Tudta, hogy pezsgőfogyasztásban is jók vagyunk?

shutterstock 749415922-cover
A cikket a Törley támogatta
2017.12.14. 06:55
Nyerspezsgő, champagne vagy habzóbor? Miért számít ma már édesnek a száraz pezsgő? Melyik szexszimbólum volt az, aki nemcsak pezsgővel kezdte a napot, hanem állítólag meg is fürdött benne? Infografikával segítünk eligazodni a buborékok világában.

Évente több mint 20 millió palack pezsgőt bontunk fel Magyarországon, az egy főre jutó mennyiséggel épphogy lemaradunk a nemzetközi top 10-es listáról.
90 százalékban magyar pezsgőt iszunk, és még mindig az édes és a félszáraz a kedvenc. Ugyanakkor a korábbi évekhez képest egyre gyakrabban kalandozunk a nyerspezsgők és a száraz pezsgők univerzumába is.

Sokat fogyasztunk, de hogyan?

Abban, hogy nyers vagy közepesen száraz, rozé vagy fehér az abszolút kedvencünk, kellő számú kóstolás után lehetünk biztosak. Ha már hazavittük a palackot, nem érdemes túl sokáig várni a fogyasztással: bár hivatalosan nincs szavatossági ideje, de a tartályos (charmat eljárással készült) pezsgőt érdemes egy, a palackos érlelésűt két éven belül elfogyasztani. Hosszabb (helytelen) tárolás esetén az ízek, zamatok, szín előnytelenül változhat. Ha a közeljövőben felbontjuk, állva is tárolhatjuk, ha nem, akkor úgy kell bánni vele, mint a borokkal: fektetve, állandó hőmérsékleten érdemes pihentetni.

shutterstock 651262747

Felbontás előtt már egy nappal tegyük a hűtőbe, így úgy tud az ideális fogyasztási hőmérsékletre, 6-8 Celsius fokra hűlni. (A fiatalabb tételeket hűvösebben, a gazdagabb, idősebb pezsgőket 10 fok környékén érdemes fogyasztani.)

A fagyasztóban való hűtést felejtsük el,

sokat árt az ital élvezhetőségének. Ha nem az a cél, hogy szétlocsoljuk a palack tartalmát, felrázás és pukkanás nélkül érdemes kibontani, 45 fokos szögben megdöntve a palackot.

A pezsgő is bor, ezért nemcsak flőtéből, tulipán pohárból, hanem chardonnay-s vagy burgundis kehelyből is bátran kóstolhatunk. A profik szerint a komolyabb tételek így tudnak igazán kibontakozni. A pezsgőt nem ajánlatos a pohárban forgatni, mivel így sok szénsav eltávozik belőle, és a felbontott palackot jégvödörben tartsuk hidegen, pezsgőzáróval visszazárva, ha nem fogy el azonnal.

shutterstock 610456013

A köztudatban a pezsgő még mindig a születésnapok, házassági évfordulók és a szilveszter itala, az egész éves pezsgőforgalom 50-60 százalékát novemberben és decemberben fogyasztjuk el. Lassan, de biztosan ez is megváltozik, pezsgőzni ugyanis bármikor, egy egyszerű hétköznap délután is ér, ha megtehetjük - nem véletlen, hogy több híresség indította egy-egy pohárral a napot.

Ételeket pezsgővel párosítani sem az ördögtől való. A pezsgőválasztáshoz és a pezsgővel kapcsolatos alapismeretek bővítéséhez jól jöhet infografikánk.

index torley infografika v10 texturalt
Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette az Törley megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.