Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az SZDSZ-szavazók többsége is Szilit támogatja

2005.04.27. 08:56
A Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint egyik párt, még az SZDSZ hívei között sincsenek többségben azok, akik támogatnák a szabad demokraták vétóját Szili Katalin államfői székbe ültetésével kapcsolatban. A Fidesz szimpátialistáján szereplő ötök közül Szili az első, második Mádl, Gombár Csaba messze a legutolsó. Fodor Gábor szerint a közvélemény alakítható, az emberek pedig azok közül választanak, akiket már ismernek.

Nem várható, hogy a jelenleg csak a szocialisták által támogatott Szili Katalin mögül kihátrálna az MSZP pártvezetése, ugyanis kedden az elnökség megismerhette azt a felmérést, amit a Szonda Ipsos készített, és amely szerint a házelnök Szili a legtámogatottabb jelölt a Fidesz szimpátialistáján szereplő öt esélyes közül, írja a Népszabadság.

A közvélemény-kutató cég április 20. és 21. között készített felmérése szerint egy feltételezett közvetlen elnökválasztáson az MSZP-jelölt Szili a szavazatok 35, a Fidesz által támogatott jelenlegi államfő Mádl Ferenc 28, az MTA volt elnöke, MSZP-jelölt Glatz Ferenc 17, a civilek (Védegylet) és az MDF által támogatott alkotmányjogász Sólyom László 6, míg az SZDSZ jelöltje, a szociológus Gombár Csaba pedig csupán 1 százalékot szerezne.

A többség Szilit támogatná

A Szonda a pártpreferenciák alapján készített felmérése ugyancsak meglepő eredményt hozott: az MSZP-szavazók körében Szili támogatottsága kétharmados, de az SZDSZ hívei is őt támogatják a legtöbben (Szilit 30, Mádlt 26, Glatzot 22, Gombárt 8 százalék), míg a saját jelöltet a legkevesebben, írja a lap.

A lap emlékeztet: az SZDSZ által megrendelt, két héttel ezelőtt ismertetett felmérés szerint Szili csak húsz százalékot kapott, de azon a listán szerepelt Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, aki az SZDSZ-szavazók közül legtámogatottabbnak bizonyult.

A felmérés szerint az SZDSZ Szilit elutasító álláspontja sem a liberális párt szavazótáborában a legnépszerűbb, ahol 53 százalék támogatja, 37 ellenzi a házelnök köztársasági elnöki jelölését. Az összes megkérdezett körében viszont enyhe, 52 százalékos a támogatottsága annak az álláspontnak, hogy az SZDSZ támogassa Szilit, miközben 31 százaléka ért egyet az elutasítással, ők nagy részben a Fidesz szimpatizánsai.

Fodor: a közvélemény alakítható

A felmérés eredményeiről a lap megkérdezte Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivőt, aki szerint a Szonda általános felmérésében kicsi lehetett a szabad demokrata minta, ezért az nem reprezentatív. Fodor Gábor az MTV reggeli műsorában, a Nap-keltében elmondta, két dolog, hogy az emberek kit ismernek, vagy kit szeretnek, a "közvélemény alakítható". A politikus emlékeztetett arra, hogy 1990-ben még az MSZMP/MSZP vezető ismert politikusai vezették a népszerűségi listákat, miközben a választásokat elvesztették.

A köztársaságielnök-jelölt személyéről hetek óra megy a vita a koalíciós pártok között, az utóbbi két hétben pedig patthelyzet alakult ki: az SZDSZ nem hajlandó a szerinte pártpolitikus, MSZP-jelölt Szili Katalint támogatni, a szocialisták viszont, akiknek másfél héttel ezelőtti pénteki pártkongresszusán a házelnök Glatz Ferencet megelőzve a legnagyobb támogatottságot érte el, ragaszkodnak hozzá. A Fidesz az utcán kérdezi meg az emberek véleményét öt, fentebb felsorolt személlyel kapcsolatban, és csak azután alakítja ki álláspontját.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.