MSZP: október harmadikán döntenek a jelöltekről

2004.09.23. 20:43
Az MSZP kongresszusi jelölőbizottsága október harmadikán dönt arról, kik indulhatnak a párt vezető tisztségeiért az októberi kongresszuson - mondta Lendvai Ildikó a jelölőbizottság vezetője csütörtökön. A politikus közölte: lezárult a jelölés a párt különböző tisztségeire, a jelölőbizottság október harmadikán, jövő vasárnap dönt arról ki válhat hivatalosan is jelöltté.
Lendvai Ildikó elmondta: a bizottság jövő keddi ülésén egy előzetes szűrést tart azok között jelöltek között, akik vállalják a megmérettetést, és azokat, akik megkapják a szavazatok 20 százalékát, behívják a bizottság következő, október harmadikai ülésére.

Az elnöki posztért öten versengenek: Hiller István, a párt egyik alelnöke, Jánosi György, az országos választmány elnöke, Lamperth Mónika elnökségi tag, Szekeres Imre, az MSZP másik alelnöke és Toller László, az MSZP Baranyai megyei szervezetének elnöke.

Lendvai Ildikó azt mondta, az elnökhelyettesi posztért tíz jelölt indul: Juhász Ferenc elnökségi tag, Lamperth Mónika, Toller László, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Mandur László, a párt budapesti elnöke, Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkára, Sós Tamás Heves megyei elnök, Szekeres Imre, Szili Katalin jelenlegi elnökhelyettes és Újhelyi István, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) elnöke.

A párt két alelnöki helyére 22 politikus kapott jelölést, köztük Burány Sándor elnökségi tag, Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt, aki korábban jelezte, hogy nem vállalja az alelnöki jelölést, Hiller István, valamint Juhász Ferenc, Kiss Péter elnökségi tag, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Mandur László, Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, Mesterházy Attila, a sportminisztérium politikai államtitkára, Nagy Sándor, Oláh Lajos Hajdú-Bihar megyei elnök, Pásztohy András, a párt agrár- és vidékpolitikai ügyvivője.

A jelöltek között szerepel továbbá Sós Tamás, Szekeres Imre, Szili Katalin, Toller László, Újhelyi István, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, Veress József Békés megyei elnök és Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

Országos választmányi elnöknek jelölték Botka Lászlót, Szeged polgármesterét, Csiha Juditot, a választmány egyik jelenlegi elnökhelyettesét, Földes Györgyöt, a Politikatörténeti Intézet vezetőjét, a választmány korábbi elnökét, Jánosi György jelenlegi elnököt, Karácsony Mihályt, a Baloldali Platform tagját, Simon Gábort, a választmány másik elnökhelyettesét, Szűcs Erika és Szabó Zoltán országgyűlési képviselőket, Toller Lászlót és Vitányi Ivánt, aki 1990-1996-ig volt a választmány elnöke.