Árpád
-1 °C
9 °C

Ezer önkormányzat a neten

2002.09.24. 06:52
A kormány újabb száznapos programja azt ígéri, hogy ezer - eddig ellátatlan - település polgármesteri hivatalát kötik rá az internetre. Erről Kovács Kálmán informatikai miniszter nyilatkozott a Magyar Hírlapnak.
Kovács Kálmán szerint az elektronikus szolgáltatások széles körű rendszerének kiépítése egy hosszabb távú kormányzati program, amelynek egyik első lépcsője, hogy valamennyi önkormányzat csatlakozzon a világhálóra.

Kötelezettségek és szolgáltatások

Előzetes felmérések alapján legalább ezer olyan polgármesteri hivatal van még, amely nem rendelkezik internet-csatlakozással. Ennek pótlását kívánja megkezdeni a következő száznapos programban a kormány. Az önkormányzatok egy vagy két teljesen felszerelt munkaállomást is kapnának az internet-csatlakozás mellé. Az elképzelések szerint bizonyos kötelezettséget is kell majd vállalniuk a településeknek, például biztosítani néhány órában egyes társadalmi csoportoknak az internet-hozzáférést. A teljes hálózat kiépülése után olyan szolgáltatások indulhatnak meg, amelyek megkönnyítik mind a hivatali dolgozók, mind a településeken élők életét. A tervek között olyan 24 órás közös ügyfélszolgálat üzemeltetése is szerepel, amelyen sokféle ügyet lehetne intézni a világhálón keresztül.

Igény a távmunkára

A munkaügyi kormányzattal közös az a program, amely ezer hátrányos helyzetű embernek biztosít majd távmunka-lehetőséget. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szervezi - különböző kedvezmények nyújtásával - azokat a cégeket, amelyek távmunka-lehetőséget biztosítanak, míg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a számítógépeket adja, valamint az internetes hozzáférést építi ki. A gépeket ingyen kapják használatba a munkavállalók - tudtuk meg Kovács Kálmántól, azt azonban, hogy kell-e és mennyit fizetni az internet-használatért, még nem dolgozták ki véglegesen. Óriási az igény a távmunkára, csak a mozgáskorlátozottak közül tízezren jelezték, hogy vállalnának távmunkát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.