Nyaralás Ausztriában? Naná!

cover2
2017.07.09. 17:02
A többség szemében Ausztria úti célként még mindig egy bécsi kiruccanást, vagy egy téli sítúrát jelent. Miközben egyre többen jönnek rá, hogy nyáron is érdemes a szomszédba menni, akár aktív pihenés, akár passzív kikapcsolódás a cél. Alsó-Ausztriába utaztunk, hogy megnézzük, miért olyan népszerűek a hegyek és völgyek a bécsiek körében, és mit keres ott egyre több magyar vendég.

Pólóban hógolyózás, lámasétáltatás és hideg termálvíz. Három váratlan élmény azok közül, amit az Alsó-Ausztriában (becsapós név, az ország észak-keleti részén, Bécs körül terül el!) lévő Bécsi-Alpok tartogatott számunkra. Ahol – szintén meglepő lehet - egyébként simán elboldogulunk magyarul, hiszen a turisztikai oldalak és szóróanyagok nagy része elérhető a nyelvünkön, és nehéz olyan éttermet vagy szállodát találni, ahol ne dolgozna legalább egy honfitársunk.


Segítség a tökéletes fotó elkészítéséhez

Budapesttől két és fél óra, Soprontól 40 perc autóútra található a Bécsi-Alpok. A magyarok számára elsősorban síközpontként ismert Semmeringbe akár vonattal is mehetünk, monarchia kori szállodáiban és a hüttékben nyáron is sokan megszállnak.

A környék bringaútjait elsősorban a downhill és a mountain bike kedvelőinek ajánljuk, akár az itteni bike parkban, akár ezen kívül tekernénk. A túraútvonalak pompás panorámát kínálnak a gyalogosoknak is, például az ország legismertebb kilátását is itt találjuk. A 20 schillinges kilátó onnan kapta a nevét, hogy az innen szemünk elé táruló látvány díszítette a névadó osztrák papírpénzt. A kilátó az információs ponttal és ingyenes kiállítással is rendelkező Semmering vasútállomásról indulva a „Zauberblicke” vagy „Bahnwanderweg” túraútvonal mentén érhető el. Az előzékeny turisztikai szakemberek a teljesen fakezű fotósoknak sem hagynak esélyt a tévesztésre, egy keretet kínáló fém szerkezetbe (Viewer) illesztve a fényképezőgépet vagy a mobilt, megkapjuk a tökéletes, pénzjegyről ismert kompozíciót.

kompozíciót



A képen a romantikus hegyek, völgyek és sziklák között az Unesco védettséget kiérdemlő, 1854-ben átadott semmeringi vasutat is megfigyelhetjük. El lehet képzelni, hogy anno mennyi ember munkája volt a hegyek között a rengeteg alagút és híd megépítése! A munkások elég jó munkát végeztek, hiszen a mai napig itt közlekednek a nemzetközi vonatok, évente néhányszor még a MÁV nosztalgiajárata is.

Irigylésre méltó hütte- és túraút hálózat

A hegyeknek köszönhetően természetesen a felvonó is népszerű közlekedési eszköz, a Reichenau an der Raxból induló Rax-Seilbahn például 1000 méter szintkülönbséget (528m - 1526m) győz le, így kb. 8 perc alatt változik meg a turista körül az időjárás és a növényzet. Akklimatizálódni nagyon kényelmesen lehet, hiszen a világ talán legfejlettebb turistaház kultúrájával rendelkező osztrákok a felső állomáshoz és innen fél óra járásnyira is gyönyörű kilátást, szállást, finom italokat és ételeket kínáló hüttét építettek.

Ennek köszönhetően a botot nem csak divatkellékként magukkal cipelő 70 pluszos nyugdíjasok és az apró gyerekekkel kiránduló családosok is kényelmesen bejárhatják a környéket, mindig lesz a közelükben biztonságos és kényelmes menedék. A Rax hegységben kirándulók is általában valamelyik turistaházhoz túráznak. Fél órás könnyű utak és több órás nehezebb túraútvonalak egyaránt találhatók, az Ottohaus pl. 30 perces, a Karl-Ludwig-Haus 4 és ½ órás kirándulással érhető el a felvonó hegyi állomásától.

Kényelmesen megközelíthető a környék legmagasabb csúcsa, a 2076 méteres Schneeberg is. 1800 méterig az 1897-ben átadott (!) Salamander fogaskerekű vasúttal jutunk fel Puchberg am Schneeberg településről. Már félúton ötperces megállót tart a híres jármű, hogy mindenki magához vehessen az itteni hütte híres buktájából. A végállomáson újabb, óriási turistaház található, ahogy természetesen a csúcson, illetve a kettő között, fél-fél óra járásnyira is. Mint mindenhol, itt is kiválóan kitáblázott úton közelíthető meg a csúcs, ahol eldönthetjük, hogy lefelé is fogassal megyünk, vagy a Loosenheimnál található Edelweißhüttéig gyaloglunk, esetleg másik útvonalon ereszkedünk le a völgybe. A hosszabb túrákat kedvelők a sárga útjelző táblákon található kék Wiener Alpen logót keressék, melyek egy hosszabb, 300km-es túraúthálózat egy szakaszát jelölik.
A hegycsúcsot a gasztronómiai kínálat mellett a fantasztikus kilátás miatt sem érdemes kihagyni, de a vadon élő kőszáli kecskék látványa, vagy a június végén is meglévő hógolyózási lehetőség is csábító. Nem mindennapi élmény a virágzó nyári mező mellett még mindig el nem olvadó havat taposni és gyúrni.

