Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Ferihegy felkészült, de nincs garancia

2003.04.25. 14:58
Nincs garancia arra, hogy a SARS-vírus ne jusson ki a ferihegyi reptérről - derült ki a Budapest Airport Rt. és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közös sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi hatóság szerint a ferihegyi reptér megtett mindent, amit a helyzet megkíván. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a SARS-járvány lassabban terjed a hagyományos influenzánál, és hamarosan megérkezik a gyógymód is.
A vírus személyes kontaktuson keresztül terjed, azaz legalábbis tüsszenteni kell valakire vagy csókolózni ahhoz, hogy a tüdőgyulladást az utastárs is megkapja - válaszolt az Index kérdésére Dr. Kende Mihály a ferihegyi Egészségügyi Központ vezető főorvosa, aki elmondta, ezért nem tartanak attól, hogy egy járaton utazó beteg másnak adja át a vírust. Óvintézkedésként azt tanácsolják, hogy aki köhög, náthásnak érzi magát, húzzon egészségügyi maszkot a repülés idejére.

Vírusbevallás

Pető György és a tábla
Száz vizsgálat elvégzésére alkalmas a Magyarországra csütörtökön érkezett gyorsteszt, amely rövid időn belül képes azonosítani a vírus genetikai kódját. A tesztet a Szent László kórház végzi. A ferihegyi reptérre érkezők figyelmét felhívják arra, hogy vírusveszély van, és esetleges panaszaikkal forduljanak a reptér orvosi ügyeletéhez, de a kivizsgálás önkéntes alapon, egy kérdőív kitöltése után történik.

A kérdőívet az érkezési oldalon útlevél leadása előtt kell kitölteni és leadni. Amennyiben a fertőzés gyanúja megalapozottnak látszik az utast a repülőtér rendelőjébe kísérik, ahol kivizsgálják. A kérdőíven aláhúzással kell jelezni, ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket észleli magán, és ha valamelyik fertőzött területen járt az utas (Szingapúr, Torontó, Hongkong, Hanoi, dél-Kína). A kitöltést némileg nehezíti, hogy a városok neveit előzetesen aláhúzták. A SARS-tesztet csak abban az esetben végzik el, ha a tünetek jelentkeznek és az illető járt vagy találkozott olyannal, aki tartózkodott a fertőzött országok valamelyikében.

Lesz gyógymód hamar

Orvosi vizsgálat
Nem terjed gyorsan a SARS-járvány, relatíve kevés a megbetegedés - szögezte le Ungváry György tiszti főorvos, de óva intett az optimista, valamint a pesszimista jóslatoktól is. Az ÁNTSZ vezető orvosa elmondta, a súlyos akut légúti szindróma névre keresztelt kór még a felismerés előtt terjedt gyorsan, mostanra azonban Európában teljesen, de a világ többi részén is - Kína kivételével - nagyjából lokalizálták az eseteket, intenzív terjedéstől ezért nem kell tartani.

A SARS-vírus okozta tüdőgyulladás halálozási aránya négy és nyolc százalék közé tehető, pontos számot még nem lehet mondani. A lefolyása hasonlatos egy tüdőgyulladáséhoz. A felépült beteg dolgozhat, élheti korábbi életét - tájékoztatta az Indexet Ungváry, aki úgy gondolja, "előbb-utóbb" meglesz a gyógymód is, hiszen a vírus genetikai térképe már ismert. A tíz napos lappangási idő alatt eddig nem tapasztalták, hogy fertőzne a SARS-vírus, de nincs kizárva, hogy a tünetmentes időszakban is terjedhet.

Megdicsérték Ferihegyet

"Ekkora járvány még nem volt" Ferihegyen, ahhoz képest jól felkészültnek tartja a repülőteret Pető György a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója, aki elsőként kereste fel az ÁNTSZ-t az együttműködés megkezdésére. Kiemelkedően harmonikusnak és konstruktívnak minősítette Ungváry az egész ferihegyi személyzet munkáját, mint mondta "jó érzés volt, nem hatóságként fellépni."

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.