Ön 13568 nagymama

shutterstock 276681887
A cikket a Telekom támogatta
2016.10.14. 09:00

Közhely, de attól még igaz, hogy a világ felgyorsult körülöttünk. Példának okáért 150 éve még hetekre volt szükség, hogy valamilyen információ a Föld egyik pontjából szó szerint átutazzon egy távoli másik pontba. Ma ehhez képest élőben szurkolunk a világ másik felén úszó Katinkának, röhögünk egy idétlen elnöki vitán, vagy nézzük a magával ragadó  kilátást a nemzetközi űrállomásról. Nem is kell ekkorát ugranunk az időben, nézzük meg a nagyi példáján, hogy mekkora ez a gyorsulás!

Mit jelent ez az információáramlás (telefon, chat, fotók, videók) számunkra?

A hétköznapokban az édesanyánk hangját, párunk üzenetét Messengeren („vigyél magaddal esernyőt, hozz kenyeret”, vagy a testvérünk fényképét instán a nyaralásáról. Természetesnek vesszük, és nem gondolunk bele, mi is ez valójában.

Digitális szempontból: rengeteg, és egyre több adatot.

Erős Pista (az internetet aktívan használó magyar felhasználó) a modemes otthoni neten jelenleg 100 giga adatot forgalmaz havonta, továbbá mobiltelefonján további 6 gigát.

Mennyi adatot fogyasztott a nagymama?

Abból kiindulva, hogy a kedves nagyi elolvasott naponta egy újságot, havonta egy könyvet és kapott átlag két levelet, adatokban számolva összesen sem több volt több a fogyasztása, mint havi 8 Mb.

Számoljunk képeslapban!

Egy képeslap átszámolva kevesebb 500 byte-nál (nagyvonalúan, karakterenként 2byte-al számolva).

Azaz, ha a nagymama képeslapokban fogyasztotta volna azt az adatmennyiséget, amit mi jelenleg egy hónap alatt digitálisan, akkor az 222 298,112 képeslap lett volna (csak azért nem levélben számolunk, mert azt bontogatni is kellett volna szegény nagyinak).

Ennyi képeslap egymásra téve már több, mint 222 méter magas lenne. Ez pedig 76 méterrel magasabb a Piramisnál és 5,55-ször nagyobb, mint a Hősök Terén magasodó magányos arkangyal szobrunk (oszloppal együtt).

piramis yellow.gif

Nem beszélve arról, hogy postán feladva ez mai listaáron: 25 564 282 forint és 88 fillér lenne.

Adatforgalom régen és most

Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a nagyszülők korosztályának fiatalkori énje és a miénk közé egyenlőségjelet tehessünk, meg kell szoroznunk a nagymamát. Sokkal.

1 sokat netező unoka = 13568 nagyi

Ne vegye senki magára, ez természetesen csak az adatforgalmi teljesítményre vonatkozik!

nagyi.gif

A macskás videók, munkahelyi emailek és Messenger stickersek meredeken növekvő számából ítélve egészen biztos, hogy ez az adatforgalom-mennyiség még messze nem tetőzött. És akkor nem is beszéltünk arról, hogy egyre több okoseszközünk kommunikál majd a közreműködésünk nélkül. Évről évre egyre többet forgalmazunk, és persze egyre gyorsabban: 2020-ban az 5G hálózat a mai átlag sokszorosát tudja majd.

Közhellyel kezdtük, zárjuk is azzal: amikor az öregek azt mondják, hogy “régen sokkal nyugodtabb volt a világ!”, fogadjuk el, hogy igazuk van. Az persze már más kérdés, hogy az átlagos Index olvasó alighanem el sem tudja képzelni az életét a mostaninál lassabb tempóval és gyors adatforgalom nélkül.

A cikket a Brand & Content készítette a Telekom megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.