Hogyan oldja meg mobillal a karácsonyt?

shutterstock 512890576
2017.12.03. 08:09
Ha a karácsony közeledtével ön nem más, mint egy komplett partiszerviz, konzum- és sofőrszolgálat, takarítóbrigád, önsegítő csoport és szállítmányozási divízió egyben, ideje kicsit kézbe venni a legszembetűnőbb eszközt: a telefonját. Ajánlunk néhány alkalmazást, ami segít a szervezésben.

Ahelyett, hogy vert sereg hadvezéreként szomorkodna a fotelben az Index app-ot frissítgetve, mutatunk néhány olyan mesterfogást, amivel átlátható módon válaszcsapást mérhet a feladatok tornyaira.

A telefon az appoknak köszönhetően többet segíthet a feladatmenedzselésben, mint az elvileg okosabb laptop. Applikációt telepíteni gyerekjáték, ezek használata sem kíván különösebb tehetséget (a 4-5 éves gyerekeknek minden elsőre sikerül). Ráadásul a legtöbb ingyenes.

Első lépés: tervezés és munkamegosztás

Mondják, hogy az ördög a részletekben bújik meg. Ez annyiban biztos igaz, hogy a kuglófból kihagyott mazsoláért is kipattanhat családi viszály. Kár kockáztatni.

Tehát kezdjük az előkészületet alapos esettanulmánnyal: hogyan zajlik a családban a karácsony? Milyen hagyományos, de kötelezően ajánlott programok vannak (ajándékozás, rokonlátogatás, mise, halászlé megfőzése, hol éppen mi). Ezeket írja össze, amihez van dátum, az már kerülhet is a Google naptárba, vagy amit általában használni szokott.

Következzen az események létrehozásához szükséges feladatok kibontása, majd a feladatok részfeladatokká darabolása. Például az ajándékozásnak feltétele, hogy legyen ajándék is, tehát lesz egy ilyen kategória is, hogy ajándékok: kinek, mit, honnan, mennyibe kerül, ki veszi meg. A teljes listát látva finomítható a költségvetés, a megrendelés módja.

Tudjuk, hogy minden évben kifelejti a csomagolót, a celluxot és a díszmasnit. Kerüljön ez is a listába!
Tudjuk, hogy minden évben kifelejti a csomagolót, a celluxot és a díszmasnit. Kerüljön ez is a listába!

Úgy haladjon, mint a hagymaszeleteléssel! Vonja be a család használható tagjait is terhelhetőségük mértékéig, jelöljön ki felelősöket a részfeladatokra.

Ebben a szakaszban az sem túl nagy probléma, ha utál telefonon pötyögni, mert a mobilalkalmazásokat általában szinkronizálhatja a számítógépen futó verziókkal.

Basic megoldásként az elkészített listát bármilyen felhőalkalmazásba elmentheti (iCloud, Dropbox, Google Drive, stb.), és már kész is a szamárvezető. Természetesen létezik ennél lényegesen kifinomultabb megoldás is.

A profi például így csinálja

Niki appok tervezésével és tesztelésével foglalkozik, lakást ad ki, és mellékesen koktélbárt is marketingel, alapvetően a telefonján szervezi az életét. Tőle kértünk pár hasznos tippet arra nézve, hogy milyen alkalmazásokat ajánl a karácsonyi feladatok betörésére.

„Nagyon sok alkalmazást használtam már. Az egyik kedvencem a Trello, ami a dizájnjával teljesen levett a lábamról. Most nem is külső alkalmazást használok, hanem az iOs listafunkcióját, illetve a Google Drive-ot és a Keepet.

Keep szabadkézi rajz - ezt azért érdemes gyakorolni, mielőtt kiadja a kezéből.
Keep szabadkézi rajz - ezt azért érdemes gyakorolni, mielőtt kiadja a kezéből.

Ezek nagyon egyszerűek és bárhonnan el lehet őket érni. A Google termékei pedig platformtól függetlenek – így ez sem jelenthet gondot, hogy honnan akarjuk megnyitni otthonról, útközben vagy a cégtől.”

