Miklós
-7 °C
4 °C

Gyurcsány: a szombat nem az én napom volt

2005.02.08. 17:20
Kedden kétszer is bocsánatot kért Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök Orbán Viktor Fidesz-elnök után a szaúd-arábiai futballválogatottat is megkövette, amiért egyes tagjait terroristának nevezte. A miniszterelnök azt szeretné, ha nem rossz poénjai, hanem a tettek árulkodnának Magyarországról.

Másodszor kért elnézést egy nap alatt Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök kedden délután újságírók előtt megkövette a szaúd-arábiai futballválogatottat, amiért a szombati MSZP születésnapon terroristának nevezte a csapat egyes tagjait.

Tudja hol a helye
Gyurcsány Ferenc több elgondolkodtató kijelentést is tett a közelmúltban. Augusztus 28-án a Szólás szabadsága című tévéműsorban azt mondta, hogy a felesége tudja, hol a helye. Másnap reggel a Napkeltében azzal illusztrálta az ember állandóan jobbra törekvő tulajdonságát, hogy csakúgy, mint ahogyan mindenki mindig nagyobb lakásra vágyik, mint ami van neki, a férjek az öregecskedő feleségüket le szeretnék cserélni fiatalabbra.
Gyurcsány bocsánatot kért a kínos mondatért, és egyúttal elismerte egy másik furcsa elszólását is. A parlamentben ugyanis korábban azt állította, hogy Magyarországon "nagy a jólét".
Január végén Gyurcsány a Dohány utcai zsinagógában többször is összekeverte a Teremtőt a Megváltóval a holokauszt alkalmából tartott zsidó istentisztelet előtti beszédében.
"Azt gondolom, hogy egy szatirikus műsorban egy pontatlanul, rosszul és talán hibásan megfogalmazott, szatirikusnak szánt válasz - hát talán csak akkor adhat okot ilyen fokú félreértésre, ha e mögött van-e némi politikai intolerancia, talán fokozott érzékenység, esetenként talán még rosszindulat is" - mondta a kormányfő újságíróknak.

A magyarok dicsősége

Az ügy előzménye, hogy Selmeczi Tibor humorista az MSZP szombati születésnapi rendezvényén - a Heti Hetes című tévéműsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen.

A kormányfő azt válaszolta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény".

"Nem az én napom volt"

Az újságírók előtt kedden megjelent Gyurcsány azt kérte, hogy a tettei, és ne egy rosszul elmondott poén legyen az, ami eligazítja az embereket abban, mit gondol Magyarországról, a világról. "Akit (...) sértett ez a mondat, okkal vagy ok nélkül, annak elnézését kérem" - mondta.

"Hát, úgy látom, ez a szombat nem az én napom volt" - nyilatkozta Gyurcsány utalva arra, hogy nem ez volt az első bocsánatkérése szombati kijelentései miatt.

A miniszterelnök kedden reggel a Kossuth Rádiónak adott reggeli rádióinterjújában elnézést Orbán Viktortól is, amiért az MSZP nőtagozatának szombati ülésén a Fidesz elnökének címezve azt mondta: "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél". A miniszterelnök kijelentette, "túlságosan keménynek" és "szerencsétlennek" tartja saját megjegyzését.

A Fidesz korábban közleményben kérte fel Gyurcsány Ferencet, hogy a "nemzetközi és sportdiplomáciai bonyodalmak elkerülése érdekében" sürgősen cáfolja azokat a sajtóhíreket, miszerint a szaúd-arábiai futballválogatottat arab terroristáknak nevezte volna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.