Az ajándékok 80 százalékát még csak most fogjuk megvenni

2015.12.11. 17:09

Az OKSZ legfrissebb felmérése szerint továbbra is erős forgalomfelfutással lehet számolni az év utolsó hónapjában, ezen belül a legnagyobb mértékben a december 12-20. közötti időszakban emelkedik a családi költekezés értéke. Az ajándékok nagy részét, 70-80 százalékát ugyanis csak most fogják megvásárolni a családok, vagyis az ünnepi meglepetésekre szánt költekezés döntő részben a következő napokra összpontosul.

Nem érdemes egyébként a karácsonyi bevásárlást a legutolsó pillanatra hagyni, mivel december 24-én a vasárnapi boltzár szabályok nyomán csak déli 12 óráig lehetek nyitva a boltok, áruházak. Ezen a napon a boltok egy része már nem is fog kinyitni, a korai kötelező zárási időpont miatt. Az OKSZ előrejelzése szerint egyébként továbbra is 5-6 százalékos forgalomnövekedés várható december egészében az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A vásárlások értéke elérheti a 940-950 milliárd forintot. A karácsonyi ajándékvásárlás eddigi tapasztalatai arra utalnak, hogy alaposan megdobta a kiskereskedelem mérlegét a fekete péntek, amiből november második felében kettőt is meghirdettek a kereskedők. A legnagyobb megugrás előreláthatóan az online vásárlásokban várható, amiben jelentős szerepet játszott a már említett fekete péntekek hatása is. Úgy tűnik a visszajelzésekből, hogy az ünnepi költekezést alaposan felhúzta ez a reklámfogás. Az ajándékok legnagyobb része a játékok, könyvek, műszaki cikkek és a ruházatfélék közül jutnak a karácsonyfa alá.