Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Megszűnhet az ORFK

2006.06.30. 10:10
A magyar közigazgatási rendszer reformjával párhuzamosan alakulna át a magyar rendőrség: a megyei kapitányságok megszűnnének, akárcsak a városi kapitányságok harmada, sőt jelenlegi formájában az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sem maradna fenn, írja a pénteki Népszabadság.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön menesztette az ORFK két helyettes vezetőjét, Hatala Józsefet és Berta Lászlót. Az indoklás szerint azért, mert a jövőben minden rendőrkapitánynak csak egy helyettese lesz, Bene Lászlót ezután Szabadfi Árpád a Győri-Moson-Sopron megyei kapitány fogja helyettesíteni.

A lap rendőrségi és igazságügyi forrásokból úgy értesült, hasonló leépítések várnak a megyei főkapitányságokra, a főkapitányoknak július 15-től csak egy helyettesük lehet, ezért nyári leépítési hullám várható.

A rendészeti szervek átszervezésének, konkrétan a rendőrség és a határőrség összevonásának tervét augusztus 31-ig kell elkészíteni, 2008-tól már egy szervként, regionális struktúrában kell működniük.

A kiszivárgott hírek szerint - írja a Népszabadság - a jelenlegi megyei főkapitányságok szerepét egyrészt a megyeszékhely kapitányságai, másrészt a regionális parancsnokságok vennék át, a 153 városi kapitányságból 90-110 maradna fenn.

A Petrétei által tartott "feladatmeghatározó vezetői munkaértekezleten" négy munkabizottság alakult: Orbán Péter volt országos főkapitány a központi régió, Bartos László (Heves megyei főkapitány) a regionális főkapitányságok létrehozásának előkészítését, Sipos Gyula gazdasági főigazgató a rendőrség gazdálkodásának átalakítását, Garamvölgyi László ORFK-szóvivő pedig a rendőrség, a határőrség és a büntetésvégrehajtás kommunikációjának egységesítését kapta feladatul.

A központi régiót egyes elképzelések szerint a budapesti (BRFK) és a Pest megyei főkapitányság, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (autópályarendőrség, készenléti rendőrség) és a Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve az ORFK alkotná.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.