Vilma
-7 °C
4 °C

Visszavonják a vízkorlátozást Esztergomban

2004.08.23. 20:41
A gyerekek és a terhes anyák kivételével keddtől nem kapnak ingyen palackos vizet az esztergomiak, az önkormányzat ugyanis visszavonja a részleges ivóvíz-korlátozási tilalmat, amit a június 30-ai szennyezés után rendelt el. A vízben a toluol még mindig érezhető, annak ellenére, hogy mennyisége az egészségügyi határérték alatt van.
Kedden nulla órától visszavonja az esztergomi önkormányzat a részleges ivóvíz-korlátozási tilalmat a védelmi bizottság javaslatára, mondta az önkormányzat sajtóreferense hétfőn az MTI-nek.

A védelmi intézkedések beszüntetésének indokai között szerepelt, hogy a vízben található szennyező anyagok mennyisége nem haladja meg az egészségügyi határértéket és jelenlétük folyamatosan csökken a csapvízben, közölte Takács István.

'Kellemetlen szag'

"A rendkívüli állapot napi 5 millió forint plusz költséggel terheli meg a város büdzséjét, s mivel az ingyenes vízosztás 19 napja tart, ez az összeg megközelíti a 100 millió forintot" - közölte a sajtóreferens.

Takács elmondta, hogy a csapvíz kellemetlen szaga alapján nyilvánvaló, hogy még mindig magas a toluol jelenléte a vízvezeték-rendszerben.

Az esztergomi döntéshozó testület délutáni ülésén döntött arról, hogy a hónap végéig a korlátozás feloldása után is biztosítja a napi három liter személyenkénti ásványvíz adagot a 14 év alatti gyermekek, a várandós és szoptatós anyák számára.

Még július 30-án jelentős mennyiségű szennyező anyag került a francia tulajdonú Onyx Kft. veszélyes hulladék-égetőművéből a Kenyérmezei-patakba majd a táti Kis-Dunába, alig két kilométerre a víznyerő helyektől.

Ezt követően rendeltek el teljes ivóvíz-korlátozást Esztergomban és Tokodaltárón. Később a tilalom a 14 éven aluli gyerekekre és a terhes nőkre vonatkozott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!