Tippek, trükkök, praktikák és receptek grillezéshez

Grillkalauz 1920x1080.png
2017.06.12. 07:53
Igazán szuper közösségi program a grillezés, csak ne lehetne annyi ponton beégni a tűzgyújtástól kezdve a recepteken át a nyersen maradt, vagy épp szénné égetett hozzávalókig. A szezon kezdete alkalmából tippeket, trükköket és praktikákat adunk az európai Bocuse d’Or győztese, Széll Tamás segítségével, hogy bárki a grillpartik királyává válhasson. Infografikánkkal pedig komplett fogásokat tervezhet a következő kerti sütéshez.

Nézze meg videón, hogy grillez egy profi!

Széll Tamás tippjei:

  • A fa\faszén begyújtásával kezdjünk, amíg átizzik, bőven van időnk magunk köré gyűjteni mindent a grillezéshez: eszközöket, húsokat, zöldségeket stb...
  • Az egyenletes, átizzott parazsat szeretjük, nem a lángot és füstöt!
  • Egyenletes hő és inkább alacsonyabb legyen, mintsem túl magas!
  • A rostélyt mindig a parázzsal együtt hevítjük fel.
  • A grillen nem locsolunk zsiradékkal! Mielőtt megy rostélyra a hús és zöldség, ecseteljük át, vagy mártsuk meg vékonyan olajban.
  • A túl zsíros hús (pl. császárhús, toka, kabátszalonna) nem grillre való, a kioldódó zsírcseppek égetnek-kormolnak.
  • Ha vendégeknek grillezünk, ne kísérletezzünk! Amit biztosan tudunk jól, azt készítsük!
  • A kevesebb több. Ne akarjunk bográcsozni és grillezni is egyszerre (pl. lecsó bográcsban köretnek, miközben húsokat grillezünk?)!
  • A kevesebb több a fűszerezésnél is. A grill nem egyenlő a "sok ízzel", érezzük a húsok-zöldségek karakterét is, ne nyomják el a fűszerek az alapanyagok ízét!
  • A citromhéj / kakukkfű / fokhagyma trió sokszor csodákra képes a halaknál és csirkénél, de pl. a karajnál és a marhánál is.
  • Ha grillezünk, a zöldség mellé egyszerű, de előre elkészíthető köretekkel kalkuláljunk, ne akarjunk köretarzenált készíteni! Elég lehet egy jó kis tésztasaláta, paradicsomsaláta, sült-pácolt zöldség, káposztasaláta, focaccia. Preferáljuk a hűvösebb (hűthető, előre elkészített) köreteket!
  • Gyakoroljunk, mert érezni is kell a grillezést! Pörzsanyagunk is legyen, de ne égessünk, át is süljön, de ne legyen se nyers, se száraz... ez tapasztalattal jön meg!
  • Ismerjük ki a grillünket, mint a kocsinkat - sokat használjuk!
  • Ha már pengék vagyunk, gondolkodjunk indirekt grillezésben, nagyobb, egész húsokban!
  • A rostélyt sosem mossuk el!!! Ha nem öntöttvas, idő kell, mire beég, befeketedik és elveszti a tapadósságát. Só és drótkefe a barátunk ebben az esetben, nem a mosogatógép.
  • Grillezz! Ne száríts, ne égess, ne kormolj, ne lángolj!

Mielőtt még belevágnánk, gyorsan fussunk végig azon, melyek is a grillezés elmaradhatatlan kellékei. Szükségünk lesz először is magára a grillre, ami lehet faszenes, elektromos vagy gázos - az a lényeg, hogy mire oda jutunk, hogy sütnénk, álljon készen - feltöltve / bedugva / beüzemelve. Ha ez megvan, és boldogan lobog a láng, vagy éppen forrósodik a rács, a következő lépés a körülöttünk lévő terület előkészítése. Nem árt, ha van egy asztal kikészítve, rajta a szükséges segédeszközök: deszkák, kések, tálak, valamint csipesz és spatula a forró húsok és egyéb sütnivalók kezeléséhez.

Túl a csirkemellen

Ahogyan infografikánból is látszik, nem csak a csirkemell létezik, rengeteg olyan húsféle és zöldség van még, melyet egyszerűen tökéletesre lehet grillezni. Legyünk hát mi is bátrak, és próbálkozzunk akár sertéssel, akár marhával - a vendégeink hálásak lesznek érte! Nem árt, ha a pácolást akár már előző este elvégezzük, valamint a sütés előtt egy órával a húsokat érdemes kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, így jobban lehet velük majd bánni.

Érdemes minden alapanyagot és hozzávalót a sütést megelőzően teljesen előkészíteni, hogy a végén már csak grillezni kelljen, és ne kelljen se kapkodni, se odaégetni semmit, csak mert nem pucoltunk meg, esetleg nem vágtunk fel valamit. Sokat tud segíteni a sütésben egy maghőmérő. Ezt már párezer forintért megkaphatjuk, és az interneten fellelhető táblázatok segítségével pontosan olyan átsütöttségűre tudjuk készíteni a húsainkat, amilyenre szeretnénk.

GRILL
Brand & Content Brand & Content
Az infografikát a Brand & Content készítette a Lidl megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.