Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Feri, ezt tedd meg Önökért!

2005.05.01. 19:17
Kampánymajálist tartott az MSZP és Gyurcsány Ferenc kormányfő a Városligetben, ahol egy igazságtalan Magyarország sötét tónusait festették fel a hallgatóságnak, amiből a kevésbé hangzatos, de annál homályosabb Száz lépés program vezet kifelé. A fővárosi szocialisták bejelentették, nyárra elkészül saját Budapest-programjuk.

Érzik, hallják, értik, tudják, hogy Magyarországgal valami nincs rendben, mert igazságtalan, sőt olykor félelmetes egy hely ez, ezért eljött a javaslatok, lépések, intézkedések, illetve valami Duna alatti alagútépítés ideje. Hogy miért? Hát Önökért!


Tekintse meg képeinket!
A vasárnapi városligeti MSZP-majális pontosan olyan volt, mint amilyen egy városligeti MSZP-majális a választások előtt egy évvel szokott lenni. Gyurcsány Ferenc a Száz lépés-programról egy meghökkentő fordulattal tisztázta, hogy ezt a kormány az emberekért teszi, Hiller István nagy meglepetésre pedig arról biztosított mindenkit, hogy az MSZP támogatja ezt.

Egyedül a fővárosi szocialisták kombinálták az "igazságtalan" és "sikeres" szavakat némi konkrétummal, amikor előálltak a saját, hosszú távú Budapest-programjukkal. Azért megijedni nem kellett, sok konkrétumot ők sem árultak el. A rengeteg lufit egy medvének, illetve egy sárkánynak öltözött fiatal szocialista osztogatta, ennek mindenki örült.

Feri, ezt tedd meg!

Molnár Gyula polgármester bevezetője után Hiller István vette át a szót, aki az igazságtalan Magyarországról és a sikeres köztársaságról beszélt. A népszerű egyetemi előadóból eszmefetisiszta pártelnökké előlépett Hiller szokása szerint nem fukarkodott a retorikai eszközökkel, amik közül két kedvencét, az ismétlést, és az ékességet gyarkan villogtatta most is. Néhány perc leforgása alatt több igazságtalanságot tudott összegyűjteni a gyermektámogatási rendszertől kezdve a lakótelepi életkörülményekig, mint Orbán Viktor és Kudlik Júlia együttvéve.

Jutott néhány oldalvágás az ellenzéknek is. Hiller például emlékeztetett rá, a lakótelepen élőket panelproliknak nevezték a kései Orbán-korban. A panelprolikból álló tömeg erre tapsolni kezdett, a lakótelep valóban szebb szó. Az egyetlen progresszív gondolat az egyetemi tanár Hillertől az volt, amikor felrótta a magyar szakmunkáshiányt és azt, hogy egy kőművesnek 17 éves koráig verseket kell elemeznie, és csak ezután kapja kezébe a malteroskanalat először.

Mindezt a sok igazságtalanságot orvosolni kell: "Feri, ezt tedd meg, a kormányoddal együtt tedd meg, ha megteszed, a Magyar Szocialista Párt ebben támogatni fog" - sűrítette bele a rétor az adjekció minden lehetséges formáját egy mondatba.

Értem, csináljuk meg Magyarországot!

"Értem, csináljuk meg Magyarországot" - veszi át a szót, és emeli lábát a tettek mezejére Gyurcsány Ferenc, de csak miután elmesélte, hogyan szervezett meg egy virágcsokrot 170 kilométerre lévő édesanyjának anyák napjára, és hogy ebből az jutott az eszébe, hogy mennyit dolgoznak a nők. A munkásosztály és a nyugdíjasok azonban kivárnak. "Hát jó" - ironizál egy fiatalasszony, pedig még nem is tudja, mire gondolt Gyurcsány.

A kormányfő ugyancsak egy igazságtalan Magyarország képét festi meg sötét tónusokkal igazságtalan gyessel, gyeddel, feketén végzett másodállással és gyerekszülés miatti elbocsátásokkal. Gyurcsány bevallja azt is, hogy hangokat is szokott hallani: "Miniszterelnök úr, én nem akarok olyan országban élni, ahol félni kell!"

A színpad előtti ezerfős (az MSZP oldala szerint félszázezer fős), jórészt nyugdíjasokból álló tömeg rezzenéstelen arccal mered a miniszterelnökére, mert mindenkin eluralkodik a "Magyarországon minden szar!" érzése, pedig tudhatnák, a miniszterelnökre akármikor rátörhet a hurráoptimizmus. És rá is tör.

"A következő hetekben egymás után fogunk javaslatokkal előállni, hogy mit változtassunk meg" - gyújt alá a hangulatnak a kormányfő, aki a többi felszólalóval egyetemben minden igyekezetével azon van, hogy megértesse az egybegyűltekkel, miért ilyen semmitmondónak tűnő intézkedéssorozattal kell a problémákat megoldani. Miért nem valami nagy, látványos titokra kell fényt deríteni. Például egy fogaskerékre a Modern Köztársaság gépházában, amit egy fideszes fantom akasztott meg egy kivéreztetett panelproli sípcsontjával.

Gyurcsány végül bejelenti, az értelmes munkavégzést ösztönző száz lépés programjának egyes részleteit hétfőn mutatja be a parlamentben. "Tudják, miért? Tudják, kiért? Önökért!"

Nyárra dolgozzák ki Budapest-programjukat


Tekintse meg a roma majálison
készült képeinket is!
Végezetül az MSZP főpolgármesterjelölt-esélyese, Horváth Csaba ismerteti a fővárosi szocialisták saját programját, amiről azonban - mint az eddig elhangzottakról - még mindig kevés konkrétumot tudni. Tizenhárom szocialista lép a színpadra, Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető teljes harci díszben ácsorog a Szeredney Bélának öltözött Molnár Gyula mellett.

Az MSZP saját Budapest-programját illetően nem áll jobban mondjuk a Fidesznél, így Gyurcsány Ferenc csak egy vázlatot vehetett át vasárnap Gy. Némethtől. A címszavakból azért annyi kiderült: a szocialisták Danielisz Béla vezetésével a közbiztonságra gyúrnak rá a önkormányzati rendőrségek felállításával, a közszolgáltatások egységesítése egy minőségbiztosítási rendszer bevezetésével, a főváros közlekedési gondjait pedig többek között egy, a Batthyány teret a Boráros térrel összekötő dunai alagúttal oldanák meg.

A nagyszínpadi korteskedés után a szocialista politikusok szétszéledtek, sörözés helyett azonban a szakszervezeti sátrakba siettek, ahol mi másról, mint a száz lépés programjáról volt szó. Az elmenő kormányfőt lelkes, autogramgyűjtő nénik várták, akikről rövid beszélgetés után kiderült, egyáltalán nem vették be a maszlagot, teljesen tisztában vannak a politikai események jelzésértékével, mivel rendszeres nézői az országgyűlési közvetítéseknek. Csak élőben még nem látták Gyurcsányt, és Demjén Rózsitól már van autogramjuk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.