Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Az MSZP szerint a Fidesz adóemelést követel a petícióval

2004.05.19. 13:50
A Fidesz nemzeti petíciója körüli furcsaságok feltárásával lépett szerdán a nyilvánosság elé Zuschlag János és Újhelyi István. A képviselők kijelentették, az ellenzéki párt szerint több mint egymillió aláírás jó része hamis, tartalma pedig csak az adóterhek növelését jelentené.
A Fidesz-MPSZ szerint a nemzeti petíción szereplő több mint egymillió aláírás jó része "hamis online aláírásokból áll", és ezzel a Fidesz "félrevezette saját tisztességes szavazóit" is - jelentette ki Zuschlag János és Újhelyi István, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (FIBISZ) két vezetője szerdán.

Egy hét alatt 300 ezer aláírás

A képviselők hivatkoztak a Fidesz hivatalos honlapjára, amely háromszáz aláírásgyűjtési helyről számolt be.

Hihetetlennek tartották annak a fideszes bejelentésnek a valóságtartalmát is, hogy az utóbbi héten 300 ezer aláírás gyűlt össze. Ebben a vonatkozásban megemlítették, hogy egy hiteles aláírás gyűjtési ideje öt perc, egy számítógépes kolléga viszont napi 8 órában ennek többszörösét tudja gyártani. Kiemelték az V. kerületet, ahol a Fidesz - közlése szerint - 21 ezer aláírást gyűjtött, pedig a honlapjuk szerint nincs ott gyűjtési hely.

Nem ellenőrizték az aláírásokat

Kedden a Fidesz országgyűlési javaslatként terjesztette az Országgyűlés elé a nemzeti petícióban foglaltakat.

A képviselők szerdán megismételték az MSZP korábbi álláspontját: az Országgyűlésnek nem feltétlenül szükséges foglalkoznia a "Fidesz vezetőin kívül senkinek be nem mutatott", a párt közlése szerint több mint egymillió aláírással.

Ezzel kapcsolatban Zuschlag még kedden bejelentette, az MSZP felkéri az adatvédelmi biztost, Péterfalvi Attilát, ellenőrizze a Fidesz aláírásainak hitelességét, mintegy mellékesen amellett, hogy felügyeli a kormány leveleinek postázását, amiket petíció aláíróinak küldenének el.

'A Fidesz adóemelést követel'

A petíció tartalmával kapcsolatban a szerdai sajtótájékoztatón Újhelyi elmondta, a Fidesz javaslatai 395 milliárd forintba kerülnének, kiegészülve 250 milliárdos privatizációs bevételkieséssel, tehát álláspontjuk szerint ezzel a párt valójában "adóemelést követel". Más számítások szerint a 15 százalékos áfát 17-re, a 25 százalékost 27 százalékra kellene emelni.

A képviselők szerint a Medgyessy-kormány gazdaságerősítő politikáját kell folytatni, amely adócsökkentéshez, munkahelyteremtéshez, a társadalmi igazságosság erősítéséhez vezet.

A Munka, otthon, biztonság címet viselő aláírásgyűjtéssel, amit március 30-án indítottak el, a tartós gyógyszerár-csökkentés mellett a privatizáció leállítását, a lakástámogatás korábbi rendszerének visszaállítását és a gazdák nagyobb támogatását követeli a Fidesz, valamint azt, hogy az energiaár-emelés ne haladja meg az évi öt százalékot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.