Árpád
-1 °C
9 °C

Az SZDSZ megnevezte minisztereit

2002.05.16. 15:58
Kuncze Gábor pártelnök nem lesz kormánytag - derült ki az SZDSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szabad demokraták által betölthető miniszteri posztokra jelölteket megnevezte a párt, az azonban kérdéses: ki lesz az informatikai tárca államtitkára.
Az Oktatási Minisztérium élére Magyar Bálintot, a környezetvédelmi tárca vezetésére Kórodi Máriát, gazdasági miniszternek Csillag Istvánt, informatikainak pedig Kovács Kálmánt javasolja a Szabad Demokraták Szövetsége.

Akik biztosan államtitkárok lesznek

Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke csütörtökön ismertette pártja személyi javaslatait azokra a kormányzati tisztségekre, amelyekre a nem hivatalos koalíciós megállapodás szerint a leendő kisebbik kormánypárt delagálhatja képviselőit. A politikus a miniszteri székek várományosai mellett megnevezte azokat is, akik várhatóan politikai államtitkárként vesznek részt a kormány munkájában, mint SZDSZ-es politikusok. Ezek szerint a környezetvédelmi tárcánál Kis Zoltán, a a gazdaságinál pedig Szalay Gábor segíti a szabad demokrata miniszter munkáját. Az informatikai tárca politikai államtitkárról késobb döntenek. A miniszterelnöki hivatalon belül egyébként egy politikai államtitkári posztot is betölthet szabad demokrata politikus. Horn Gábor feladata várhatóan a két koalíciós párt közötti koordináció lesz.

Kérdőjel az IM-nél

Vélhetoen az Igazságügyi Minisztérium is vegyes irányítású tárca lesz, de tekintettel arra, hogy egyelőre még nincsen aláírt koalíciós megállapodás, Kuncze Gábor időszerűtlennek nevezte a Hack Péter esetleges kormányzati szerepvállalásával kapcsolatos kérdést. Az Index úgy tudja, hogy a volt SZDSZ-es képviselő, aki korábban bejelentette: visszavonul a politikától, elfogadta a felkérést.

Utolső simítások

Kuncze jelezte, hogy a kormányprogramon az utolsó simitásokat végzik, megítélése szerint nem lehet akadálya annak, hogy kedden megszülessen a döntés az új minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítására. Ennek eredményeképpen ezen a napon, illetve szerdán meghallgathatják a parlamenti bizottságok a tárcák várományosait. Jövő pénteken elkezdődhet a kormányprogram vitája, melyet május 27-én már jóvá is hagyhatnak, így felállhat az új kormány.

Adócsökkentés már januártól

Az SZDSZ programja jórészt beépült a majdani kabinet programjába - közölte egy kérdés kapcsán a politikus. Kuncze szerint valamennyi szabad demokrata ígéret megvalósulhat a ciklus végére. Adócsökkentés már 2003. január esejével lesz, de az egyelőre nem tudható, milyen mértékű. Az azonban már most biztos, hogy kevesebb adókulcs lesz és kisebb arányú lesz az adóterhelés. A szabad demokraták által preferált kulcsok 2005-től képezhetik az adórendszer alapját. Az adócsökkentések ütemezését Kuncze szerint jelentősen lassíthatja a távozó kormány költekezése. Az egészségügyben ugyan nem SZDSZ-es miniszter lesz, de az ágazat rendbetételéről szóló elképzeléseik is részei lesznek a kormányprogramnak.

Korrupció elleni csomag és diplomás minimálbér

A korrupció elleni fellépésben is körvonalazódnak már a várható lépések. Eszerint állami beruházások nem történhetnek a következő kormáényzati ciklusban nyilt versenyeztetés nélkül, a nyilvánosság kizárásával. Privatizáció sem lehetséges verseny nélkül - hangoztatta Kuncze Gábor. Tervezik a közbeszerzési törvény módosítását is, mert a jogszabály kiskapuin "az Orbán kormány ki-be mászkált", s bár most nem ők fognak kormányozni, nem árt a törvényt kiigazítani.

A diplomás minimálbérrel kapcsolatban Kuncze azt mondta: teljes körűen 2003. januárjától vezethetik be, a jelenlegi állás szerint ennek összege 97500 forint lesz. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok esetében azonban már szeptemberben, legkésőbb októberben megvalósulhat az SZDSZ programjának egyik sarokkövét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!