Embertelen körülmények közt készül a karácsony Kínában

2016.12.04. 21:18

A korábbi, hasonló ellenőrzésektől nem eltérő eredményt hozott az a vizsgálat, amelyben a nyugati világ karácsonyi ajándékait gyártó kínai munkások munkahelyi körülményeit ellenőrizték a China Labor Watch nevű, a kínai gyáróriásoknál tapasztalható munkaügyi visszaéléseket nyomozó civilszervezet szervezet munkatársai. 

Az eredményeket leközlő Guardian cikkéből szemezgetve egyebek mellett a következők derülnek ki.

Egy Barbie babákat gyártó nő 11 órát dolgozik naponta, a hét hat napján. Kilenc másik nővel lakik egy szobában, emeletenként egy közös fürdő van, ha meleg vizet akarnak, egy másik emeletről kell szerezniük. A férjét hetente egyszer látja – a hároméves lányát még ennyit sem, mert őt otthon kellett hagynia Szecsuánban. De neki legalább van munkája, ráadásul másokhoz képest nem is olyan rossz.

Más, Disney, Mattel, Fisher-Price és McDonald's termékeket gyártó üzemekben simán összejöhet a megengedett túlóra háromszorosa is, havonta akár 100 óra is lehet pluszban. A 12 órás műszakok sem ritkák, rendszeres, hogy a munkások ezt az időt folyamatosan veszélyes vegyszerek között, és/vagy komoly hőségben kell töltsék.

A titokban dolgozó vizsgálók voltak olyan gyárban is, ahol a munkások alap órabére 86 cent, vagyis úgy 250 forint volt. A számításaik szerint ha egy munkás minden műszakot és lehetséges túlórát lenyom, akkor sem kapja meg még a kínai nagyvárosokban elérhető átlagfizetést sem.

15
Fotó: chinalaborwatch.org

Ez azonban nem minden: az egyik munkába álló vizsgáló arról számolt be, hogy belépéskor alá kellett írnia egy nyilatkozatot, hogy bármilyen büntetést el kell fogadnia.

A jelentésben megemlített nyugati világcégek közül többen, a McDonald's, a Mattel és a Disney is kijelentették, hogy komolyan veszik a CLW eredményeit, és kivizsgálják, hogy pontosan milyen körülmények között is készülnek a később az amerikai és európai polcokra kerülő áruk. A gyártott termékek között szinte az összes fontos gyereksztár szerepel Thomas, a gőzmozdonytól a mostanában a mozikban vetített filmek szereplőit ábrázoló játékokig mindenki.