Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Huszonegy vádlottja van a K&H ügynek - háttér

2005.08.24. 15:44
Két évvel a K&H ügy kirobbanása után vádat emelt az ügyészség a szerteágazó, egy nyomozót és politikusokat is hírbe hozó sikkasztás miatt. Előzmények, háttér.

Huszonegy személy, köztük Kulcsár Attila, a K&H Equities korábbi igazgatója, Kerék Csaba, a Britton cégcsoport résztulajdonosa és Rejtő E. Tibor, volt K&H-vezér ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség szerdán, jelentették be a Fővárosi Főügyészség sajtótájékoztatóján. Az ügyészség vezetői visszautasították az egyik gyanúsított, pontosabban immár vádlott kifogásait a büntetőeljárással, konkrétan Kulcsár Attila kihallgatásával kapcsolatban. (Mint ismeretes, korábban Kerék Csaba kifogásolta ezt az eljárást.)

A Fővárosi Főügyészség által az újságíróknak átadott összeállítás szerint a huszonegy vádlott között van Forró Tamás, aki a Zöld Újság Rt. elnök-vezérigazgatója, Bitvai Miklós az Állami Autópályakezelő Rt. vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Szolgáltató és Építő Rt. társtulajdonosa és gazdasági vezérigazgató-helyettese és Mészáros János, a Britton másik tulajdonosa, Kerék Csaba mellett. (Az érintett személyek tisztségei a nyomozás kezdetén regisztrált állapotnak felelnek meg.) Az ügybe belekeveredett szír pénzváltók közül E. A. Hasan szerepel a vádlottak között. Feltűnik az ügyészség listáján "Taxis Gyuszi", vagyis Sz. Gyula, aki a szír pénzváltók és Kulcsár Attila között szállította a pénzt. Bővebben a vádemelésről >>>

Két éve kezdődött

A K&H botrány 2003 nyarán kezdődött. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által elrendelt vizsgálaton tízmilliárdos nagyságrendű sikkasztásra derült fény a Pannonplast Rt részvényeinek felvásárlásánál: a K&H Equities brókercég legalább hatvan-hetven ügyfél pénzét forgatta szabálytalanul.

Nem sokkal később egy ismeretlen személy súlyosan bántalmazta Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. Szász a betegágyán a Pannonplast szabálytalan, költségvetési pénzeket is érintő részvényfelvásárlását, illetve annak vizsgálatát sejtette a támadás hátterében. Ez a vélelmezés indította el a vizsgálódást, amely a brókerbotrány kirobbanásához vezetett.

Többfelé ágazó történet

Innentől kezdve az események többfelé ágaztak és sok mindenkit hírbe hoztak, bizonytalan eredetű kiszivárogtatások, újabb nevek, és vádak követték egymást. A sajtó hamar kiderítette, hogy az ügy egyik főszereplőjének, a K&H Equities Rt. egyik vezető brókerének, Kulcsár Attilának fényképes belépője volt a Miniszterelnöki Hivatalba, így az ügy szálai akár igen magasra is vezethettek.

Kulcsár a brókerbotrány kirobbanásakor távozott Magyarországról. Miután nem jelent meg a tervezett rendőrségi kihallgatáson, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Végül a bécsi Opera előtt tartóztatták le. A gyanú szerint Kulcsár Attila 1998-tól kezdődően működtetett egy olyan pénz- és értékpapír-mozgatási rendszert, amely lehetővé tette, hogy ügyfelei befektetését saját céljára használja. A pénzügyi visszaélésekbe több milliárd forintnyi közpénzt is bevontak, miután az Állami Autópálya Kezelő Rt. is a brókercég ügyfelei közé került. A brókerbotrány kulcsfiguráját március 30-án szállították Magyarországra, még aznap előzetes letartóztatásba helyezték. Később Kulcsár - akit időközben házi őrizetbe helyeztek - kérelmet juttatott el a Fővárosi Főügyészségre, miszerint nem a rendőrségen, hanem ügyészek előtt szeretne vallomást tenni.

Rejtő is nyugatra tartott

Az ügy kirobbanásakor szintén kulcsszereplőnek tűnt a K&H Bank elnöke, Rejtő E Tibor, akit Hegyeshalomnál tartóztatták fel a rendőrök. Rejtő akkor azt nyilatkozta, hogy csak erkölcsi felelősséget vállal a K&H Equities botrányban, melyet a lemondásával ismert el. Ugyanakkor azt, hogy bűntetőjogi felelőssége lenne az üggyel kapcsolatban, már tagadta. Rejtő a belső ellenőrzés rossz működésére hivatkozott, és többször tagadta, hogy Kulcsár Attila az ő közvetlen irányítása alatt intézte volna ügyeit.

Közben az is kiderült, hogy a PSZÁF két évvel a brókerbotrány kirobbanása előtt már jelentést kapott arról, hogy a K&H Equitiesnél hibás számlakivonatok szerepelnek egyes ügyfeleknél. Egy könyvvizsgáló felhívta a figyelmet arra, hogy a VIP ügyfelek számláit aggályosan vezetik, és emiatt az ügyfeleknek nincs megfelelő ismeretük befektetéseik állásáról. A vizsgálat megállapította a brókercég sorozatos szabálysértéseit is, ennek ellenére Kulcsár Attila és társai egészen a botrány kirobbanásáig folytathatták törvénybe ütköző tevékenységüket.

Nyomozó, politikusok az ügyben

Az ügy egyik külön, érdekes vonulata, hogy Molnár Csabát a brókerbotrány pénzmosási szálát vizsgáló nyomozócsoport vezetőjét vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és államtitoksértéssel vádolták meg A vád szerint az ORFK pénzmosás elleni osztályának akkori vezetője arab és magyar bűnözőkkel tartott fenn kapcsolatot, akiknek államtitoknak minősülő adatokat adott ki a K&H ügy nyomozásáról. Később minden vád alól felmentették.

Számos politikus is belekeveredett az ügybe. Közéjük tartozik Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal volt politikai államtitkára, akiről Kulcsár azt állította több alkalommal, mintegy 30-50 millió forintot adott át neki személyesen A vallomás szerint Baja az egyik, a Britton-irodában tartott találkozóra magával vitte Endrényi Éva vállalkozót, Kovács László akkori külügyminiszter és MSZP-elnök ismerősét is. Baja határozottan cáfolta hogy bármilyen pénzügyi kapcsolatban lett volna akár Kulcsárral.

Lampert Mónikát is hírbe hozták: Kulcsár szerint a belügyminiszter férje segítette őt abban, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen Lamperth Mónikával. Az ellenzék természetesen a miniszter lemondását követelte, de az MSZP kiállt Lampert mellett, így az ügynek nem lett komolyabb politikai konzekvenciája.

A szocialisták a Fidesz érintettségét hintették el arra hivatkozva, hogy Áder János elismerte, Kulcsár Attila az ügy kirobbanásakor politikai védelmet kért tőle.

A legutóbbi hónapok eseménye volt, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a múlt év végén megsemmisítette azt az 595 lehallgatási jegyzőkönyvet, amely Kulcsár Attila beszélgetéseit rögzítette. Az Országgyűlés ülésén Galambos Lajos főigazgató kijelentette: az előírások szerint jártak el az iratokkal.

A legfrissebb esemény a Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatásán készült videofelvételek nyilvánosságra hozatala volt. A szakértők által "formahibásnak", jogsértőnek nevezett kihallgatáson az exbróker mosolyogva, ügyvédjével sugdolózva válaszolt az őt faggató ügyszeknek, akik néha szintén zavarosan viselkedtek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.