Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Rejtő E.: Csak egy ügyfélnek kellett volna jeleznie

2003.08.30. 18:08
Egyetlen ügyfél visszajelzése is elég lett volna ahhoz, hogy kiderüljenek a törvénysértő tranzakciók a K&H Equities brókercégnél, nyilatkozta a Rejtő E. Tibor a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban.
Nem felelős

A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) a brókerbotrány lemondott vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy lemondása erkölcsi és nem büntetőjogi felelősségvállalás volt, őt személyesen nem terheli felelősség amiatt, hogy a bank belső ellenőrzése nem derítette fel korábban a visszaéléseket a K&H Equitiesnél.

Rejtő a lapnak elmondta, a belső ellenőrzésű funkciókat élesen elkülönítették a többi szakterülettől, és az ellenőrzést vezető, már ugyancsak lemondott Ludo Jacobsnak volt feladata beszámolni Brüsszelben kontroltevékenységéről. A bank így akarta biztosítani, hogy a vezérigazgató is az ellenőrzés alá essen.

A PSZÁF idén már dicsért

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által 1998-ban és 2000-ben készített jelentések több szempontból elmarasztalták a K&H Bankot. A volt vezérigazgató rámutatott, hogy bár ismerte a PSZÁF-jelentéseket (1998-ban még nem volt a banknál), a hibák helyrehozásával nem ő, hanem a szakterületek vezetői foglalkoztak, ugyanakkor hozzátette, a legutolsó, 2002-es PSZÁF-jelentés már elismerőleg szólt a bank működéséről, és egyáltalán nem kötelezte pénzbírság fizetésére, ami ritkaságszámba megy ekkora pénzintézeteknél.

Rejtő E. nyereségessé tett

Arra a kérdésre, hogy akkor valójában, mi volt a feladata Rejtőnek, az üzletember úgy válaszolt, neki elsődleges feladata a korábban veszteséges bank nyereségessé tétele (1999 kilencmilliárd mínusz, idén húszmilliárd plusz), valamint az ABN-Amro, Magyar Bank Rt és a K&H Bank fúzióját kellett levezényelnie.

Az interjúból kiderül az is, Rejtőék már 2002-ben meg akartál szüntetni a bankon kívül működő veszteségesen működő brókercéget, miután ez általános tendencia volt a vezető pénzintézeteknél, hogy maga a bank nyújtson univerzális szolgáltatást.

Kitűnő meglátásai voltak Kulcsárnak

Kulcsár Attilával ápolt kapcsolatáról Rejtő úgy nyilatkozott, nem igaz, hogy korábban is ismerte volna a nagykanizsai férfit, és nem volt bizalmi embere a Bécsben előzetes letartóztatásba helyezett bróker. Rejtő elmondta, nem alá tartozott a bróker, Kulcsárért az Equities vezérigazgatója Csuka László, valamint az önkormányzati osztály vezetőjeként Zarnóczi Tibor feleltek. Rejtő Kulcsárt jó munkaerőnek tartotta, kitűnő érzékéről beszélt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.