Katamarán döntött rekordot a Kékszalagon

2012.07.05. 19:49 Módosítva: 2012.07.05. 20:14

A reggeli start után már csütörtök este meglett a 44. Kékszalag győztese. A legrangosabb balatoni, tókerülő vitorlásversenyen – a táv nagyjából 150 kilométer – az idén indulhattak katamaránok, és végig dominálták is a versenyt, aminek résztvevői közül sokan várhatóan csak pénteken napközben érnek célba.

A győztes Fifty-fifty. Kép: kekszalag.hu

A győztes a Józsa Márton kormányozta, Paulovits Dénes építette Fifty-fifty nevű hajó lett, 10 óra 34 perc 15 másodperces idővel (a start reggel 9-kor volt). Ezzel hat percet vert a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces idejére - olvasható a verseny hivatalos honlapján.

A versenyt végig a katamaránok küzdelme határozta meg az élen, az idén megnyílt lehetőséggel élve a tízszeres bajnok Litkey Farkas is ilyen hajóval indult. A Budapest Bank nevét viselő katamaránja Keszthelynél átvette a vezetést a Fifty-fiftytől, de az hamarosan visszaelőzte, Balatonboglárhoz már a mezőnyt kilométerekkel előzve érkezett. Litkeyék a második helyen közeledtek a célhoz háromnegyed nyolckor, idejük így már a Nemere rekordjának megdöntésére sem lesz elég. Percekkel később aztán kiderült, hogy eltört az árbocuk, kevéssel a cél előtt, így este nyolckor másodikként a Brands.hu nevű hajó Petrányi Zoltán kormányossal futott be a füredi célba.