, ami komoly, néha halálos sérülésekhez vezet. Idén jól gondolja meg, megéri-e ezzel bajlódni.

A University of Calgary kutatói 40 kanadai pácienst vizsgáltak meg, akik a karácsonyi fények telepítése közben sérültek meg, és kötöttek ki kórházban 2002 és 2012 között. Több mint 12 százalékuknak hosszú volt a felépülés, öt százalékuk pedig belehalt a sérüléseibe.

Majdnem minden érintett (95 százalék) férfi volt, átlagéletkoruk 55 év. Átlagosan 16 napot töltöttek kórházban, úgyhogy a karácsonyozás sokuknak kimaradt. Húsz százalékuk ráadásul az intenzíven kötött ki, volt, akinek a koponyáját is műteni kellett.

A legtöbben a fejüket vagy a mellkasukat verték be, a második leggyakoribb sérülés a gerincet és a végtagokat érintette. De tört arc, medence, lapocka és volt, akinek a lépes sérült. A sérültek 60 százaléka létráról esett le, 30 százalékuk tetőről. 

Többen a sérülés után még összeszedtek betegséget: 28 százaléknak hosszabb volt a felépülése, 13 százalék tüdőgyulladást kapott, öt százalék vérmérgezést. 18 százaléknak orvosi eszközt kellett viselnie gerincsérülése után.