Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Kovács kitart a Schmitt-ügyben

2002.06.19. 16:33
A külügyminiszter közérdeknek nevezte, hogy a berni nagyköveti posztot olyan személy töltse be, aki pártatlan és teljes munkaidejében, sőt azon túl is a magyar-svájci kapcsolatok fejlesztésével foglalkozik. Kovács László a külügyi bizottság ülésén a jogszabályoknak megfelelőnek nevezte Schmitt Pál gyors visszahívását.
A külügyminiszter szerint Schmitt Pál berni nagykövet felmentésének, gyors hazarendelésének indokoltsága körül nem lehet vita, mert a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján köztisztviselő nem végezhet olyan tevékenységet, amely pártatlan, befolyástól mentes működését veszélyeztetné.

Előjáték

Erről Kovács László az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szerdai ülésén beszélt. Az ügy tárgyalását a bizottság ellenzéki képviselői kezdeményezték, miután a budapesti főpolgármesteri tisztségért ringbe szálló berni nagykövetet június 30-ával hazarendelte a külügyminiszter. A kérdést eredetileg hétfőn, rendkívüli ülésen tárgyalta volna meg a külügyi bizottság, ám az időpont-egyeztetés hiányára és elfoglaltságára hivatkozva sem Kovács László, sem politikai államtitkára, Bársony András, sem a tárca más vezetője nem jelent meg az ülésen, amelyen végül nem vitatták meg a Schmitt-ügyet. Kovács László ezzel kapcsolatban megjegyezte: azért nem küldte el közigazgatási államtitkárát a külügyi bizottság hétfői rendkívüli ülésére, mert nem akart egy köztisztviselőt politikai vitának kitenni.

Összeférhetetlenség

Szerinte Schmitt Pál ugyan hivatalosan még nem főpolgármester-jelölt, de a főpolgármesteri posztért való indulásának bejelentésével az 1992. évi törvény alapján politikai összeférhetetlenség jött létre. Hozzáfűzte: a nagykövetnek a törvény értelmében kötelessége lett volna írásban bejelenteni, ha vele szemben törvényben meghatározott összeférhetetlenségi ok lép fel. Mint mondta, a főpolgármester-jelölt nemcsak 14 magát függetlennek nevező értelmiségi felkérését vállalta el, hanem pártok támogatását is élvezi. - Schmitt Pál szóbeli találkozót valóban kért tőlem, de nem jelezte annak okát - mondta Kovács László. Kitért arra, hogy köztisztviselő közszereplést sem vállalhat, ám Schmitt Pál ezt tette például az elmúlt hét végén is, a polgári körök Margit-szigeti rendezvényen.

Jogszabályok, szempontok

Kovács hangsúlyozta hogy a köztisztviselői törvény magasabb rendű jogszabály, mint a tartós külszolgálatról szóló kormányrendelet, amelyre az ellenzéki képviselők hivatkoznak. - A kormányrendeletben is szerepel azonban, hogy külszolgálat megszüntethető a kihelyezés visszavonásával, és ebben a külügyminiszter állásfoglalása a mérvadó - jelezte Kovács László. A külügyminiszter közérdeknek nevezte, hogy a berni nagyköveti posztot olyan személy töltse be, aki pártatlan és teljes munkaidejében, sőt azon túl is a magyar-svájci kapcsolatok fejlesztésével foglalkozik. Furcsának nevezte, hogy Schmitt Pál berni nagyköveti kinevezésekor szempont lehetett, milyen közel van a svájci főváros a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i székhelyével.

Megalázás

- Schmitt Pál nem sértett törvényt, mert a jogszabály egyértelműen fogalmaz: összeférhetetlenség csak akkor áll fenn, ha megválasztják főpolgármesternek - vélekedett Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke. Németh Zsolt és több ellenzéki képviselő is úgy fogalmazott, hogy a külügyminiszter célja Schmitt Pál megalázása volt, és a kormányrendeletet - amely a hazarendelést követően két hónapot biztosít a nagykövetnek állomáshelye elhagyására - be kellett volna tartani.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.