Mit tett a gazdasággal a vírus?

Out of the Box – virtuális találkozások

shutterstock 379527937
2020.06.02. 12:09
Online beszélgetéssorozatunkban ma Bojár Gábor és Szalay-Berzeviczy Attila véleményét ismerhettük meg. Arról beszélgettünk velük, hogy hogyan hatott a járvány gazdaságra, mikor érhet véget a nyomában kialakult válság. A vezető tőzsdeindexek már túl vannak a mélyponton és erősödnek, de mikor fogjuk a saját bőrünkön is érezni, hogy javul a helyzet? Az Out of the Box virtuális eseményein választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

A beszélgetés témái:

A koronavírus-járvány jött, terjedt - és a világ megbénult. Egyelőre kevesen mernék megmondani, hogy mikor érhet véget a nyomában kialakult gazdasági válság. Az utcára lassan visszatér, de mikor kezdődik újra az élet a gazdaságban? A vezető tőzsdeindexek már túl vannak a mélyponton és erősödnek az elmúlt hetekben hónapokban, de mikor fogjuk a saját bőrünkön is érezni, hogy javul a helyzet? Amilyen gyorsan jött a pénzügyi összeomlás, olyan gyorsan el is megy? Mit tanultunk meg a világunkról, és mit fogunk megváltoztatni a járvány után?

Beszélgetés:

A beszélgetés összefoglalója: 

Gyors zuhanásból gyors felemelkedés következhet, vagy lassan indul be a növekedés?

„Én annak örülnék, ha ebből a válságból tanulnánk, és olyan irányba történne a kilábalás, ami a Földet sem tenné tönkre. Azt tanuljuk meg, hogy lehet kevesebből élni és lehet kevesebbet pazarolni! A világot érintő igazi válság a pazarlás” – fejtette ki véleményét Bojár Gábor, a Graphisoft Park elnöke. Aki úgy gondolja, a gazdaságélénkítő programok jelentős összegei alapvetően a részvényekbe vándorolnak, és a befektetők biztonsági játékra törekszenek.

„Számomra a legfontosabb a bankrendszer - egy dinamikusabb visszarendeződés és gazdasági pálya van előttünk. Ez a válság teljesen más, mint a 2008-as, hiszen már megerősödött a bankrendszer. Most egy jó kondícióban lévő, egy, a múltból sokat tanult jegybanki rendszer áll rendelkezésünkre, és a világ önti a pénzt a gazdaságba – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke.

Azt is hozzátette viszont, hogy „Nem tudjuk, hogy milyen távon védekezünk: rövid vagy hosszútávon, ami felszínre hozhat egyéb problémákat. Attól függ, hogy a járványügyi része milyen hosszan kényszeríti rá a visszafogottságra a gazdasági és az állami szereplőket. Más szóval: „nem tudjuk, hogy 110 gátra vagy 3000 akadályra készülünk.”

Az inflációs-deflációs jelenséggel kapcsolatban az a meglátása, hogy ha elkezdünk féktelenül pénzt nyomtatni, amivel szemben nem áll elég kínálat, az előbb- utóbb inflációhoz vezet – ahogy a tankönyvekből tudhatjuk. „De rájöttünk arra, hogy ez a tankönyvi alapeset akkor igaz, ha a termelés 100%-os kihasználtsággal működik. A globalizáció új gazdasági teret hozott létre: a termelők találnak egyre olcsóbb munkaerőt, az előállítás egyre gazdaságosabbá válik. A pénznövekedés sebességénél gyorsabbá vált a kínálat és kereslet bővülése. Ha a pénz forgási sebessége nem haladja meg ezt a mértéket, az infláció nem fog felrobbanni. Azonban a defláció-veszély továbbra is fennállhat”. 

Résztvevők:

OOB-nativ-12-4-3-04

Bojár Gábor, a Graphisoft Park elnöke
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke

Moderátor: Szabó Dániel, a Napi.hu főszerkesztő-helyettese

Az Out of the Box eseményeiről Facebook oldalunkon   tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Napi.hu

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.