Miklós
-7 °C
2 °C

Rendben zajlik az EP-választás

2004.06.13. 15:55
Este fél hétig a jogosultak több mint harmada szavazott az első magyarországi európai parlamenti választáson. Eddig kisebb kampánycsendsértések történtek, egy idős férfi szívinfarktusban életét vesztette, a választási bizottság egyik tagja pedig rosszul lett és kórházba szállították. A szavazás este hét órakor zárul, az eredményeket 22 óra után teszik közzé.
Vasárnap este fél hétkor 36,89 százalékos volt a részvételi arány az Országos Választási Bizottság által közölt adatok szerint Magyarországon. A legtöbben (47,26 százalék) továbbra is Budapesten, a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (29,20) járultak az urnákhoz. A régiókat tekintve Közép-Magyarországon a legmagasabb (43,22 százalék), míg az Észak-Alföldön a legalacsonyabb (30,02 százalék) a részvételi arány. Az egyfordulós választás érvényességét, illetve eredményességét a részvételi arány nem befolyásolja.

Kisebb zavarok

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) eddig tíz kampánycsendsértéssel kapcsolatos beadvány érkezett, amelyekről a testület várhatóan vasárnap kora délután dönt majd. Salgó László országos rendőr-főkapitány délelőtt még csak három kisebb kampánycsendsértésről számolt be, amelyek közül egyik sem igényelt rendőri intézkedést.

Budapesten a XVII. kerület 33. számú szavazókörében a szavazatszámláló bizottság egyik delegált tagja rosszul lett. A beteghez azonnal mentőt hívtak, és kórházba szállították, így a szavazás menetében fennakadás nem történt. A debreceni 72-es szavazókör munkáját haláleset miatt délelőtt néhány percre fel kellett függeszteni. Egy idős férfi szívinfarktus következtében a helyszínen meghalt.

Választási menetrend
Június 10.Nagy Britannia
Hollandia
Június 11.Csehország*
Írország
Június 12.Olaszország*
Málta
Lettország
Június 13.Franciország
Spanyolország
Portugália
Görörgország
Ciprus
Magyarország
Ausztria
Szlovákia
Lengyelország
Litvánia
Észtország
Finnország
Svédország
Dánia
Szlovénia
Belgium
Németország
Luxemburg
* Kétnapos a szavazás
Később az MTI aról számolt be, hogy Vas megyei Szombathelyen és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlövőn egy-egy választó panasszal fordult a Választási Bizottsághoz, mert az egyik politikai párt szórólapját találták meg a postaládájukban. Zala megyében három bejelentés érkezett: valaki emailben kapott az egyik párt javára mozgósító felhívást, Nagykanizsán postaládákban találtak szórólapokat, Zalaegerszegen pedig azt jelentették be, hogy az egyik párt választási plakátjait vastag betűs felirattal ragasztották át.

A szavazatokat reggel hat órától este hét óráig lehet leadni. Az Országos Választási Bizottság nyolc párt indulását engedélyezte. A mandátumokat a listákon szereplők sorrendjében, arányosan osztják ki, de csak azok között, akiknek pártja átlépi az 5 százalékos szavazati küszöböt.

Szavazni az arra jogosultaknak személyi igazolvánnyal lehet a választások előtt kipostázott értesítőkben megadott szavazókör címén.

A szavazólapon a jelöltállításra jogosult nyolc párt listája egymás mellett, azonos hasábszélességben áll. Legfelül a lista száma, alatta a párt emblémája, a szavazókarika, a szervezet rövidített, és teljes neve, majd pedig a listákon szereplő személyek neve következik.

71 külföldi országban 2415 magyar állampolgár voksol majd, az utolsó lezárt urnák várhatóan csak 16-án szerdán érkeznek meg, így a választás jogilag végleges eredménye csak ezen a napon közölhető. Az unió többi országából 1934 állampolgár voksol Magyarországon a magyar pártok listáira.

Vasárnap tíztől eredmények

Június 10. és 13. között az Európai Parlament (EP) 732 képviselőjét választják meg az Unió 25 államában, a szavazásra 370 millió ember jogosult. Magyarországon 8,2 millió szavazó 24 parlamenti képviselőt választhat be az EU legnagyobb ellenőrző, törvényhozói intézményébe.

Az EP képviselőit öt évre választják meg, 1999-ben 626 képviselővel alakultak meg a frakciók, de a május elsején csatlakozó országok megfigyelő státuszban álló képviselőivel együtt 788 tagja volt. Az Európai Parlament a mai napig a világ egyetlen közvetlenül választott nemzetközi parlamenti testülete.

A szavazás hivatalos eredményeiről csak este tíz órától lehet adatokat nyilvánosságra hozni, ha már minden tagállamban véget ért a voksolás. A kampánycsend a szavazóurnák este hét órai lezárása után ér véget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.