Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Megint elkezdődött a vita a vitáról

2006.02.24. 17:08
Hétrészes vitasorozatban mérnék össze a Fidesz politikusai erejüket az MSZP-s kormánytagokkal, az Orbán-Gyurcsány vitát a két forduló között rendeznék. A miniszterelnök a demokratikus játékszabályokra hivatkozva legkésőbb április 5-ei dátumhoz ragaszkodik, és gyávasággal vádolta meg az ellenzéki párt elnökét. A Fidesz péntek este erre reagálva az április hetedikei időpontot javasolta a vitára.

A 2002-es választásokhoz hasonlóan vette kezdetét az MSZP és a Fidesz közötti vita a vitáról pénteken. A két pártnak arról kéne megegyeznie, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc mikor üljön le egymással vitázni a tévében.

A Fidesz pénteken egy vitasorozat indítását kezdeményezte, terveik szerint a választások előtt hét alkalommal mérkőznének meg a Fidesz képviselői az MSZP-s kormánytagokkal.

Deutsch-Für Tamás a vitasorozatot lezáró, hetedik, miniszterelnöki vita időpontjára a két választási forduló, április 9. és 23. közé tett javaslatot, de Gyurcsány Ferenc szerint erre legkésőbb április 5-ig kell sort keríteni.

A választók április 9-én szavaznak pártokra és programokra, a második fordulóban csak egyéni jelöltekre, ezért a demokratikus játékszabályok megcsúfolása lenne a vitát a választás első fordulója után lebonyolítani, fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány szerint Deutsch-Für javaslata leginkább Orbán Viktor félelmeiről és a Fidesz kóros programhiányáról tanúskodik.

Deutsch-Für április hetedikét javasolja

A Fidesz, pontosabban Deutsch-Für Tamás erre közleményében úgy reagált péntek este, hogy "sajnáljuk, hogy Gyurcsány Ferencben nincs annyi bátorság, mint Horn Gyulában, aki 1998-ban kész volt a választások második fordulója előtt vitázni Orbán Viktorral".

A Fidesz szeretné elkerülni, hogy Gyurcsány alkudozása miatt ne jöhessen létre a Gyurcsány-Orbán vita. Ezért a közlemény szerint "a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és Orbán Viktor ezért kész a Magyarország 2006 vitasorozat végén, a választások első fordulója előtt, április 7-én vitát folytatni Gyurcsány Ferenccel".

A kisebbik koalíciós párt elnöke, Kuncze Gábor is az első forduló előtt tartott vitát szeretne. "Mi úgy gondoljuk, hogy az első fordulót megelőzően kell vitatkozni, az embereknek látniuk kell a különbséget, vagy akár az azonosságokat is" - mondta Békéscsabán.

Áder Kókával, Kósa Lamperthtel vitázna

A Fidesz "Magyarország 2006" vitasorozat résztvevőire is javaslatot tett. Áder János Kóka János gazdasági miniszterrel az energiaárakról és a megélhetésről, Varga Mihály volt pénzügyminiszter és Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a munkanélküliségről, Mikola István volt és Rácz Jenő jelenlegi egészségügyi miniszter a kórházprivatizációról és a gyógyszerárakról cserélnének eszmét.

A falvak, kistelepülések helyzetéről Hargitai János képviselő Nagy Sándorral, a kancellária államtitkárával, az otthonteremtés ügyében Matolcsy György Kolber István tárca nélküli miniszterrel, a családtámogatásról Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök Göncz Kinga szociális miniszterrel, míg a városok jövője és az önkormányzatiság témájában Lamperth Mónika belügyminiszter Kósa Lajos debreceni polgármesterrel vitázna.

Két újságíró segítene be

Sajtótájékoztatóján Deutsch-Für arra kérte a három földi sugárzású televíziós csatornát - a Magyar Televíziót, a TV2-t és az RTL Klubot - hogy jelezze, ha szeretne helyet adni a televíziós vitasorozatnak.

Az egyórásra tervezett, német típusú, tárgyszerű, élő televíziós vitákban az ellenzéki párt szándékai szerint két újságíró kérdezné a politikusokat, akiknek egyenlő idő állna rendelkezésükre.

A kormányfő csupán az őt érintő vita dátumára reagált, a kormánytagokat érintő hatrészes vitasorozatra nem.

Vita a vitáról: mint 2002-ben

Gyurcsány és Orbán tavaly nyáron már vitáztak egymással. A július 8-án megrendezett találkozót a kormányfő kezdeményezte, mert szerinte az ellenzék vezére folyamatosan megkérdőjelezte az ország fejlődését. A vitába némi hezitálás után belement Orbán Viktor.

2002 februárjában a mostanira megtévesztésig hasonló vita vette kezdetét a vitáról, amikor Medgyessy Péter, az MSZP kormányfőjelöltje bejelentette, március 25-én vitára hívja ki Orbán Viktor miniszterelnököt.

A felek hetekig nem tudtak, vagy nem akartak megegyezni a vita időpontjáról. A Fidesz álláspontja ugyanaz volt, mint most, vagyis hogy a két választási forduló között kell tartani a vitát, Medgyessy Péter ragaszkodott a korábbi időponthoz, és azzal vádolta Orbánt, hogy fél a vita következményeitől.

Végül a felek megegyeztek az április 5-ei időpontban, a választások fordulója között pedig már nem találkoztak nyilvánosan.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.