Fényárban úszva

eon-led-shutterstock 563298139
A cikket az E.ON támogatta
2017.10.20. 07:03
Komoly fejlődést jelenthetnek a kkv-k számára az energetikai korszerűsítési programok. Ha jó időben váltunk új technológiára, azzal lendületet kaphat vállalkozásunk. A Mikropakk esetében a 25 éves cégtörténet újabb lépcsőfokát jelentette, amikor LED-esre cserélték a világítást az üzemben.

Minden KKV életében kulcskérdés az infrastruktúra fejlesztése. Mivel nincs hozzáférésük olyan mértékű és rugalmasságú hitelekhez, mint a nagy cégeknek, ezért alaposan át kell gondolni, hogyan lehet kigazdálkodni egy-egy fejlesztést, hogyan sakkozzanak erőforrásaikkal.

Az energiahatékonyság az egyik ilyen trükkös kérdés. Ha a gépeink fogyasztásának hatékonyságát növelni tudjuk, akkor középtávon megtérülő beruházással elérjük azt, hogy

alacsonyabb költségekkel tudunk üzemelni, növekszik cégünk versenyképessége.

A több,mint negyedszázados múlttal rendelkező Mikropakknál az a helyzet állt elő, hogy csarnokaik világítástechnikája éppen akkorra öregedett el, és szorult cserére, amikor az új technológiák éppen kiszorították az előző generációt. Így lehet egyszerre évtizedeket ugrani előre egy adott területen.

Az elmúlt évek a LED diadalmenetéről szóltak. Ezek a lámpák a néhány évvel ezelőtti takarékos fénycsöveknél is jobb mutatókkal rendelkeznek, az azt megelőző húsz évet meghatározó neoncsövekhez képest teljesen más dimenziót jelentenek.

led-gyartas-shutterstock 370621289
Fotó: Shutterstock

A Mikropakk tipikus rendszerváltás-környékén alapított családi vállalkozás. Egy meglévő szerszámgép-üzemet próbáltak a kor követelményeihez igazítva megőrizni, így kerültek az első fröccsöntőgépek a gépsorba. Mára már fröccsöntéssel és fröccsfúvásos technológiával előállított záróelemeket, csomagolási megoldásokat gyártanak, akár olyan termékekhez is, amelyek az egész országban ismerősek lehetnek az áruházak polcairól.

A budapesti üzem egyre csak bővült és fejlődött, majd Salgótarjánban egy zöldmezős beruházás keretében újabb csarnokot sikerült nyitniuk. Jelenleg itt készülnek az akár milliárdos példányban előállított termékek, Budapesten inkább a munka- és kutatásigényesebb darabokra fókuszál az üzem.

mikropakk-led
Fotó: Facebook.com/mikropakk

Ez az az iparág, amelyik arányosan az egyik legnagyobb áramigénnyel bír, így az energiahatékony működés létkérdés egy ilyen vállalkozás számára. A cég már ma is elmondhatja magáról, hogy üzemeiben nincsen fűtési költség, ugyanis a gépek hulladékhőjének felhasználásával minden helység fűtése megoldott, az irodákat, kiszolgálóhelyiségeket is beleértve.

Miért az E.ON?

A komoly áramigény miatt a Mikropakk is olyan cég, amely meglehetősen szoros partneri viszonyt ápol energiaszolgáltatójával. Amikor az üzemcsarnok világítótestei elkezdtek életciklusuk végére érni, a cég vezetése megvizsgálta a világítás korszerűsítésének lehetőségeit - ekkor energiaszolgáltatójuk, az E.ON is jelentkezett, egy energetikai-korszerűsítési ajánlatcsomaggal.

Mikropakk LED világítás
Fotó: Mikropakk

A Mikropakk nem siette el a döntést. A világítástechnikai piac ugyanis meglehetősen felpörgött, egyre vegyesebb képet mutat az elmúlt években. Sok új szereplő, kisebb-nagyobb vállalkozások jelentek meg, mivel az új technológiák nem csupán kevesebbet fogyasztanak, de egyszerűbb a kivitelezésük és egy jó LED-rendszernek gyakorlatilag nincsen karbantartás-igénye sem.

Sokféle konstrukciót, technológiát vizsgáltak meg, és végül azért döntöttek az E.ON mellett, mert csak ez az ajánlat tartalmazott

40 000 óra garantált üzemidőt és ötéves garanciát.

Ezen kívül az energiaszolgáltató értelemszerűen meggyőző múlttal és releváns referenciákkal rendelkezett, és attól sem kellett tartani, hogy megvan -e a problémamentes beszereléshez a megfelelő szakértelem.

A Mikropakk csarnokainak plafonjain zümmögő T8-as neoncsövek felett nem múlt el az évtizedes üzemidő nyomtalanul: az elöregedés miatt jelentősen visszaesett a fényerejük, és romlott a hatásfokuk. A búrák besárgultak, sokat közülük már el is kellett távolítani. A lámpatestek egyre többször romlottak el, így állandó költséget jelentettek a cég számára.

Az E.ON ajánlatában szereplő LED fénycsöves lámpatestek a jogszabályi minimumként az ilyen üzemek számára előírt 550 lx helyett 700 lx erejű fénnyel árasztják el a helységeket, úgy, hogy a teljes beruházás megtérül mintegy 4 év alatt, a sokkal takarékosabb üzemelés miatt, és utána sem kell karbantartással számolni: 50-70 ezer óra a várható karbantartásmentes időtartam. Az új lámpák 40 százalékkal fogyasztanak kevesebbet a régieknél.

Magas kihasználtság, gyors megtérülés

A magasabb fényerő annak is köszönhető, hogy a meglévő kialakításokba kerülő új világítóegységek egyenként erősebb fényűek, mint elődeik. Az egyik csarnokban nem lenne optimális “kihagyni” egy-egy meglévő világítótestet, amelyek már be vannak építve az álmennyezetbe, ezért összességében világosabb lesz a csarnokban, mint előtte.

Ami korántsem pazarlás, vagy felesleges kényelmi funkció, ugyanis a munkafolyamat része a legyártott darabok alapos ellenőrzése, így a több fény jobban segíti a munkavégzést, gyorsabb és pontosabb munkát tesz lehetővé. A természetes fénnyel szinte teljesen egyenértékű megvilágításnak ezért nagyon konkrét haszna van.

Érdekesség, hogy az ilyen ipari környezetben fontos a vibrálásmentesség, amiatt, hogy a fény semmiképpen se olyan frekvencián vibráljon, mint ahogyan egy gyorsan forgó alkatrész esetleg mozog, mert ebben az esetben állónak látszik, ami fokozott balesetveszélyt jelent. A LED korában ez a veszély már nem okoz problémát.

A Mikropakk esettanulmánya alapján levonhatjuk a következtetést, hogy érdemes mindenféle technológia cseréjére előre felkészülni és a különböző iparági változásokat nyomon követni. Hiszen például az ipari LED világítás minden korábbi lámpatestnél gazdaságosabb mutatókkal bír, ezért a megtérülés garantált, csak a futamidő kérdéses.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette az E.ON megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.