Hajnalka
0 °C
14 °C

A Mazsihisz sárga csillaggal vonulna a hungarista tüntetésre

2004.09.08. 07:28
A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezetője igazgatója közölte, ha a rendőrség engedélyezi az október 15-ére - a nyilas hatalomátvétel évfordulójára - meghirdetett fasiszta, hungarista tüntetést, akkor több tízezres ellentüntetést szerveznek. A Terror Háza elé a Magyar Jövő Csoport hirdetett tüntetést, amely ellen már az SZDSZ - Új Generáció is ellentüntetést szervezett.
Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója több tízezres ellentüntetés szervezését helyezte kilátásba, ha engedélyezik a fasiszta, hungarista demonstrációt Budapesten október 15-én.

Mádlt és a kormány tagjait is elvárnák

"Ha a demonstrációt engedélyezik - így a miénket, ha kérünk engedélyt, nyilván nem fogják - állampolgári engedetlenséget jelentünk be, és több tízezred magammal a sárga csillagot feltéve ki fogunk vonulni a helyszínre" - mondta Zoltai az MTI-nek. A szervezet elvárná, hogy a francia vezetők mintájára az ellendemonstráción jelenjen meg a köztársaság elnöke és a kormány valamennyi tagja a hungarista eszmék elleni tiltakozásul.

Magyar Jövő és Új Generáció

Mint ismert, két, ellentétes tartalmú tüntetés lesz október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Házánál. A Magyar Jövő Csoport a hungarista eszméket élteti, az Új Generáció pedig a hungarista-náci mozgalom örökségét és ideológiáját ítéli el. Csőzik László, az Új Generáció elnöke az Indexnek múlt pénteken elmondta, demonstrációjukat már bejelentették a rendőrségen. "Minden normális embert felháborít, hogy vannak az országban olyanok, akik e politikai gengszterek és gyilkosok fékevesztett országlására, mint hőskorszakra kívánnak emlékezni" - mondta.

A Mazsihisz és az Új Generáció tiltakozásához a szocialisták nevében Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető is közleményben csatlakozott.

Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Csoport vezetője az Indexnek elmondta, hogy "demonstráló jelleggel" fognak megemlékezni az 1944. október 15-i hungarista hatalomátvétel hatvanadik évfordulójára. Bácsfi közölte, nemcsak megemlékezni akarnak, hanem fel kívánják hívni a figyelmet "a magyar hungarista világnézet értékeire" is. Úgy vélte, ezeket az eszméket folyamatosan "mocskolják". Elmondta, rendezvényüket bejelentették a rendőrségnek.

Törvényi lehetőség híján

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményben tudatta, megvizsgálták a Magyar Jövő Csoport bejelentését és nem volt törvényes lehetőség a demonstráció tiltására, ezért azt tudomásul vették. Az Új Generáció és a Magyar Jövő Csoport nem tudott megegyezni hétfőn a rendőrségen, hogy melyikük változtasson az október 15-ére bejelentett rendezvény helyének, idejének változtatásról; az egyeztetés csütörtökön folytatódik.

Kedden délutánra a Magyar Jövő Csoport demonstrációt hirdetett a Szabadság térre. A tüntetésről a rendőrség három embert előállított önkényuralmi jelképek használata miatt. A rendőrség ennek a tüntetésnek a bejelentését is tudomásul vette, mivel tiltására törvényi lehetőség hiányában nem kerülhetett sor.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.