Helyi ízek:

A heurigerekben helyi borokat, frissen préselt gyümölcsleveket és falatokat kóstolhatunk Wirtshauskultur táblával ellátott éttermekben és fogadókban a legjobb minőségben kóstolhatjuk a helyi ízeket Az elsősorban hétvégén nyitva lévő piacokon és egyes boltokban a helyi termelők áruját vehetjük meg.

Hűsölni nem csak a fenséges hegycsúcsokon tudunk, de akár termálfürdőben is. A monarchia korabeli Bad Fischau vize valamikor biztos meleg volt, de mire a hegyekből a medencékbe érkezik, bizony igencsak hűvös lesz. A 40 millió liter 19 fokos, kémiai anyagoktól teljesen mentes forrásvíz naponta négyszer cseréli ki a medencék kristálytiszta vizét. A vízesések is felüdülést nyújtanak a nagy melegben, a Myrafälle például az emlékezetes látvány mellett egy órányi hűsölést is nyújt, mire mindkét irányban végigjárjuk.

WA NOE logo Blau L.png

Hasznos információk

Rengeteg információ a régióról, magyarul is.

Offline is működő mobil alkalmazás Androidra és iPhone-ra

Interaktív térkép a túra- és kerékpáros útvonalakról

Wiener Alpenbogen – 19 szakaszból álló, 300km hosszú túraútvonal-hálózat, az útjelző táblákon található kék Wiener Alpen logó jelzi. A zöld logók a regionális körtúra útvonalakat jelzik.

Minősített túrahotelek

Szállás keresés

- Puchberg am Schneeberg Budapestről 280, Bécsből, 80 Sopronból 70 km
- Reichenau an der Rax Budapestről 295, Bécsből, 96 Sopronból 80 km
- Hohe Wand Budapestről 275, Bécsből 70, Sopronból 65 km
- Semmering Budapestről 300, Bécsből 100, Sopronból 85 km

Aktív és pihentető lehetőségek

A környék legnagyobb natúrparkja, a Hohe Wand a nyári forróságban a bécsiek körében is népszerű, miközben kellemes klímája mellett rengeteg természetközeli élményt is nyújt. Állatsimogatót és játszótereket a legkisebbeknek (utóbbit szinte minden hütténél találunk), és erdei kincskeresést a kicsit nagyobbaknak. Látványos kilátókat (a Skywalk a leghíresebb) a tériszonyosokat kivéve mindenkinek, de akár lámákkal is sétálhatunk (!) az erdőben, vagy a siklóernyőzést is kipróbálhatjuk.

Az aktív nyaralást tervezőknek Alsó-Ausztria egyébként is a paradicsom. A túrázási lehetőségek nehézség és távolság szerint a végtelenségig variálhatók, a táj pedig mindenhol tartogat meglepetéseket, főleg a magyar hegyekhez és völgyekhez szokott szemnek. Más a domborzat és a növényzet, és az eltérő klímának köszönhetően például tovább virágoznak a fennsíkok rétjei.

Árak és olcsó tippek:
A Hohe Wand Naturpark egész napos programot kínál, gyereknek mindössze 1, felnőtteknek 1,8 euró belépőért
Kedvezményekre jogosító üdülési kártyák
Szállás:
  • Hüttében: €15.-/fő közös hálóteremben, €30.-/fő saját szobában, reggelivel
  • 4*-os szálloda reggelivel (Raxalpenhof szálloda, €27,00 fevonódíjjal) 80EUR/főtől
  • 3*-os szálloda reggelivel (Brucknerhof a Schneebergnél) €37,50/főtől
Étel és italárak (Ottohaus):
  • Levesek €3,4-€4,00.
  • Frankfurti virsli császárzsemlével €4,20.
  • Sült kolbász, tormával, mustárral, zsemlével €4,90.
  • Sertéssült káposztával, gombóccal €11,90.
  • 1 korsó sör €4,00.
Az árak tájékoztató jellegűek

Aki nyáron is maradna a téli sportoknál, megteheti, hiszen síelni, bobozni és szánkózni a műanyag pályákon is lehet. Az itthon is egyre népszerűbb sziklamászás és klettersteig (avagy via ferrata) rengeteg jól jelölt és karbantartott úton gyakorolható. A biciklisek is megtalálják a számításukat, legyenek száguldó országútisok, hegyibringások vagy kényelmes családi tekerők. Saját bringát vonattal is magunkkal hozhatunk, de helyben, a szállásunkon, vagy annak közelében is bérelhetünk. Saját tapasztalat alapján ajánljuk az elektromos rásegítésű mountain bike kipróbálását, amivel jóval nagyobb távokat és szintkülönbségeket gyűrhetünk le, mint önerőből. Ráadásul mosolyogva mászhatjuk meg a legnagyobb emelkedőket is!

Aki inkább kikapcsolódna a nyaralás alatt, annak például a fürdők, a falusi turizmus, vagy épp a gasztronómiai kalandok ajánlhatók. Az itteni ízekkel számos piacon és környékbeli termelőkre szakosodott boltban ismerkedhetünk, de az éttermek felhozatalában is erős a hagyományos és újító helyi vonal. Aki kultúrára éhes, elsősorban a klasszikus művészetek alkotásait fogyaszthatja színvonalas nyári színházaktól komolyzenei koncerteken (pl. Reichenauban) át kiállításokig – itt üzemel például Ausztria legmagasabban fekvő galériája, a Voka – „Top Art 1800”.

A környék a szép tájaknál és túrázási lehetőségeknél tehát jóval többet nyújt, aki egyszer ellátogat ide, jó eséllyel visszatér.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Niederösterreich-Werbung GmbH megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.