Vilma
-7 °C
4 °C

Offenzív lesz a gazdasági tárca

2002.05.22. 19:07
A leendő gazdasági miniszter megtartaná a Széchenyi-tervet. Csillag István egyeztetésre elkötelezett tárcapolitikát kíván megvalósítani.
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága szerdai ülésén 15 igen szavazattal, 12 ellenében támogatta Csillag István kinevezését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére.

Offenzív tárcapolitika

Csillag István a meghallgatáson kijelentette: offenzív, reformorientált, szolgáltatóbarát, egyeztetésre elkötelezett tárcapolitikát kíván megvalósítani. A miniszterjelölt növelné a vállalkozók önállóságát, megszüntetné a felesleges adminisztrációt és az indokolatlan piacvédelmi intézkedéseket. Hozzátette: ennek érdekében deregulációs programot kíván elindítani.

Marad a Széchenyi-terv

Csillag István szerint az egyik legfontosabb feladat az európai uniós csatlakozás utolsó fejezetének lezárása. Hozzátette: "ebben az orientációban nem lehet és nem is lesz zavar". Úgy látja azonban, Magyarországnak nem kell megelőznie a fejlett EU-tagországokat. A miniszterjelölt véleménye szerint meg kell tartani a Széchenyi-terv formáját. Mint mondta, ennek előnye volt, hogy a különböző helyeken, elszórtan létező pályázatok egyeztetve jelentek meg. Hozzátette: így mód van a pályázatok hatásának mérésére. Hangsúlyozta azonban, hogy átláthatóvá kell tenni: a pályázók mire kapnak támogatást és azt hogyan használják fel.

Út kell, nem csak terv

A miniszterjelölt szólt arról is, hogy az országos úthálózat karbantartására szolgáló források keletkezése, felhasználása, a felhasználás hatásosságának mérése, az ebben résztvevők versenyeztetése érdekében az Útalaphoz hasonló intézményt hoznak létre. Hozzátette: átfogó, kiszámítható finanszírozási keretre van szükség. - Lehetetlen állapot, hogy tervek készülnek, de utak nem - vélekedett. Szavai szerint meg kell tartani a "felrajzolt utat", és ezek keretei között a lehetséges források kihasználásával kell tovább haladni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.