Vilma
-7 °C
4 °C

Gyurcsány: tart a lendület

2004.09.05. 17:07
A költségvetésben van még elég mozgástér, hogy végrehajthassák az új programot, jelentette ki Gyurcsány Ferenc, miután részt vett az MSZP vasárnapi frakcióülésén. A kormányfőjelölt közölte, már 2005-ben átalakulhat a családtámogatási rendszer és a lakásvásárlási hitel, és továbbra is "tart a lendület". Lendvai szerint a jövőben több beleszólása lesz a képviselőknek a kormány döntéseibe, mint eddig.
Már 2005-től átalakulhat a családtámogatási rendszer és lakásvásárlási hitel, jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi frakcióülésének szünetében újságíróknak nyilatkozva.

A párt miniszterelnök-jelöltje kijelentette, hogy sokkal igazságosabb társadalmat kell teremteni, a tehetősebbeknek nagyobb részt kell vállalniuk a terhek viselésében, "és ebben eltökélt mindenki".

Lendületben vannak

Az MSZP-frakcióban továbbra is tart a lendület - mondta el Gyurcsány -, amely arról szól, hogy "a következő kettő évben olyan politikát csináljunk, amely az országot arról győzi meg, a szocialisták értik, hogy az emberek milyen Magyarországot szeretnének, és mert értik, ezért képesek, tudnak és akarnak is tenni annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk ehhez a kívánt célhoz".

Gyurcsány ismertetése szerint mindenképpen módosítani szeretnék az alkotmányt, ezzel végérvényesen eltörölve a kötelező sorkatonai szolgálatot. A kormányfőjelölt közölte, hogy a gazdaságpolitikában segíteni kell minden olyan folyamatot, amely garantálja a tartós növekedést.

Abban is egyetértés volt a frakció és miniszterek között, hogy a fejlesztési támogatások elosztása ne a központi struktúrában, hanem helyben történjen, jelentette ki Gyurcsány.

Lendvai Ildikó arról beszélt, hogy új alapokon, új együttműködés kezdődik a kormány és a kormánypártok frakciói között, ami alapján a döntések előkészítésében nagyobb szerephez jutnak a képviselők, mint eddig.

Annyi mozgástér van, amennyi kell

Gyurcsány arra a felvetésre, hogy van-e elég mozgástér a költségvetésben az új program végrehajtásához, kijelentette, épp annyi tér van, amennyi szükséges.

A kormányfőjelölt elárulta azt is, vasárnap reggel a Pénzügyminisztériumban járt, ahol volt egy nagy egyeztetés a költségvetésről és az adójogszabályokról, de hogy konkrétan milyen lépések történnek ezen területen csak az SZDSZ-szel való egyeztetés után ismerheti meg a közvélemény. A Világgazdaság információi szerint alapvetően vitatott ügy a személyi jövedelemadó-tábla, a többi kérdésben elvi egyezség van. A lap úgy tudja: a tervek szerint az átlag alatti jövedelmek terheit kell csökkenteni jövőre, de még mindig többféle variáció fut. A háromkulcsos táblában a középső sávot húznák szét, de számoltak kétkulcsos szja-t is. Ebben például 18 vagy 20 százalék lehetne az alsó, és akár 40 százalék a felső kulcs.

Medgyessyn múlik

A frakcióülésen felszólalt a szocialista frakció mind a 18 munkacsoportja. A munkacsoportok határozottságra szólították fel Gyurcsányt és arra, hogy hallgassa meg az ő véleményüket is a döntések meghozatala előtt.

Lendvai Ildikó frakcióvezető arra a kérdésre, hogy Medgyessy Péter megtartja-e a képviselői mandátumat, úgy válaszolt, hogy úgy tudja, hogy a kormányfő részt kíván venni a frakció munkájában, de erre a kérdésre a pontos választ majd a jelenleg Brüsszelben tartózkodó miniszterelnök fogja megadni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.