Nem veszünk hitelből ajándékot

2016.12.13. 16:09

Nem jellemzőek az áruhitelek a karácsonyi időszakban, a kölcsönt inkább saját magunk számára veszünk fel, mint ajándékozás céljából, derül ki a Jófogás és GKI közös kutatásából, amely 10 000 ember megkérdezésével vizsgálta a társadalom aktuális pénzügyi helyzetét.

A felmérésből kiderül, hogy a lakáscélú kölcsönök után áruhiteleket igényelnek a legtöbben, ezután következik a gépjárműlízing. A banki szolgáltatásokat nem ismerjük eléggé, és a pénzügyi tudatosság is hiányzik a lakosságból.

A Z generáció több mint 60 százaléka egyáltalán nem tájékozott a különféle banki termékekről, az Y korcsoport 45 százaléka viszont már előtakarékoskodik, lakáskassza és lakástakarék formájában, a készpénz megtakarítás pedig további 35 százalékuknál jelentkezik. A megtakarítási formák szélesebb skálája inkább az X generációtól felfele figyelhetők meg.

A legnagyobb hiteltörlesztés az X generációt jellemzi, több mint 60 százalékuk küzd havonta ilyen irányú kiadással. Az Y és a Babyboom nemzedék esetében ez az arány 40 százalékra csökken. Mindhárom generációnál a lakáscélú hitelezés a legelterjedtebb, de az Y generáció 20 százaléka törleszt diákhiteleket.