Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Magyar felajánlások a prágai NATO-csúcson

2002.11.19. 18:06
A kormány felhatalmazta a miniszterelnököt, hogy a prágai NATO-csúcson konkrét felajánlásokat tegyen. Ezt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter jelentette be a kabinet keddi ülését követően.
Magyar ajánlat

Tájékoztatása szerint hazánk a hadsereg mozgékonyságának javításával, a biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezés javításával, illetve más országok katonáinak telepítéséhez szükséges logisztikai segítséggel kíván hozzájárulni a szövetség előtt álló feladatok teljesítéséhez. Ennek kapcsán döntés született arról, hogy Magyarország azonnal bevethető katonai erőit ellátja a biológiai és vegyi fegyverek elleni felszerelésekkel, megvizsgálja katonai szállítási kapacitás kialakításának lehetőségét és felajánl egy azonnal bevethető logisztikai zászlóaljat, amely más országok katonáinak telepítését segítheti. Juhász Ferenc hangsúlyozta: a kormány figyel arra, hogy a felajánlások finanszírozhatóak legyenek, a plusz kiadások pedig ne haladják meg a 30 milliárd forintot.

Százmilliók EU-kommunikációra

A keddi kormányülésen döntés született egy EU-kommunikációs tárcaközi bizottság felállításáról is, amelynek vezetője Baja Ferenc lett. Az államtitkár bejelentette, hogy a kormány elfogadta azt a szakértők által kidolgozott kommunikációs stratégiát, amely a csatlakozást készíti elő a társadalom számára. A stratégia célja egyebek mellett az európai uniós ismeretek bővítése, valamint az EU-tagság előnyeinek, illetve a mindennapi életet érintő hatásainak bemutatása. Az feladat elvégzéséhez a szervezeti keretet az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány adja, amelynek működésére a kormány az idén 500 millió, 2003-ban másfél milliárd forintot szán, míg a tárcák kommunikációjára a minisztériumokon belül különítenek el megfelelő összeget.

Ötven

A kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán bejelentette: a miniszterelnök átiratban kezdeményezte az államfőnél, hogy Vince Mátyást, a HVG alapító főszerkesztőjét nevezze ki a Magyar Távirati Iroda elnökévé. Az előző vezető Dorogi Sándor mandátuma november végén jár le. Az MTI új elnökének megbizatása öt évre szól majd. Bejelentette azt is, hogy a kormányülésen minisztertársai köszöntötték az ötven éves Magyar Bálintot. Az oktatási tárca vezetőjének Görgey Gábor az NKÖM vezetője "Ötven" címmel rövid tárcát is írt.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.