A Színházak Éjszakáján minden megtörténhet

shutterstock 252199984
2016.09.15. 11:57
És meg is történik. Az előadások mellett például kiállítások és titkos alagutak nyílnak, daloldán, mozgásórán, koncerteken és próbákon vehetünk részt, és óriástorta-felvágáson, vagy gasztrokulturális happeningen csillapíthatjuk éhségünket. A színpadon megjelenő fegyver pedig elsül. Vagy nem.

Arról, hogy a színházban a mindennapok sem hétköznapiak, a Momentán Társulattal forgatott videónk tanúskodik. Van annál nagyobb közhely, mint hogy a színpadon megjelenő fegyver el fog sülni? 

A Színházak Éjszakája valójában nem csak éjszaka, hiszen szeptember 17-én szinte egész nap lehet színházba menni. Idén a látás-, hallás- és mozgássérült látogatókra fordított a szervezés kiemelt figyelmet: lesznek akadálymentesített produkciók, jeltolmácsolás és audio-narráció. A programokkal nem csak a színházrajongókat célozzák, a Katona például tapsrendeket fog bemutatni, Miskolcon világrekordra készülnek, melynek a nézők is részesei lehetnek

A rendezvény egyik célja épp az, hogy mindenkit meggyőzzenek arról, hogy színházba járni jó, a mindennapok része lehet. Az őszi időpont ugyanakkor azok számára is tartogat újdonságokat, akiket már elkapott ez a szenvedély, hiszen az évad aktualitásaiból is lehet csemegézni.

A színházi világnap alkalmából végzett kutatás alapján egyébként tízből három magyar volt tavaly legalább egy előadáson. A 30 évnél fiatalabbak a legaktívabbak, és a színházi szórakozást nagyobb valószínűséggel választják a nők, a nagyvárosban élők és a magasabban iskolázottak. Az utóbbi években nőtt a színházlátogatások száma, országosan mintegy hat és félmillió volt a legutóbbi adatok szerint.

 A Színházak éjszakáját Máté Gábor ötlete nyomán, több igazgató kezdeményezésére tartják meg 2012 óta, akkor 13 színház csatlakozott. Idén 30 fővárosi és több vidéki intézmény részvételével zajlanak a programok szeptember 17-én. A rendezvényre itt vásárolhatunk  jegyet, amit karszalagra váltva az összes részt vevő színház programja látogatható. Az aktualitásokról az esemény Facebook oldalán lehet tájékozódni.
Tudtam, hogy megcsalsz!

A cikket a Brand & Content készítette a Színházak Éjszakája megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.