A kanapén ülve porszívóztam távirányítóval

2015.12.11. 14:57
Majdnem mindenki fejében megfordult már, hogy milyen lenne, ha nem kellene nekünk hajolgatni a porszívóval, hogy minden kis zugot megtisztítsunk, sokkal kényelmesebb lenne, ha a kanapén terpeszkedve egy távirányítóval mondanánk meg a kis robotnak, hogy hol takarítson. Nos, ennek semmi akadálya, a mai robotporszívók már elérték ezt a szintet. Két porszívót, egy Samsungot és egy LG-t teszteltünk.

Elég sok a játékos doboz, szertehagyott játék a lakásban, nem ritka a lufi, pici labda sem, így fel van adva a lecke a robotoknak. A saját, fapados robotporszívónk nem tud megbirkózni ezzel, folyton nekimegy mindennek, beleakad a székek lábába, nem talál ki a gyerekasztal alól, ott kering kétségbeesetten, míg ki nem szabadítom. Így használata előtt össze kell pakolni, fel kell emelni a kisebb székeket, de az akkor működik a legjobban, ha szinte mindent kipakolunk a szobából. Ez így nem sok időt takarít meg, mire kipakolok, fel is porszívóznék.

A mostani tesztnél azonban kifejezetten arra voltam kíváncsi, hogy kisgyerekes lakásban mire mennek.

Általánosságban annyit jegyeznék még meg, hogy a robotporszívókat érdemes szinte állandóan töltőn tartani, mert hamar lemerülnek és ha éppen porszívózni akarunk, de nincs bennük elég erő, akkor megkeresik a házukat. A teljes töltöttség eléréséig pedig kell néhány óra. Ennyi idő alatt inkább előveszem a hagyományos porszívót, vagy felsöpröm a morzsákat. Két hasonló porszívót teszteltünk, az egyik egy LG Home-bot Square (VR64701LVMP), a másik egy Samsung Powerbot (VR9000) volt.

Masszív Samsung-robot

Ez egy projektor, állapította meg kollégám és ha jobban megnézzük, tényleg nagy a hasonlóság. Amúgy sem a diszkrét porszívók sorát gyarapítja, amikor négyéves fiam meglátta a töltőn, rémülten szólt, hogy azonnal pakoljam vissza a dobozába. Később megbarátkozott vele, de azért tartotta a három lépés távolságot.

VR20H9050UW-SW 005 Right-70-Dynamic Black 4
Fotó: samsung.com

A porszívót mindenre be lehet programozni, mikor kezdjen takarítani, milyen program szerint menjen és mennyi ideig működjön. Elsőre nem sikerült a megfelelő időre programozni, így éjfélkor rémültem ugrottam ki az ágyból, amikor a nappaliban valami elkezdett búgni. Éjjel nem bajlódtam a programozással, inkább kikapcsoltam a szoba közepén a porszívót és visszafeküdtem. Másnap reggel pedig kezdtem elölről. A kezelőfelülete amúgy könnyen kiismerhető, csak néhány gomb van rajta, azokat értelemszerűen kell nyomogatni. Azért amikor láttam, hogy a használati utasítás egy kisebb lexikon vastagságával bír, kissé megijedtem.

Az első porszívózáskor egyáltalán nem viselkedett okosan, kétszer is fennakadt az IKEÁ-s Lack asztalkán, mindennek nekiment, mintha bekötött szemmel próbált volna tájékozódni a szobában. Másodszorra már sokkal ügyesebb volt, a harmadik porszívózásnál pedig már nem ment neki semminek, kikerülte az akadályokat és szinte mindenhol felporszívózott. Azért írom azt, hogy szinte, mert a szőnyeg szélével nem tudott mit kezdeni. Viszonylag vastag szőnyegünk van, így amikor egyik lábával a szőnyegen, a másikkal a parkettán áll, akkor nem tud elég erősen szívni ahhoz, hogy minden pont felszedjen. Jól boldogult azonban a pattogatott kukoricával, fiam születésnapi bulija után tele volt a nappali törmelékekkel, maradékokkal, popcornnal és majdnem mindent eltüntetett egy órányi munkával.

