Miklós
-7 °C
4 °C

Félmázsás kövek potyognak a Mátyás templomról

2003.09.25. 16:06
Kapcsolódó cikkek (1)
Három, a Mátyás templom bejárata fölé emelt életvédelmi tetőt adtak át csütörtökön. Az újabb óvintézkedésre azért volt szükség, mert a súlyosan megromlott állapotú tetőről már két éve kövek zuhannak alá. Az átadást kísérő sajtótájékoztatón elhangzott állami segítségnyújtás nélkül esély sincs a templom rekonstrukciójára.
Három, úgynevezett életvédelmi tetőt kellett felszerelni a bejáratok fölé, a magasból ugyanis immár két éve zuhannak alá az esetenként ötven-hatvan kilogrammos faragott kőelemek, közölte Varjú Imre kanonok, a templom plébánosa csütörtökön a helyszínen, újságírók előtt.

Állami segítség kell

A kőfaragványokból lezuhanó kődarabok és a Zsolnay-kerámiák miatt elsőként a nyugati és északi homlokzat előtti területet kellett 2001-ben ráccsal elkeríteni, mondta az előtetők műszaki átadását követő sajtótájékoztatón a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese.

"A templom üzemeltetése így középtávon is kérdésessé válik" - tette hozzá Mátéffy Balázs. A Mátyás-templom kulturális központjának vezetője, Fenyő Róbert hangot adott annak a véleményének is, hogy a munkálatok felelősen csak állami segítséggel folytathatók.

Négymilliárd forint

Fejlesztésre és fenntartásra az elmúlt két és fél évben mintegy 180 millió, míg a rekonstrukció előkészítésére, és a felújításra 80 millió forintot fordítottak. Önerőből a 2001 óta bevezetett belépti díjakból tudják finanszírozni a költségek egy részét.

A Magyar Hírlap a tavalyi cikke szerint a teljes épület-rekonstrukció négymilliárd forintba kerülne.

A lap értesülései szerint szerint hosszú távon olyan megoldás képzelhető el a budavári műemlék esetében, mint a Szent István-bazilikánál, ahol a bazilika felújításához kiemelten kezelt központi rekonstrukciós támogatás címén nyújtott az állam évente anyagi támogatást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.