Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Pénzköltés ellenőrzés nélkül

2002.06.21. 07:17
Harmincegy milliárd forintot kezel, mégsincsen számítógépes nyilvántartása a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatnak. A KAC-ban olyan rendszer sem működik, amely a kifizetett pénzek felhasználását ellenőrizné.
Számítógépes nyilvántartás és a pénzfelhasználást ellenőrző rendszer nélkül működött mostanáig a legnagyobb állami pénzalapok egyike, a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) - állítják a szaktárca illetékesei. A Népszabadság információi szerint a rendezetlen viszonyoknak szerepük van abban is, hogy Vass Nándornak, a tárca informatikáért felelős helyettes államtitkárának távoznia kellett.

Ellenőrzés nélkül

A kormányzati átadás-átvétel óta szakadatlanul folyik a környezetvédelmi tárcánál a KAC-szerződések és nyilvántartások áttekintése, ám a tárca szakértői egyelőre nem kaptak teljes képet az alap gazdálkodásáról, illetve pontos pénzügyi helyzetéről. A tisztánlátást az nehezíti, hogy az évente mintegy 31 milliárd forintot kezelő pénzalapnak nincs számítógépes nyilvántartása, s olyan rendszer sem működik, amely a kifizetett pénzek felhasználását ellenőrizné. A tárca szakértői szerint várhatóan napokon belül tisztázódik, hogy mekkora az alap idei mozgástere, az eddigi gazdálkodás áttekintése viszont még hetekbe telik.

Amiért menni kellett

A Népszabadság úgy tudja, az alap körüli tisztázatlan kérdéseknek is szerepük volt abban, hogy Vass Nándornak, a tárca informatikával és integrációs ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárának távoznia kellett. Ennél azonban nagyobb súllyal esett latba, hogy az EU-csatlakozási tárgyalások környezetvédelmi fejezetének mielőbbi lezárása érdekében olyan kötelezettségeket vállalt Magyarország nevében, amelyek mögött nem volt politikai konszenzus, és amelyek 15 évre megszabják a hazai környezetvédelmi fejlesztések irányát. Azt is a szemére vetik, hogy Pepó Pál minisztersége idején részt vett Aradi Csaba meghurcolásában, később pedig erőteljesen lobbizott Brüszszelben azért, hogy uniós forrásokat szerezzen Boross Imre PHARE-miniszter szűkebb pátriája, Zala megye számára, ahol a volt kisgazda, jelenleg MDF-es politikus jelentős gazdasági érdekeltségekkel is rendelkezik.

Kárvallottak

Vass Nándor ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években futó 16 ISPA-projekt közül egyetlen - a nyugat-balatoni régiót érintő - vonatkozott részben Zala megyére, a minisztérium hatáskörében lévő további (PHARE, CBC és LIFE) programok közül egy sem juttatott támogatást Zalába. Az Aradi-ügy kapcsán emlékeztetett rá: ő is az eset kárvallottja volt, hiszen az abban játszott szerepe miatt Pepó Pál menesztette, s csak a minisztercsere után térhetett vissza. Ami pedig a környezetvédelmi vállalásokat illeti, ezeket szerinte széles körű tárcaegyeztetés előzte meg, és kormányhatározat szentesítette.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!