Klein Dávid: Nincs főszezon, gyakorlatilag egyedül vagyunk a Mount Everesten

2014.05.02. 15:52

A legutóbbi akklimatizációs körben Klein Dávid gond nélkül feljutott a 7800 méter magasan fekvő kettes táborba, a Mount Everest palack nélküli megmászására készülő Spar Everest Expedíció most pihenőidejét tölti az alaptáborban.

davidinterju20140502 620

„Az akklimatizációs kör nagyon fárasztó volt, rengeteget kivett belőlem, ráadásul megvannak a szokásos kellemetlen tünetei: magasan a száraz levegőtől kiszárad a torkom, az erős naptól pedig leég és megrepedezik a bőröm, így az alaptáborba érve folyamatosan kúrálnom is kell magamat. Ez teljesen természetes, minden akklimatizációs körnek a veszteséglistáján van, és ugyanúgy, ahogy a felszerelést, a szervezetemet is javítgatnom kell két kör között. De ahogy ereszkedem lefelé, és egyre több az oxigén, tényleg könnyebb mozogni és elég gyorsan regenerálódom."

Klein két napot pihent, szombaton indul a következő akklimatizációs körre. „Gondolkodtam a három napon, de a meteorológiai jelentések szerint 7-e környékén, de legkésőbb 8-án jön egy erősebb szél, ezért minél előbb el akarom kezdeni a következő akklimatizációs kört."

A legfárasztóbb, hogy mindig minden apróságra oda kell figyelni. „Nagyon fontos, hogy jól mérjem fel az erőmet, az előző akklimatizációs kör előtt például egy nappal kevesebbet pihentem a kelleténél, ezért volt most ennyire fárasztó a mászás. Ugyanakkor amikor menni kell, menni kell, hiszen az időjárásra nem lehetek befolyással."

„Fantasztikus érzés volt 7800-ra feljutni, és az élményt fokozta, hogy mivel a főszezon előtt járunk, gyakorlatilag egyedül voltunk a hegyen. Gyönyörű volt az idő is, és egészen elképesztő volt ott ülni a felhők alatt. Ráadásul nagyon jó ritmusban haladtunk, és nem követtünk el semmilyen komoly hibát, ami szintén szuper érzéssel töltött el."

Klein úgy érzi, ilyen jó ritmusban még egyetlen expedíción sem haladt, de feszült, hogy a harmadik akklimatizációs kört se szúrja el.

„Nagyon remélem, hogy nem kerül sor két csúcstámadási kísérletre, mert nyilván azt szeretném, hogy az első sikeres legyen. De valójában csakis attól függ, hogy van-e elég időm és energiám rá."