Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Egy napos egérút maradt a szíreknek

2003.09.01. 06:57
Kedden a rendőrség bejelentette, tudtak a két szír létezéséről, akiknek neve a brókerbotrány kapcsán felmerült, de csak szerdán kaptak engedélyt letartóztatásukra. A nyomozók feltehetően Kulcsár lehallgatott telefonjai alapján kérdezik a tanúkat a bróker és Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ volt vezetőjének kapcsolatáról, értesült a Népszabadság.
Csak múlt hét szerdán, délre sikerült a rendőrségnek megszereznie azokat a tárgyi bizonyítékokat, amik alapján az ügyészség kiadta az elfogató parancsot a brókerbotrány kapcsán pénzmosással vádolt két szír állampolgár ellen, írja a Népszabadság.

A szírnek több étterme és pénzváltója van
A letartóztatott szír férfinak, El Abed Hasannak (Hassani) már volt dolga a rendőrséggel, értesült az MTV Kékfény című műsora. Mint az a hétfői Blikkből kiderül, 1989-ben Király utcai éttermének vécéjében pokolgépre bukkantak, feltehetően merényletet terveztek ellene.

A szírnek több étterme és pénzváltója volt Budapesten, elmondása szerint Kulcsár Attila valutabefektetési tanácsokat kért tőle. Öccse, aki feltehetően Damaszkuszba menekült Musat Abdul (Abdo Mahmoud) a pénzváltásban volt érdekelt.

A pénteken előzetesbe helyezett Hasan a nyomozóknak elmondta, a különféle számlákon hozzáérkezett több milliárd forintról, amelyet feltevések szerint Kulcsár így mosott tisztára, úgy hitte, azok legális bevételekből származtak.

A Blikk úgy tudja a férfi kihallgatásán a szír konzul is megjelent, bár ez nem szokott dolog, a nyomozók végül jóváhagyták jelenlétét. Dr. Rethegy István ügyvéd látja el a férfi védelmét.

Egy napjuk volt

A két szír közül a rendőrség még aznap, szerda délután elfogta El Abed Hasant, ám társa Abdo Mahmoud (Musat Abdul) ekkor már nem volt az országban, kedd este tíz órakor a Ferihegyi reptérről elhagyta az országot. Valószínű tehát, hogy a rendőrség keddi tájékoztatóját követően hagyta el Magyarországot és Damaszkuszba menekült.

Hétvégén a rendőrség sajtótájékoztatóján elmondta, nem volt elég információjuk ahhoz, hogy előbb adják ki az elfogatóparancsot. A lap szerint gyakorlatilag semmi esély sincs arra, hogy belátható időn belül kihallgathassák a magyar hatóságok.

Már korábban is lehallgatták Kulcsárt

Kulcsár Attilát már korábban megfigyelés alatt tartották, lehallgatott telefonbeszélgetései alapján hallgatják ki a K&H Equities brókercégnél kirobbant botrány tanúit, értesült a Népszabadság. A beidézett tanúkat Kulcsár Attila és Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ volt vezetőjének kapcsolatáról kérdezték főként a nyomozók.

A Balatonnál tanácskoztak

A lap információi szerint a nyomozók gyakran lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyveiből teszik fel kérdéseiket. A lap arra építi feltevését, miszerint Kulcsár telefonját már a bórkerbotrány kirobbanása előtt lehallgatták, mivel a rendőrség tud arról, hogy Kulcsár nem sokkal a botrány kitörése előtt bizalmas eszmecserére hívta össze egy balatoni üdülőbe bizalmasait, akik tevőlegesen részt vettek a tranzakciók lebonyolításában.

Az egyelőre nem ismert milyen indokkal, és mióta hallgatta le a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kulcsár telefonjait. Azt sem tudni még, ezt a rendőrség vagy Nemzetbiztonsági Hivatal kérte-e.

Bácskai segíthette Kulcsárt

Bácskai János ellen az után indított büntetőeljárást a rendőrség bűnpártolásért, hogy lehallgatott telefonbeszélgetéseiből kiderült, tanácsokat adott Kulcsár Attilának, miképpen nehezítheti meg a rendőrség munkáját. Bácskai János ezt tagadja, elmondása szerint, amikor tudomást szerzett Kulcsár dolgairól, továbbította az információkat feletteseinek, akik erről viszont nem tudnak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.