Vizuális típusok kedvence lesz a már említett Google Keep, aminek asztali, androidos, iOs-es változata is ingyenes, illetve Chrome bővítményként is használhatjuk. Ez egy nagyon egyszerű, de komplex jegyzetalkalmazás, amibe rajzolhatunk, linkeket, képeket és videókat tölthetünk fel. Bárhová teszünk jegyzetet, minden eszközön változni fog a tartalom, egyből elérhető. Fontos képessége, hogy a jegyzeteket megoszthatjuk más felhasználókkal, így ők is szerkeszthetik azokat, láthatják a változást. Minden feladathoz emlékeztetőt is be lehet állítani, amit fokozottan érdemes használni.

„Olyan, mint egy fapados Evernote”, és ez utóbbi letöltését tekintve bár díjtalan, az eszközök száma, amin egyszerre futtathatjuk például már nem korlátlan, csak a fizetős verzióban. Ha emellett döntünk, érdemes egy alap előfizetésben gondolkodni, ami havi 4 dollár/felhasználó, Androidra itt lehet letölteni.

Kicsit összetettebb és jobban strukturálható feladatkezelő megoldás a OneNote – ez egy Microsoft Office alkalmazás, Windows mobilokon például ez az alapfelszereltség része. Apple felhasználók számára is elérhető (más kérdés, hogy hogy viszonyulnak a konkurens megoldásához). Szabadon kezeli az ötletek bevitelének módjait, például kézírásos jegyzeteket is gépeltté tud tenni.

A to-do-list műfaj királya a Trello – legalább is Niki szerint. Kártyákban gondolkodik, melyek a részfeladatokat testesítik meg. Hasonlóak a Keep jegyzeteihez, csak ezek sokkal okosabbak.

Trello - első kép: közös munka / második kép: különböző életterületek tervezetei / harmadik kép: egy projekt kibontása
Trello - első kép: közös munka / második kép: különböző életterületek tervezetei / harmadik kép: egy projekt kibontása

A Trello ingyenes, és rengeteg eszközön elérhető mobil- és webes alkalmazásként, böngésző kiegészítőként. Ehhez egy szépen kidolgozott rendszert kell felépíteni, különben egy hatalmas káosz lesz az egész munkából. Általában a folyamatban lévő, kész és ötletek oszlopokat kell megadni, és ebben átrendezni kártyákat. Így láthatjuk folyamatában, hogy mivel végeztünk, mi van még hátra és mi az, ami még kidolgozandó.

A Slack inkább komolyabb projektek büdzsével és határidőkkel is vacakoló megoldása, ami kifejezetten a csoportos munkát támogatja – nem véletlen, hogy a céges felhasználók között népszerű.

Egyeztessük az óráinkat!

A kiválasztott alkalmazás mellett csak akkor törjön pálcát, ha biztos benne, hogy minden résztvevő azonosat fog látni maga előtt. Nincs annál idegesítőbb, mint amikor váltig állítja valaki, hogy írt „cseten” – az ember nézi a Facebookját, már arra gondol, hogy feltörték, vagy a másik megbolondult, mire kiderül, hogy Viberen vagy Gtalkon kereste. Egy ilyen mértékű projekt esetében, mint a karácsony, ez elfogadhatatlan tévedés.

Viszont két-három alkalmazásnál sem jó többet használni, és abból is csak olyanokat, melyek átjárhatóak. Ami mindent egyben tud kezelni, az a Todoist – ezt inkább analitikusabb gondolkodásúak fogják szeretni, és sok funkciója fizetős.

A karácsony - mintafeladatok

Kész a feladatterv, de kellene idő is a megvalósításhoz, plusz egy klónhadsereg. De ekkor se essen kétségbe, hiszen a lista alapján már minden megvan, nézzünk hozzá online megoldásokat.

Az ajándékvásárlás sem túl bonyolult, ha megvan hozzá a lista. Számtalan bolt alkalmazását le tudja tölteni, mint Ebay, Amazonon és társai.