VR20H9050UW-SW 006 Right Black 2
Fotó: samsung.com

A távirányítós része a legjobb móka, ha már porszívózni kell, azt a legkényelmesebb a kanapén ülve, felpolcolt lábakkal, egy forró teát kortyolgatva. Tényleg működött, ide-oda irányítottam a kis robotot, ő pedig ment engedelmesen és takarított. Van egy lézerirányzéka is a porszívónak, ha valamit kihagyott, csak rámutattam arra és a porszívó odagurult, hogy elvégezze dolgát. Zseniális. A takarítás végeztével megnyomtam a Home gombot, ő pedig visszament a töltőre és kikapcsolt. Egy ideális világban minden héten így takarítanék.

Egy dolog nem tetszett csak, ennek a porszívónak igazi porszívó hangja van, hangos, masszív, mellette nemhogy zenét hallgatni, de beszélgetni sem nagyon lehet.

A diszkrét takarítás

Ezt nem mondanám az LG hasonló méretű robotporszívójáról, amely annyira halkan és diszkréten takarít, hogy szinte észre sem vettem, hogy elindult. Amúgy nem csak kinézetében, hanem felépítésében és működésében is más, mint a Samsung porszívója. A kefék jól láthatóan kiállnak a két elülső oldalán, emiatt olyan sarkokat is el tud érni, amelyeket a Samsung porszívója nem. Be tud furakodni a sarokba is és ki tudta kaparni onnan azt a néhány szem pattogatott kukoricát, amit a másik ott hagyott.

lg
Fotó: lg.com

Ezt a halk üzemmódot csak néha zavarja meg egy női hang, a porszívó ugyanis kommunikál velünk. Elmondja, mi a problémája, nem megmutatja kijelzőjén. Ha például lemerülőben van, közli, hogy akkor ő most megkeresi a házát és hazamegy töltődni. Kisebb kóválygás után meg is találta. Elismerem, nem volt egyszerű, jól elbarikádoztam székekkel. Ha pedig kikerülhetetlen akadály kerül elé, akkor szól, hogy nézzünk már körül, mi lehet a baj. 

Nem nagyon riasztja vissza az akadály, óvatosan megközelíti az előtte lévő tárgyat, majd megpróbálja odébb tolni. Ha sikerül, felbátorodik és tovább tolja, így akár játékok, székek alatt is fel tud porszívózni. Ha nem mozdul a tárgya, akkor elfordul és másfelé folytatja a porszívózást.

A szőnyegre azonban nem akart felmenni, úgy volt vele, hogy az biztosan egy komoly akadály: odébb tolni nem lehet és elég magas ahhoz, hogy felmásszon rá. A szőnyeg és a parketta találkozásánál lévő port azonban el tudta takarítani a kiálló söprűknek köszönhetően.

Következő feladatként, egyszerűen feltettem a szőnyegre. Elvégre, azt is ki kell takarítania, nem kényeskedhet. Szőnyeget csak úgy tud takarítani, ha levesszük róla a törlőkendőt, vagyis olyat nem lehet, hogy itthon hagyjuk és feltakarít a szőnyegen és a szőnyeg körül is. Egyszerre csak egy dologra képes. A szőnyeget szépen felporszívózta, okosan megállt a szélénél, négyzetméterről négyzetméterre haladt, nem hagyott ki egy foltot sem. A porszívó a játékoktól sem riadt meg, a kalózkardot és a kisautót egyszerűen letolta a szőnyegről, a nagyobb autót pedig körbeporszívózta.

lg2
Fotó: lg.com

Az LG-t egyszer kellett kiszabadítani szorult helyzetéből, a lépcsővel nem tudott mit kezdeni és beszorult alá.

Távirányítójával kifinomultabban lehet irányítani, apróbb kanyarokra képes, mint a Samsung porszívója. Nem tudtam rávenni arra, hogy nekimenjen valaminek, szenzorai ekkor is működnek, így ha bútor vagy nagyobb tárgy felé közelít, akkor lelassít, majd megáll. Ha ennek ellenére továbbra is az előre nyilacskát nyomom a távirányítón, akkor ide-oda mozog, mintha egy helyben toporogna, de akkor sem megy neki a bútornak.

Időzíteni csak töltőn lehet, valószínűleg a gyártó ezzel azt akarta kikerülni, hogy időzítve a porszívózás közepén leálljon. Nagy magabiztossággal találja meg a töltőt. Először körbetapogat érzékelőivel, majd amikor megvan az irányzék, szép lassan megközelíti azt. Nem fejetlenül rohan előre, hanem minden útjában lévő akadályt kikerülve. Majd elégedetten rácsatlakozik és kikapcsol.