Milyen lesz öregnek lenni?

shutterstock 512052463
A cikk támogatója az NN Biztosító.
2016.11.23. 09:57
Az idő haladtával mind öregszünk. Ezen nem nagyon tudunk változtatni. Azon viszont igen, hogy idős korban milyen testben kell élnünk, ez ugyanis csak tőlünk függ. Ha pedig odafigyelünk, és még időben észrevesszük a jeleket, akkor jó eséllyel indulunk, hogy öreg korunkra ne csak a fájdalom és vegetálás maradjon. Megmutatjuk, milyen életkorban, mire érdemes figyelni, hogy ne az orvosi váróban jajongva töltsük a nyugdíjas napjainkat.

20-30 éves kortól: mozgásszegény életmód, elhízás

Azt mindenki tudja, hogy milyen fontos a mozgás, viszont ha halogatásról van szó, akkor elsőként általában ez esik áldozatul. Fiatalon ez nem fáj, öreg korunkra viszont a testünket nagyon lestrapálja az évtizedekig tartó elhízottság és mozgáshiány.

Honnan tudjuk, hogy baj van? Nehezebb a levegővétel, inkább a liftezünk lépcsőzés helyett, és inkább bebújós cipőt választunk, csak ne kelljen lehajolni. Ezek még nem annyira fájdalmas dolgok, egyelőre csak cikik és kellemetlenek, de idővel fájni is fognak! A szervezet mindig időben jelez, és ezt komolyan kell venni, ha nyugdíjasként nem az a cél, hogy a TV előtt töltött idő is fájdalommal járjon. Nem csak futni és úszni lehet, hanem biciklizni, jógázni és nagyokat sétálni is.

Biztos talál olyan mozgásformát, amit nem nyűgként él meg, így nem csak fiatalon, de idősen is a mindennapok része maradhat a sport, akár versenyszerűen is, öregedési folyamatok ide vagy oda.

Milyen lesz majd öregnek lenni?

30-40 kortól: csontritkulás

Ha már több csontot bontunk le, mint amennyit építünk, akkor bizony a szervezetünk sikítani fog. A csontképződés 30-40 éves korra mindenkinél lelassul annyira, hogy jóval több kopik, mint amennyit vissza tudnánk varázsolni és sajnos ez a folyamat csontritkuláshoz vezethet. Ez is tipikusan olyan, ami fiatalon szinte senkit sem érdekel, öregen mégis meghatározhatja mindennapjaikat. A csontritkulást nem azért nem szeretjük, mert furcsa a neve (osteoporosis), hanem mert könnyen súlyos csonttöréshez vezethet, anélkül hogy komolyabban megerőltetnénk testünket.

Hogyan úszhatjuk meg? A csontképződéshez vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a szervezetnek. Ha a csontunknak akarunk jót, akkor biztos, hogy a kalcium (és a tej) rögtön eszünkbe jut, mellette pedig a kalcium felszívódását elősegítő D-vitamin az, amire kifejezetten figyelnünk kell.

shutterstock 520102525

Egyértelmű, hogy a másik nagy segítség az egészséges, D-vitaminban és kalciumban gazdag, változatos étkezés, káros szenvedélyek minimalizálása és a rendszeres mozgás. A csontok növekedését segíthetjük, ha folyamatosan aktív életmódot élünk, így a csontvesztés időpontja szépen kitolható és akár meg is úszhatjuk a betegséget.

Ha már elkezdődött a csontritkulás folyamata, minden lehetséges dolgot be kell vetnünk, hogy a nullához közelítő esélye legyen az esésnek, tehát minden lépésünkre figyeljünk és törekedni rá, hogy akadálymentesített környezetben élhessünk. Szintén egyértelmű, de nagyon fontos a helyes testtartás, akár a TV-előtt ülünk, akár leugrunk a közértbe, de az erdőben sétálást is vegyük komolyan.

40 éves kor felett: az ízületek elhasználódása

Ahogy a csontnál, úgy az ízületnél is ugyanaz a probléma, hogy felborul az egyensúly: idővel csökken ízületeink rugalmassága, mert szervezetünkben csökken a porcépítő anyagok előállítása, így kevesebbet termelünk, mint amennyit rombolunk. A test kiszárad, lemerevedik begyullad és fáj.

shutterstock 515519530

Ha szeretnénk nyugdíjasként nagyokat kirándulni és unokákat emelgetni, akkor már testünk első jeleire kezdjünk el rendszeresen mozogni, figyeljünk a testsúlyunkra és fogyasszunk porcépítő anyagokat. Akárcsak a csontritkulás esetében, itt sem tudjuk megakadályozni a természetes folyamatot, de lényegesen lelassíthatjuk azt. Így nyugdíjas napjaink nem a szenvedésről fognak szólni.

Ha végignézünk a különböző életkorokban jelentkező problémákon, látszik, hogy mindhárom egyértelmű megoldása a mozgás, amit az öregség sem vehet el tőlünk. Nem törvényszerű, hogy öregen csak az orvosnál ülve licitálunk egymás között a betegségeinkkel. Ez nem függ a bosszantó szomszédtól vagy a politikától, csak tőlünk.

Az egészség mellett a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtése is fontos. Ne legyen ez gátja a bakancslistánk teljesítésének, hiszen lehet idős korban is aktív életet élni. Természetesen mind az egészségmegőrzésre mind az öngondoskodásra igaz hogy minél előbb elkezdjük annál jobban járunk.

A cikket a Brand & Content készítette az NN Biztosító megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.