Ágnes
-11 °C
-4 °C

Változik a nyelvvizsgarendszer

2005.05.13. 16:52
Megváltozik a nyelvvizsgarendszer, a hosszú távú folyamat első állomásaként a hagyományos magyar alap-, közép- és felsőfok megjelölések mellett ezentúl fel kell tüntetni az Európa Tanács által meghatározott 6 szintet is.

Magyarország fokozatosan áttér az Európa Tanács hatszintű nyelvtudásmérési rendszerére, közölte Batiz András kormányszóvivő pénteken.

A kormány szerdai döntésének értelmében egy hosszabb távú folyamat első lépéseként módosul a nyelvvizsgáztatás rendszere. A rendszer módosulásával a jövőben pontosabban lehet mérni a nyelvtudás szintjét, másrészt a külföldön tett nyelvvizsgák eredményét könnyebben össze lehet majd vetni a magyar nyelvvizsgaeredményekkel.

A hagyományos magyar alap-, közép- és felsőfok megjelölések mellett ezentúl fel kell tüntetni az Európa Tanács által meghatározott szinteket is. Ezek közül a B1 felel meg az alapfoknak, a B2 a középfoknak, a C1 a felsőfoknak, az A1 és A2 a magyar alapfoknál alacsonyabbak, míg a C2 a felsőfoknál magasabb szintet jelöl.

Ez a kettős jelölés már most lehetővé teszi, hogy a Magyarországon született nyelvvizsgákat külföldön elfogadják, és azt is, hogy a külföldi nyelvvizsgákat az általános honosítási eljárás keretében a magyar rendszerben értelmezni tudják.

Nem emelkednek a vizsgadíjak

A hat szint fokozatos bevezetésének különösen nagy jelentősége van azoknak a nyelveknek az esetében, amelyekből Magyarországon nem lehet állami nyelvvizsgát tenni, itt a külföldön tett nyelvvizsga értéke lesz meghatározó ezután.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy a kormány a rendelet egyéb pontjait is módosította, így például az akkreditált szakfordító és tolmácsképzéseken szerzett oklevél újra nyelvvizsgaértékkel bír.

A vizsgadíjak emelkedéséről nincsen szó.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!