Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Önálló parlamenti frakciója lesz az MDF-nek

2002.04.24. 17:48
Önálló frakciót alakít az új Országgyűlésben az MDF. A párt kibővített elnökségi ülésén a leendő képviselők egyhangúan támogatták az erről szóló javaslatot.
Az önálló parlamenti frakció megalakítása mellett foglalt állást a Magyar Demokrata Fórum kibővített elnökségi ülése. A döntés nyomán eldőlt az is, hogy a szocialistáké lesz a legnagyobb képviselőcsooport. Így bizonyos, hogy Medgyessy Péter kaphatja meg az államfőtől a kormányalakításra való felkérést.

Huszonnégyen

A különálló frakció létrehozását egyhangúan támogatták az MDF leendő képviselői is a kibővített elnökségi ülésen. Az erről szóló közleményben azonban hangsúlyozzák: megerősítik az együttműködést a Fidesz - Magyar Polgári Párttal és kezdeményezik az intézményes kapcsolatok kialakítását a két párt új parlamenti képviselőcsoportjai között.

Külön, mégis együtt

A Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz a választási kampány előtt kötött szövetséget. Az erről szóló dokumentumban a két párt megegyezett, hogy a választásokat követően külön képviselőcsoportokat hoznak létre. Az április 21-i második forduló után Pokorni Zoltán a Fidesz elnöke azonban egy ezzel ellentétes lehetőséget sem zárt ki. Az MDF elnöksége mostani döntése alapján a párt a harmadik legerősebb frakció lesz az új Országgyűlésben.

Kétszer több megszólalási lehetőség

Az ülést követő tájékoztatón Dávid Ibolya pártelnök a hatékonyabb polgári összefogás megteremtése érdekében hozott döntésnek nevezte az önálló frakció létrehozását. Utalt arra, hogy ez a megoldás kétszer több megszólalási lehetőséget biztosít az ellenzéknek és nagyobb teret a két párt összefogásának.

Pokorni köszöni

- Az MDF jó döntést hozott annak ellenére, hogy a Fidesz szempontjából a közös frakció a legnagyobb képviselőcsoport lett volna a parlamentben - fogalmazott az ülés után a Fórum székházába érkezett Pokorni Zoltán. A Fidesz elnöke elismerte, hogy a közös frakció alakítása esetén az MDF-nek valóban le kellett volna mondania bizonyos előnyökről. A politikus ugyanakkor megköszönte az eddigi közös munkát. Pokorni az újkori demokrácia történetében példátlan összefogásként értékelte a két párt szövetségét. Szerinte bebizonyosodott, hogy működőképes volt az összefogás, bár nem annyira, hogy kormányt is tudjon alakítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!