Niki pro tippje, hogy amikor kinéz egy-egy ajándékot az alkalmazásban, arról képernyőképet készít, és feltölti a vonatkozó jegyzetbe/kártyába a képet, linket. Így biztos nem lesznek sem duplikált vásárlások, elsietett döntések. Tényleg mindent be lehet szerezni a karácsonyfadísztől a különlegesebb alapanyagokig online, még fenyőfát is vásárolhat.

Koin alkalmazás a háztartás költségvetéséért
Koin alkalmazás a háztartás költségvetéséért
Fotó: Koin.hu

A költségkontrollra van egy szuper hazai fejlesztésű applikáció. Mivel nem csak az ünnepek során hasznos, érdemes adni neki egy esélyt: ez a Koin.

A bevásárlás és az ünnepi menü esete kicsit már más tészta, hiszen alapvetően mindenkinél megvannak a szokásos családi receptek. Ha mégsem, akkor az viszont inkább telefonos segítségért kiált, mint applikációért – hacsak nem online forradalmasítjuk a jól bevált menüsort egy szavazás keretében (és miért ne szavazhatnánk pl. hal helyett kacsára?). Ha a bevásárlást kell megosztani, akkor arra is van egy hibátlan segítőtárs, a Bring. Ezzel bevásárló listákat lehet készíteni, a listákat megosztani, és a frissítésekről azonnali üzenetet is küld.

Speciális étkezési igénnyel lényegesen nehezebb átvészelni ezt az időszakot, de ez sem lehetetlen. Kifejezetten jó receptvideókat is találunk, illetve rengeteg fantasztikus blogot, melyekből színesíteni lehet a repertoárt. Viszont a legnagyobb receptvideó adatbázisa a Tasty-nek van, és itt glutén-mentes, vegán, alacsony szénhidrát-tartalmú recepteket bőséggel lehet találni. Androidosok ide, iOs-osok pedig ide kattintva tölthetik le.

shutterstock 744235714

Hasznos tanácsok a véghajrában

Rokonlátogatás és vendégség esetén közlekedni kell, és ez több problémát is eredményezhet.

Útvonaltervezéshez a toplista: Wazze, iGO és Google maps navigáció. Mindenki másra esküszik, úgyhogy ezt érdemes előtte letesztelni. Budapesten belül a tömegközlekedésre a Budapesti menetrend Android verziója, illetve a BKV saját alkalmazása, a Futár pótolhatatlan segítség.

Elkerülhetők az olyan kellemetlenségek, mint az autópálya-matrica és parkoló cetli beszerzése a nem csak telenorosoknak használható Telenor Wallet segítségével.

Pontos menetrendet érdemes leegyeztetni a családdal, hogy melyik programra mikor kerüljön sor, ki mikor érkezik előreláthatólag, mit hoz, ki fényképez, és a többi. Külön eseményeket is létrehozhatunk például Facebookon, vagy közös chatet, ahol az aznapi teendőket meg lehet vitatni.

A békés hangulatról is jó előre gondoskodni. Így a Karácsonyi zenelistát például a Spotify segítségével bármelyik eszközön összeállíthatjuk, bármikor bővíthetjük, de előre összeállított listákból is lehet szemezgetni. Egy hordozható bluetooth-os hangfallal felvértezve még az se probléma, ha a dédinek csak NDK-s lemezjátszója van.

Az emlékek megörökítésére is sok lehetőség adódik a puritán mobilkamerától az erre készült mobilappokig, mint az Instagram (amit már tényleg mindenki használ), illetve a nagyon egyszerű, de hihetetlenül látványos megoldásokig, mint például a Vimage.

Ez utóbbi egy hazai fejlesztésű alkalmazás, és az az egyedisége, hogy káprázatosan látványos cinemagraph-szerű (amikor a képnek csak egy része mozgókép) képeket hozhat össze vele. A tiniket például akár órákra a fotelbe szegezi. Érdemes kipróbálni.

Noooo, #school again?! 😫💼📚

vimage_app (@vimageapp) által megosztott bejegyzés,

Mindezek ellenére beüt a káosz? Akkor Booking.com ( iOsAndroid) mobilalkalmazással csak foglaljon szállást Argentínában, és észrevétlenül utazzon el.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette az Telenor megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.